Dugg på bilruta? Her er fire råd som virker

Derfor dugger rutene.

FUKTIG: Det kan dugge på utsiden også, men det er innsiden vi fokuserer på her. Foto: ALL OVER PRESS
FUKTIG: Det kan dugge på utsiden også, men det er innsiden vi fokuserer på her. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Dinside Det er lett å tenke at klimaanlegget kun skal brukes om sommeren for å få det kaldt i bilen. Det er feil. Bruk det hele året. Da trekker det nemlig fuktighet ut av kupeen.

Kald luft holder dårlig på fukt, i motsetning til varm luft. Du drar med deg snø eller regnvann inn i bilen, du ånder varm fuktig luft og damper svette. Dermed dannes det høy luftfuktighet.

Der den varme fuktige luften treffer de iskalde vinduene kjøles den ned, klarer ikke å holde på vanndampen, og vinduene dugger igjen.

Har de et lag med fett på seg, er overflatene ennå mer mottakelige for luftfuktighet.

Les også: Ikke frys deg ute av bilen.

Slik fjerner du problemet Bruk klimaanlegget: Slå på både defrosteren og AC-anlegget for å få duggen raskt av ruten. Anlegget kjøler luften ned og tørker den ut, før varmeapparatet varmer luften opp igjen. Når det så blåser varm og tørr luft på vinduene dine forsvinner duggen.

Har bilen din automatisk klimaanlegg, er denne dobbeltfunksjonen gjerne innebygget.

Børst av deg: Ikke dra med deg snø og slaps inn i bilen. Sett deg inn og slå skoa sammen før du tar inn beina.

Lei av å bruke isskrapa?

Kast ut stoffmattene: Mange kjører med stoffmatter hele året. De er mye finere enn gummimattene, men samler masse fuktighet. Bruk gummimatter i stedet, og tørk av dem med ei fille når de har samlet vann.

Vask vinduene: Innrøkte eller møkkete vinduer tiltrekker seg lettere en film av fukt. Vask vinduene med egnet vaskemiddel. De fleste bilpleiemerkene har kluter med alkohol eller egne midler for formålet. Vask rutene både innvendig og utvendig, og dra over med samme middel på vindusviskeren også. Da slipper du bråkete viskere. Det funker greit med ei halv bøtte vann med to dråper Zalo i også for de mindre avanserte av oss.

Flere tips: Slik vasker du vinduer i minusgrader

Rens klimaanlegget Er klimaanlegget mer enn 5-6 år gammelt, begynner klimagassen i anlegget å bli dårlig. En viss lekkasje vil også forekomme. Til slutt virker anlegget dårlig. Denne gassen er ikke noe man bytter selv, men det begynner å bli mange aktører på markedet. Mange dekkforhandlere, vindusskiftere og vanlige verksteder har skaffet seg utstyr for dette. Regn med å måtte betale 1500-2000 kroner, avhengig av størrelse på bil.

Ny gass vil gjøre underverker, både for bakterieflora og lukt.

Klimaanlegget er en orgie av bakterier.