Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dypt nede i kjelleren under denne kuben finner du 5000 kvadratmeter med krig og lidelse

Enormt museum om andre verdenskrig åpnet i Gdansk.

IMPONERENDE MUSEUM: 14 meter under bakken, i kjelleren til  denne særegne kuben, bygget rett utenfor Gdansk på et område som ble jevnet med jorden i 1945, finner du et museum på 5000 kvadratmeter som omhandler andre verdenskrig. Foto: Tormod Brenna
IMPONERENDE MUSEUM: 14 meter under bakken, i kjelleren til  denne særegne kuben, bygget rett utenfor Gdansk på et område som ble jevnet med jorden i 1945, finner du et museum på 5000 kvadratmeter som omhandler andre verdenskrig. Foto: Tormod Brenna Vis mer

GDANSK (Dagbladet): Rett utenfor gamlebyen i Gdansk, i Wiadrownia, har det reist seg et iøyenfallende landemerke av et bygg - et digert kubelignende 40 meter høyt murtårn som står på skrå ned i bakken.

Nede i kjelleren, 14 meter under bakken, åpner deg deg en enorm hall med et areal på over 5000 kvadratmeter. Hver eneste en av dem er fylt av andre verdenskrig.

«Museum of the Second World War» åpnet i Gdansk i slutten av mars, og er verdens trolig største i sitt slag. Kanskje det mest historisk objektive også. Kort fortalt får du en dokumentarisk gjennomgang av krigen fra start til slutt. Historien fortelles gjennom utstillinger, bilder, kart og en rekke filmer, det blir på en måte opp til deg selv å dømme.

STOR INTERESSE: Under åpninghelgen var det kø for å komme inn i museet. Foto: Tormod Brenna 
STOR INTERESSE: Under åpninghelgen var det kø for å komme inn i museet. Foto: Tormod Brenna  Vis mer

Du presenteres for bakgrunnen, ideologien, de store linjene, holocaust, kamp og motstandskamp, men mest av alt handler det om de utallige personlige tragediene - og heltehistoriene.

En tur gjennom museet tar gjerne tre timer, men er en historietime du aldri vil glemme - og neppe angre på - om du tar den.

Symbolsk beliggenhet

Tusenvis av effekter fra krigen er utstilt. Det er våpen, stridsvogner, men også hundrevis av brev og personlige fotografier som gir sterke vitnesbyrd om hvilke personlige tragedier krigen førte med seg.

HISTORISKE BILDER: Museet inneholder flere tusen fotografier, brev og andre gjenstander fra andre verdenskrig. Foto: Tormod Brenna
HISTORISKE BILDER: Museet inneholder flere tusen fotografier, brev og andre gjenstander fra andre verdenskrig. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Polen ble hardt rammet av andre verdenskrig, og ble invadert både av nazistene og sovjetrusserne. Estimatene anslår at omlag seks millioner polakker - en femtedel av landets befolkning - mistet livet som følge av verdenskrigen.

Museet er reist på et område som ble jevnet med jorden i krigshandlingene.

- Bygget ligger i Wiadrownia-distriktet, som ble totalt ødelagt i 1945. Det er en viss symbolikk i at vi nå bringer nytt liv til dette stedet i form av et museum over årsakene til at det ble utslettet, sier museumsdirektør og professor Pawel Machcewicz.

Selve bygget er en arkitektonisk særegenhet i seg selv.

- Det referer til de gotiske tårnene og murstenskatedralene sm sto i dette området før krigen, sier direktøren, som kan se tilbake på mange år med planlegging for å få museet relaisert.

GATEBILDE: Inne i museet er det bygget opp flere kulisser fra Warszawa fra krigens dager. Foto: Tormod Brenna
GATEBILDE: Inne i museet er det bygget opp flere kulisser fra Warszawa fra krigens dager. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Dette er skapt i et samarbeid med historikere, arkitekter, ingeniører og en rekke andre faggrupper. Men det kunne aldri blitt noe av hadde det ikke vært for en enorm genrøsitet fra folket selv. Vi har mottatt tusenvis av gaver, folk har gitt fra seg sine egne krigsminner og personlige eiendeler i form av gjenstander, bilder og brev.

Museet er inndelt i tre hovedtemaer - «Veien til krig», «Krigens terror» og «Krigens lange skygge». Det sistnevnte temaet spiller på at for Polen endte - etter manges mening - ikke krigen endelig før i 1989, da jernteppet falt og polakkene ikke lenger var under Sovjets sterke innflytelse.

KRIGENS GRU: Dette bildet, av den ti år gammel polsk jenta Kazimiera Mika som gråter over sin storesøster Anna som ble drept i et tysk flyangrep mens hun arbeidet på jordet, ble publisert i Life i 1939 og ble et symbol på den polske sivilbefolkningens lidelser under den tyske invasjonen.
KRIGENS GRU: Dette bildet, av den ti år gammel polsk jenta Kazimiera Mika som gråter over sin storesøster Anna som ble drept i et tysk flyangrep mens hun arbeidet på jordet, ble publisert i Life i 1939 og ble et symbol på den polske sivilbefolkningens lidelser under den tyske invasjonen. Vis mer

De største ofrene

MINNESMERKE: Det anslås at omlag seks millioner polakker mistet livet i løpet av krigen. Museet er ment som et vitnesbyrd - og et minnesmerke - over deres kamp. Foto: Tormod Brenna
MINNESMERKE: Det anslås at omlag seks millioner polakker mistet livet i løpet av krigen. Museet er ment som et vitnesbyrd - og et minnesmerke - over deres kamp. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Et av hovedmålene våre er å fokusere på de sivile, som både var de største ofrene og de største heltene. Vi vil bevare minnene om alle de som kjempet for frihet, verdighet eller rett og slett for å overleve, sier Machcewics.

- Det militære aspektet ved krigen er selvsagt naturlig å ha med. Men vi ville bygge et museum, et minnesmerke, for familiene som led og måtte betale konsekvensene for idelologien som utløste krigen, sa Machcewitcz under den offisielle åpningen 23. mars.

image: Dypt nede i kjelleren under denne kuben finner du 5000 kvadratmeter med krig og lidelse

Selv om det er Polens tragiske krigshistorie, og de fatale konsekvenser den fikk for befolkningen, som dominerer i museet får du også rikelig med innblikk krigen sett i et større perspektiv. Krigen i Stillehavet er viet stor plass, det samme er invasjonen i Normandie og ser du godt etter, finner du også innslag fra motstandskampen i Norge.

Imponert

- Tankevekkende, sier Bjørn Smidesang fra Lillehammer.

Sammen med kollegaen Hans Høstmælingen og flere andre Nordea-ansatte var han på jobbseminar i Gdansk da museet åpnet.

- Vi måtte jo bare besøke det. Andre verdenskrig er fortsatt et aktuelt tema og jeg er imponert over hvor omfattende og stort dette museet er.

- Det er som sagt tankevekkende å gå gjennom og få alle disse inntrykkene. Det er ufattelig, og nesten umulig å sette seg inn i, hvordan befolkningen her led under krigen, sier Smidesang.

SJØMENNENES SKREKK: En rekke autenstiske gjenstander fra krigen, som denne G7-torpepoden er utstilt i det enorme krigsmuseet som nylig åpnet i Gdansk. Foto: Tormod Brenna
SJØMENNENES SKREKK: En rekke autenstiske gjenstander fra krigen, som denne G7-torpepoden er utstilt i det enorme krigsmuseet som nylig åpnet i Gdansk. Foto: Tormod Brenna Vis mer
TANKEVEKKENDE: - Imponerende og tankevekkende, sier Bjørn Smidesang og Hans Høstmælingen fra Lillehammer etter å ha brukt noen timer i Museum of the Second World War i Gdansk. Foto; Tormod Brenna
TANKEVEKKENDE: - Imponerende og tankevekkende, sier Bjørn Smidesang og Hans Høstmælingen fra Lillehammer etter å ha brukt noen timer i Museum of the Second World War i Gdansk. Foto; Tormod Brenna Vis mer