Du vasker bort refleksen

Ikke stol på refleksen som er påsydd barnas klær.

USIKKERT: Selv om barnas vinterdresser er av god kvalitet, betyr ikke det nødvendigvis at du kan stole på de påsydde refleksene. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
USIKKERT: Selv om barnas vinterdresser er av god kvalitet, betyr ikke det nødvendigvis at du kan stole på de påsydde refleksene. FOTO: Bjørn Inge KarlsenVis mer

Nå er det på tide å utstyre barn og voksne med refleks. Reflekser kommer i alle slags farger, teksturer og fasonger - det er lett å finne sin favoritt.

Refleks kan være helt avgjørende for at barnet ditt ikke blir påkjørt når det går langs en landeveien eller sykler til skolen en mørk høstmorgen.

Slites bort ved normal bruk Høst- og vinterklær for barn har ofte integrerte reflekser. Det samme gjelder for barnevogner og skolesekker.

Disse refleksene er ofte ikke gode nok. Selv om regntøyet holder vann og vinterdressen er solid og praktisk, betyr ikke det at de medfølgende refleksene tåler hard medfart i snø, is, sand og vaskemaskin.

Alle vinterdressene i årets Foreldre&Barn-test kan vaskes i vaskemaskin. Bruken av påsydde reflekser er variabel.

- Ikke til å stole på Det skal ikke mye slitasje til før refleksene har mistet så å si all effekt.

- Nei, jeg ville ikke stolt på de påsydde refleksene, sier Carina Henske, informasjonskonsulent i Trygg Trafikk.

Hun er også skeptisk til å bare la barna bruke reflekser som har fulgt med blader og lignende.

Ikke arv reflekser Henske forteller at godkjente refleksvester skal tåle å bli vasket 25 ganger på en bestemt temperatur med en bestemt mengde vaskemidler før kvaliteten blir forringet.

Refleks på klær er ikke nødvendigvis godkjent på samme måte som vestene, og om klærne går i arv, noe vinterdresser ofte gjør, er det i hvert fall ingen grunn til å tro på at refleksen fortsatt gjør jobben sin.

Ødelagt i vaskemaskinen - Per dags dato har jeg ikke sett parkdresser med reflekser som er EU-testet, sier Stig A. Schibbye, refleksekspert og daglig leder i Reflexconsult.

- Det er ikke dermed sagt at refleksene ikke fungerer, men som forbruker kan du ikke vite sikkert, sier Schibbye.

Det hjelper ikke om klærne er fulle av reflekser om refleksene er dårlige. Motsatt kan klærne ha bare en liten refleks som fungerer kjempebra.

- Noen reflekser blir helt ødelagte etter bare én omgang i vaskemaskinen, mens andre tåler mange vask, sier Schibbye.

Bytt hver sesong Reflekser bør byttes ut hver sesong, anbefaler Henske og Schibbye.

- Det er en liten kostnad å bytte ut refleksen. Reflekser som ligger i lommer får fort riper som gjør at lyset bryter feil, og dermed svekker effekten. Varme kan også svekke refleksen, for eksempel om jakka har ligget i vinduskarmen en varm sommerdag, sier Schibbye.

Hard refleks er best De tradisjonelle refleksbrikkene som festes på jakka med sikkerhetsnål er stort sett bedre enn de myke refleksene du klistrer på barnes sekk eller barnevogn. Det er nemlig mer refleksjon i en hard refleksbrikke.

Heng en refleks på hver side, helst langt nede på høyde med knærne. Dinglende reflekser gir en blinkeeffekt som du ikke får med påsydde reflekser.

Refleks i bevegelse - Om du velger små reflektorer, og vil ha maksimal effekt av disse, er det viktig at de er i bevegelse, sier Schibbye.

Det vil si at arm- og benmonterte reflekser, for eksempel armbind og refleksbrikker med lang tråd, fungerer svært mye bedre enn et refleksklistremerke eller et ”refleksdyr” som er fastmontert på ryggsekken.

Myke reflekser skal ofte festes med en kort kulelenke. Ifølge Schibbye, som representerer Norge i det europeiske utvalget som lager regler for godkjenning av reflekser, vil disse refleksbrikkene snart ikke lenger bli godkjent.

Godkjente reflekser En refleks er ikke alltid en refleks. Alle godkjente reflekser er nemlig CE-merket.

- En CE-merket refleks skal i teorien oppfylle minimumskravene satt av EU. Det skal også følge med en brukerveiledning som sier hva produktet er egnet for, holdbarhet og lagring. Her syndes det mye, og det gjør det vanskeligere for forbrukerne, sier Schibbye.

- Generelt sett viser imidlertid uavhengige tester fra andre land at produkter som er CE-merket holder en høyere standard enn de som ikke er det.

Og til sist: Reflekstellinger viser at vi er flinke til å feste refleks på barna våre, men at vi er ganske slepphendte med å gjøre oss synlige selv. Det er like vanskelig å se voksne uten refleks som barn uten refleks. Vær et godt forbilde!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TRYGG I TRAFIKKEN: Ikke alle reflekser fungerer like bra som disse. FOTO: Trine Bjervig/Trygg Trafikk
TRYGG I TRAFIKKEN: Ikke alle reflekser fungerer like bra som disse. FOTO: Trine Bjervig/Trygg Trafikk Vis mer
FIN TIL SEKKEN: Men bruk også andre reflekser i tillegg. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk
FIN TIL SEKKEN: Men bruk også andre reflekser i tillegg. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk Vis mer
MORSOM OG PRAKTISK: Men ikke stol på elgen alene. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk
MORSOM OG PRAKTISK: Men ikke stol på elgen alene. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk Vis mer
DEN VANLIGE: En sikker vinner. Heng én på hver side, helst i knehøyde, FOTO: Trygg Trafikk
DEN VANLIGE: En sikker vinner. Heng én på hver side, helst i knehøyde, FOTO: Trygg Trafikk Vis mer
TIL ARMBRUK: Smart å feste reflekser til kroppsdeler som er i bevegelse. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk
TIL ARMBRUK: Smart å feste reflekser til kroppsdeler som er i bevegelse. FOTO: Anders Aa. Hagen/Trygg Trafikk Vis mer