TABU: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 tror mange skammer seg over å ha dårlig råd og ikke ha mulighet til å ta med ungene sine på ferie. Foto: Christian Thomassen / SCANPIX
TABU: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 tror mange skammer seg over å ha dårlig råd og ikke ha mulighet til å ta med ungene sine på ferie. Foto: Christian Thomassen / SCANPIXVis mer

- Du vil jo ikke at barnet ditt skal løpe rundt og si at dere er fattige

Å ha dårlig råd er tabu, mener Magne Gundersen, programleder i TV-serien Luksusfellen.

(Dagbladet): -Det er skambelagt, både innad i familien og overfor omverdenen - og ikke noe man snakker om. Du vil jo ikke at barnet ditt skal løpe rundt på skolen eller i barnehagen og si at dere er fattige og derfor ikke kan dra på ferie, sier Gundersen.

Til daglig er han forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Gjennom programlederjobben i TV3-serien «Luksusfellen» har Gundersen møtt mange familier som sliter økonomisk og ikke har økonomi til å ta med barna på ferie om sommeren.

Mange prøver å skjerme barna sine og drar på ferie selv om de egentlig ikke har råd, tror han.

Les også historien om Ida (12) som bare har vært på ferie én gang i sitt liv.

Ferie på krita Ferske tall fra Sparebank 1 viser at ca. 100 000 nordmenn har planlagt å ta ferie på kreditt selv om de ikke har økonomi til det. Ytterligere 200 000 vurderer å gjøre det samme.

-Foreldrene er kanskje redde for at barna skal bli utsatt for mobbing eller gå rundt med en følelse av å være annerledes, sier Magne Gundersen.

Facebook øker presset Han tror sosiale medier bidrar til å øke presset på mange foreldre.

-Det er ikke så greit når den ene naboen skal til Provence og en annen skal to uker til Tyrkia — mens dere ikke skal noen ting, sier han.

Mange er opptatt av å demonstrere lykken sin på sosiale medier, ved for eksempel å legge ut bilder på Facebook av barn som plasker i bassenget, påpeker Gundersen.

-Det øker nok forventningspresset. For den ene forelderen som har dårlig råd, er det ikke lett å hamle opp med dette, sier forbrukerøkonomen.