Du tror du har gjort et røverkjøp, men veska kan få deg i fengsel

Skjerper inn på kjøp av piratkopier, og ansvaret er ditt.

FAKE: Flere land setter nå inn sterkere tiltak overfor turister som handler piratkopierte produkter, og det er bare ditt ansvar om du blir tatt for å ha handlet kopierte eller imiterte varer. Illustrasjonsfoto: HYUNGWON KANG/REUTERS/NTB SCANPIX
FAKE: Flere land setter nå inn sterkere tiltak overfor turister som handler piratkopierte produkter, og det er bare ditt ansvar om du blir tatt for å ha handlet kopierte eller imiterte varer. Illustrasjonsfoto: HYUNGWON KANG/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): At turister kjøper piratkopierte varer blir stadig et større problem:

- De aller fleste gjør det, men ikke mange blir tatt, sier direktør for utenlandsreiser i hovedorganisasjonen Virke, Rolf Forsdahl.

Industri i vekst For oppdagelsesrisikoen har vært liten og straffene har vært lave i den ulovlig milliardindustrien, som ifølge direktøren er et økende alternativ til salg av narkotika:

- Det er en industri i vekst fordi mange turister er på jakt etter luksusvarer.

Eller fine fjær til halv pris, som Forsdahl kaller det.

Natt hos politiet Selv om få til nå har blitt tatt, har Forsdahl hørt flere tøffe historier, særlig fra Italia og Frankrike:

For noen år siden måtte en 16-åring på skoletur i Frankrike etter å ha blitt avhørt av politiet, tilbringe en natt bak lås og slå fordi han hadde kjøpt piratkopierte varer, forteller reiselivsdirektøren.

Nå skjerper flere land ifølge Forsdahl kraftig inn på straffeforfølgelsen av turister som kjøper piratkopierte varer, og det er de store merkevareaktørene som er pådrivere.

I Hellas kan du for eksempel få bøter og fengsel i opptil seks måneder for å kjøpe imiterte varer, mens du kan få ett helt år i fengsel dersom du kjøper en piratkopi.

I Italia kan du få over 50 000 kroner i bot, eller et halvt år bak murene.

Eget ansvar I stadig større grad foretar lokalt politi og utsendinger fra tollmyndighetene stikkontroller.

- Da nytter det ikke å snakke seg ut av det og si at du bare er en norsk turist, sier Forsdahl.

BØTER OG FENGSEL:

Noen land skiller mellom «piratkopier», som er ulovlig kopiering av produkter og krenkelse av eiers opphavsrett, og «imiterte varer», som har ulovlige varemerkesymboler på gjenstand eller forpakning, og som ligner på originalen.

Hellas:
Her kan du nå få bøter og fengsel i opptil seks måneder for å kjøpe imiterte varer, mens du kan få ett helt år i fengsel dersom du kjøper en piratkopi. Det gjelder også om du har med varen inn i landet.

Italia:
I Italia skilles det ikke på om varen er imitert eller kopiert. Blir du tatt med en uekte vare, kan du få bøter opp til 7000 euro - cirka 52 500 kroner - og fengsel i inntil seks måneder.

Thailand:
Også Thailand innfører senere i år bøter om du blir tatt med piratvarer, uavhengig om du har kjøpt dem i landet eller ikke.  

USA:
I USA skilles det mellom kopierte og imiterte varer. Blir du tatt med en kopi, risikerer du både bøter og fengsel.

Kilde: Hovedorganisasjonen Virke

Det er heller ingen reiseforsikring eller noen du kan gå til, som kan redde deg ut av situasjonen:

- Ansvaret er fullt og helt ditt eget, sier han.

Håndheves strengt - At reglene når du blir tatt med privatkopierte varer håndheves ganske strengt og firkantet i flere land, er ganske klart, sier advokat Trygve Martin Gravdahl i advokatfirmaet Ræder.

Han er også styremedlem i organisasjonen Norwegian Anti Counterfeit Group, som arbeider for å forhindre piratkopiering og handel med piratkopierte produkter.

Også han bekrefter at reglene kommer til å strammes inn ytterligere:

- Jeg oppfordrer folk til å tenke seg om. En ting er at reglene praktiseres ulikt i ulike land, et annet perspektiv er det moralske, sier han.

Kriminell virksomhet Gjennomgående er kjøp av piratkopier med på å finansiere kriminell virksomhet, forteller Gravdahl.

- Bomba i World Trade Center i 1993 var finansiert av salg piratkopierte T-shirts, og piratkopier av barnefilmen Lion King finansierte terroraksjoner for IRA på slutten av 1990-tallet, sier han.

En annen problemstilling er at denne industrien i stor grad baserer seg på barnearbeid.

- Det siste tallet jeg hørte var at 8 prosent av verdenshandelen dreier seg om piratkopierte varer. Gjennomgående er også piratkopierte varer av en helt annen kvalitet enn originalproduktet, sier han.

Og det er ikke bare snakk om klær og sko.

- Det kan også være farlig, for eksempel om du kjøper elektriske artikler som ikke oppfyller kravene til CE-merking, eller uekte merker av sololje, kosttilskudd, eller medisiner, sier Gravdahl.

Ulovlige varer I Norge er det forskjell på om du handler piratkopier for videresalg eller til privat bruk, forteller advokaten:

- Det å handle piratkopierte varer til deg selv på et marked i Norge, er ikke forbudt etter varemerkelovens bestemmelser. Men en piratkopiert vare er en ulovlig vare, og det kan anses for heleri, sier han.

Det betyr ifølge Gravdahl at det blir opp til domstolen å avgjøre om du har brutt heleribestemmelsene i straffeloven, dersom en merkevareleverandør trekker deg for retten for kjøp av piratkopier.

Det er ikke bare piratkopier nordmenn handler på ferie utlandet:

Les mer om milliardindustrien som sterkt bidrar til å presse allerede truede dyrearter verden over mot evig utslettelse, når tusenvis av ulovlige suvenirer finner veien til Norge når ferien er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer