Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du vil ikke gå glipp av Europas største aktive vulkan

Sjekk Italia-tipsene fra Dagbladets reiseekspert.

MOUNT ETNA: Mount Etna spyr ut lava 13. januar 2011. Europas største aktive vulkan bør stå på listen over hva du bør se når du besøker Sicilia, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/SCANPIX
MOUNT ETNA: Mount Etna spyr ut lava 13. januar 2011. Europas største aktive vulkan bør stå på listen over hva du bør se når du besøker Sicilia, mener Dagbladets reiseekspert Torild Moland. Foto: ANTONIO PARRINELLO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): •  Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Italia-planer i ferien? Du er i så fall ikke alene.

Dagbladet har fått tilsendt en rekke spørsmål fra lesere som lurer på hva de bør se på en ferie i støvellandet.

Første leser ut er Trygve. Han skal til Sicilia i sommer, uten å helt vite hva han har bestilt:

- Stedet heter Fontane Bianche. Har dere noen tips om dette eller nærliggende steder? spør han.

- Fontane Bianche ligger i det sørøstlige hjørnet av Sicilia, ikke så langt fra Siracusa, sier Dagbladets reiseekspert og redaktør i Reiselyst Torild Moland.

- Om dere ikke vet så mye annet om stedet, har dere sikkert sett bilder av de hvite, lange strendene.

En av de eldste Dette er et hotell- og resortområde hvor sol, bad og ren avslapning er det som først og fremst gjelder, forteller hun:

- Når du trenger en pause fra solen, er det halvannen mil inn til Siracusa. Med sine snart 3000 år er dette en av Italias eldste byer.

Siracusa er for lengst forbi sin tid som metropol i Middelhavet, men er fremdeles flott.

- Gamlebyen Ortigia ligger vakkert til, på en øy omringet av en promenade mot båthavna og sjøen, skildrer Moland.

Plassen foran katedralen - som opprinnelig ble bygd som gresk tempel - er kjent som en av de vakreste på hele Sicilia.

Kortreist mat I Ortigia er det flere koselige små butikker og innbydende barer og restauranter:

- Mange med uteservering. Gå for kortreist mat og drikke: sjømat, lokal vin - og smak på noen av mandelproduktene sicilianerne er så gode på: En liten kake eller mandellikør gjør seg etter middag, anbefaler reiseeksperten.

Har du et snev av historieinteresse, vil du finne Siracusas arkeologiske park interessant.

Her kan du for eksempel se ruinene etter det som skal ha vært det største greske teatret utenfor Hellas.

Aktiv vulkan - Fra Fontane Bianche er heller ikke distansen lenger enn at en dagstur til Etna. Europas største aktive vulkan bør stå på lista over hva du bør se, synes Moland.

Mulighetene er mange. Er formen er på topp i sommervarmen kan du gå fjellet opp.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Du kan også ta en taubane, eller ta hele fjellturen i baksetet på en firehjulstrekker med guide.

- Eller hva med å bli med på en tur til de som produserer vin på vulkansk jord? Sjekk hjemmesiden til Sicily Travel, sier hun.

Med egen bil kjører du mot Catania og følger skiltingen til Etna og taubanen.

Eller du kan la andre organisere, for fra Catania arrangeres en rekke ulike turer: Se for eksempel på nettsiden til Volcano Trek eller turistsidene til Catania, råder Moland.

Fra Verona til Bolzano Neste leser som har sendt e-post til Dagbladets reiseeksperterer er Mikal. Han skal på motorsykkeltur i Nord-Italia i juli.

- Vi starter i Verona og slutter i Bolzano. Vi skal kjøre litt i Valle D'Aosta og gjennom Stelviopasset, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Mikal ønsker å vite hvilke norditalienske perler han må få med seg på turen, og som ikke er for turistifiserte. 

En perle i nord - Nord-Italia er jo nærmest i seg selv en perle som ikke alle besøker. I alle fall når du kommer til områdene nord for Verona og Gardasjøen, sier Moland.

Med både Valle D' Aosta og Syd-Tyrol - hvor Bolzano er største by - slår du flere land og kulturer i et smekk, forteller hun.  

Mens Valle D' Aosta er franskinspirert, er Syd-Tyrol ifølge Moland som et lite stykke Østerrike i Italia.

- Så pugg gjerne noen gloser på både fransk og tysk, i tillegg til italiensk, sier hun.

Matmiks Ikke minst i matveien vil du oppleve en miks av middelhavsretter og skikkelig alpekost: 

- Mens scenarioet i Syd-Tyrol er som tatt fra eventyret om Heidi og bestefar, er stemningen livlig italiensk, sier Moland.

Både Valle D' Aosta og Syd-Tyrol - Alto Adige lokalt - er preget av små landsbyer som ligger spredt oppe i dalsidene.

- Mange bygget i forbindelse med forsvarsverk i middelalderen. I Aosta-dalen kan du for eksempel kjøre langs mer sceniske S26 i stedet for større A5.

Her passerer du flere vakre slott og festninger, forklarer reiseeksperten.

Palmer i Tyrol Syd-Tyrols nest største by Merano, er riktignok populær blant turister. Likevel er det vel verdt å stikke innom om du likevel kjører forbi.

- Selv om den ligger midt blant fjellene tillater klimaet at det vokser palmer her. På grunn av underjordiske kilder har byen lenge vært populær for sine bad, sier Moland.

Frister det med et bad eller spabehandlinger, besøk forholdsvis nyrenoverte Terme di Merano, råder hun.
 
Fottur i Dolomittene Mindre landsbyer det er verdt å besøke i Syd-Tyrol, er blant annet gamle, lille Glorenza og koselige Ortisei og Corvara.

- Husk at Dolomittene om sommeren er fantastisk flott for fotturer. Så sett gjerne igjen sykkelen en dag eller to i Bolzano og ta en fottur i for eksempel Val Gardena, sier Dagbladets reiseekspert.

Her finner du godt merkede løyper, og overnattings- og serveringsmuligheter i såkalte «rifugi», det vil si hytter, forteller hun.

Besøk Ötzi I år er det 20 år siden ismannen Ötzi ble funnet i Alpene.

Han har siden da ifølge Moland «bodd» på naturhistorisk museum i Bolzano, hvor jubileet nå markeres med stor spesialutstilling som sannsynligvis verdt å få med seg.

- Syd-Tyrols turistkontor har gode og informative nettsider, sier Moland.

Tilsvarende sider for Valle D' Aosta har også en egen seksjon for motorsykkelturister: følg lenken «Things to do», anbefaler hun.

Øy med varme kilder Til slutt en e-post fra Nina. Hun og mannen planlegger å bruke et par-tre uker på øya Ischia i juli, og trenger tips:

- Vi ønsker å finne oss et lite hyggelig hotell ved sjøen med noen gode restauranter i nærheten hvor man kan finne roen, skriver hun.

I tillegg er Nina interessert i å besøke de varme kildene øya er kjent for.

ÖTZI: Mumuien av Ötzi ble funnet i en isbre i 1991. I år, 20 år etter, markeres funnet med en stor utstilling på naturhistorisk museum i Bolzano. Foto: ANDREA SOLERO/AFP/SCANPIX
ÖTZI: Mumuien av Ötzi ble funnet i en isbre i 1991. I år, 20 år etter, markeres funnet med en stor utstilling på naturhistorisk museum i Bolzano. Foto: ANDREA SOLERO/AFP/SCANPIX Vis mer

- Det er ikke så mye blest om Ischia her hos oss, men faktum er at millioner av turister strømmer hit hvert eneste år, sier Torild Moland.

- Først og fremst på grunn av de varme kildene som lokalbefolkningen bestemt mener har store helsebringende effekter, fortsetter hun.

Flest i verden Det finnes ingen annen plass i verden med så mange varme kilder over så lite areal, forteller Dagbladets reiseekspert.

- Noen steder ligger de varme kildene i strandkanten, slik at du kan nyte det varme vannet i sjøen. Men det meste av kildevannet blir hentet opp fra under jorden og brukt i termalbad, sier hun.

Av disse er Poseidon størst - rundt 2500 besøkende hver dag - mens Negombo og Parco Termale Castiglione er mindre og litt mer sofistikerte.

- Negombo ligger vakkert til i en bukt, mens Castiglione ligger i etasjer oppover en grønn park, sier Moland.

Alle har til felles ulike basseng fra varme til kalde, med og uten bobler. I tillegg er det fint å bare sole seg i disse parkene, forklarer hun.

Én base Øya er forholdsvis frodig. Er du glad i å gå tur, ta turen opp til toppen av Mt Epomeo som er knappe to timers gange fra Forio.

- Gå heller ikke glipp av den flotte botaniske hagen Villa La Mortella, hvor det jevnlig holdes klassiske konserter, anbefaler hun.

ISCIA: Det er ikke så mye blest om Ischia i Norge, men faktum er at millioner av turister strømmer til øya hvert eneste år Foto: FRANCESCO PISCHETOLA/AFP/SCANPIX
ISCIA: Det er ikke så mye blest om Ischia i Norge, men faktum er at millioner av turister strømmer til øya hvert eneste år Foto: FRANCESCO PISCHETOLA/AFP/SCANPIX Vis mer

Dagsturer til Capri og Procida er også mulig.

Ischia er ikke større enn at det går an få med seg hele med base ett sted, mener Moland.

- De fleste turister bor i Ischia by, hvor fergene kommer inn og det er litt mer liv og røre, sier hun.

Her ligger flere hotell i nærheten av sjøen og stranden. Hotel Aragona er populært og ligger i gangavstand fra fergeleiet. 

Egne termalbad Forio og Casamicciola Terme er andre fine småbyer.

- Mange hotell har egne termalbad. For eksempel Hotel Providence, som ligger ikke så langt fra sjøen i Forio, sier reiseeksperten.

Ved Forio ligger ifølge Moland også leilighetskomplekset Villa Ravino i en vakker, botanisk hage med flott utsikt og basseng. Dette er selvbetjeningsleiligheter, men frokost kan fås på stedet. 

Ønsker du litt mer luksus er Terme Manzi Hotel & Spa, også ved Casamicciola Terme, et deilig femstjerners hotell med store rom, stor frokostbuffé og lekkert spa. Dobbeltrommene får du fra rundt 150 euro, avslutter Moland.

MAFIABY: Landsbyen Corleone på Sicilia har gitt verden tre gigantfilmer og noen av virkelighetens mest beryktede mafiabosser. Foto: NINA RUUD
MAFIABY: Landsbyen Corleone på Sicilia har gitt verden tre gigantfilmer og noen av virkelighetens mest beryktede mafiabosser. Foto: NINA RUUD Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media