JA TAKK, BEGGE DELER: Terrapin MooHoo Milk Stout Silk Pie fra The Refinery i Tampa, Florida, er laget på øl.  Foto: ALL OVER PRESS
JA TAKK, BEGGE DELER: Terrapin MooHoo Milk Stout Silk Pie fra The Refinery i Tampa, Florida, er laget på øl. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Du vil ikke tro hva vi har i sjokoladekaka

Tre ting du neppe hadde tenkt på.

DinSide.no: Synes du sjokoladekake kan bli litt tamt og smakløst, og ønsker å avansere fra ferdigrørene?

Det er kanskje på tide å bytte oppskrift til en litt mer voksen variant. Mørkere og bitrere sjokolade kan gjøre mye for smaken.

Litt salt, syre eller styrke (chili) er også med på å piffe opp den kjedelige langpannekaka.

Men disse tre helt utenkelige ingrediensene tar faktisk kaka, hvor rart det enn høres ut.

Majones Selv om produktet kan ha mange overraskende bruksområder, og være et riktig vidundermiddel, så er vel majones den kakeingrediensen som har størst fare for å framkalle brekninger. Men svelg hardt to ganger, og ha litt tålmodighet med oss her. Dette burde i hvert fall alle som sliter med at kakene blir litt tørre, få med seg.

Har du majones i kakedeigen, er du nesten garantert en god og saftig kake.

Majonesen skal i kaka, ikke kaka. I bunn og grunn inneholder majones egg og olje, samt litt syre (eddik) og salt. Alt dette er ingredienser som gjør seg i en sjokoladekake. Og det passer perfekt med mørk sjokoladekake, med mektig smørkrem.

UVENTET SAFTIG: Prøver du litt majones i deigen, kan resultatet overraske. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
UVENTET SAFTIG: Prøver du litt majones i deigen, kan resultatet overraske. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

Majones i kaker er velkjent i de amerikanske sørstatene. Det finnes et vell av oppskrifter på nett, om du googler mayonnaise og chocolate cake, eventuelt southern chocolate cake.

Vi har også hatt stort hell med bakeblogger Manuela Keilens Vintage Chocolate cake.

Og smarte kaketriks kan også utvides med spagetti, men ikke for å blande i deigen...

Øl Øl er en annen matvare vi heller ikke umiddelbart forbinder med sjokoladekake.

Men vi lover: Det er utrolig godt å bytte ut for eksempel melk med øl. (Perfekt også for de laktoseintolerante.)

De fleste oppskriftene vi har kommet over, bruker mørkt og kraftig øl, som gir kaka en god kryddersmak. Gjerne en stout, eller Guinness. Også kakene er mørke, nesten svarte, på farge, og har definitivt en voksen smak.

Den britiske matjournalisten og kokebokforfatteren Nigella Lawsons Guinness cake er, for å si det som Lawson selv, divine, her kombinert med rømme for en syrlig smak.

EKTE TYPE: De fleste oppskriftene ber om Hellmann's, men du kan fint bruke Mills, og vi anbefaler å gå for ekte majones.  Foto: MILLS
EKTE TYPE: De fleste oppskriftene ber om Hellmann's, men du kan fint bruke Mills, og vi anbefaler å gå for ekte majones. Foto: MILLS Vis mer

Glad i øl? Og mat? Og har lyst til å lære mer om øl i mat? Da anbefaler vi bloggen the Beeroness, som er viet matlaging med øl. Her finner du langt mer enn øldampete blåskjell og guinness- og biffpai, for eksempel denne overdådige sjokolademoussekaka.

Surkål og andre grønnsaker Denne siste sære ingrediensen har vi ikke rukket å lage ennå, men vi har fått det servert og det var overraskende godt og friskt: Surkål.

I utgangspunktet assosierer vi surkål med trist tysk veikro- eller flyplassmat og Ingvar Ambjørnsens antihelt Elling.

Men sjokoladekake med surkål er langt fra trist og traust. Du må gjerne bruke surkål fra pose, men den må tilberedes ferdig, ikke brukes tørr.

Som en ekstra bonus gjør surkålen kaka mer næringsrik, og selv om den ikke blir direkte slankende, kan man drøye mektige kaker med surkål for dem som prøver å passe vekten.

Synes du dette høres litt voldsomt ut?

Start med å blande inn litt revne grønnsaker i kakerøra. Du kan enten gå for en ordentlig gulrot eller squash-kake, eller du kan finhakke det, og skjule det sunne i en sjokoladekake.

OVERRASKENDE FRISK: Vi har smakt kake med surkål, og det frister til gjentakelse.
Foto: METTE MØLLER
OVERRASKENDE FRISK: Vi har smakt kake med surkål, og det frister til gjentakelse. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Tips: Har du en juicepresse er grønnsaksrestene perfekte å bruke i bakverk, spesielt (rød)beter og gulrøtter.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les mer fra DinSide:
Slik får du mest ut av kjøkkenmaskinen din: Se når du bør bruke hvilken visp
Test: Fungerer kakedeleren som spammet Facebook-feeden vår?
Test av bakehjelpemiddel: Gjør «luftigere bakst» egentlig en forskjell?