Dyrere og mer luksuriøse, men ikke sunnere

Mindre fiber enn i vanlige knekkebrød.

LUKSUS: Hvis du punger ut for såkalte hjemmebakte knekkebrød i den tro at de har mer fiber og er sunnere, må du tro om igjen. Noen av disse knekkebrødene har imidlertid mindre karbohydrater enn vanlige knekkebrød. Foto: ERIK HELGENESET
LUKSUS: Hvis du punger ut for såkalte hjemmebakte knekkebrød i den tro at de har mer fiber og er sunnere, må du tro om igjen. Noen av disse knekkebrødene har imidlertid mindre karbohydrater enn vanlige knekkebrød. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat (Bramat.no): Grovt knekkebrød er et sunt alternativ til lyst brød, fordi det inneholder mer fiber.

Mange baker sitt eget knekkebrød, noe som gjør at de kan få et ekstra grovt og sunt knekkebrød.

Etter hvert har det kommet flere typer "hjemmebakte" knekkebrød i butikken, bare i løpet av det siste året har det dukket opp mange nye typer.

Fordelen med disse knekkebrødene er at de for mange gir et lite snev av luksus.

Knekkebrødene er ekstra fine og det ser ut som det er lagt ekstra mye omtanke i dem.

Mindre fiber Sammenlikner vi disse knekkebrødene med vanlig knekkebrød, kommer de hjemmebakte typene faktisk dårligere ut når det kommer til fiber. Saltinnholdet er omtrent det samme som i andre typer knekkebrød.

Mange av de «hjemmebakte» knekkebrødene inneholder derimot mindre karbohydrater, noe som er et poeng for alle de som førsøker å begrense inntaket av raske karbohydrater.

En del av dem inneholder også mye frø, noe som gir et høyt innhold av umettet fett.

 Les også: Er karbohydrater farlig

Knekkebrød fremfor brød Mange får i seg altfor lite fiber, blant annet fordi de velger fint eller halvgrovt brød, fremfor grovbrød og grovt knekkebrød.

Å bytte ut lyst brød med grovt knekkebrød kan være med på å øke fibertaket, noe som er gunstig både for vekt, helse og fordøyelse.

Hvis du syns at vanlig knekkebrød er kjedelig, kan du forsøke å bake knekkebrødet selv.

Fordelen med hjemmelaget knekkebrød, altså skikkelig hjemmelaget knekkebrød, er at du kan droppe salt, og ha nedi massevis av sunne ingredienser som nøtter, frø, kli og havre.

Slik lager du ditt eget knekkebrød

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet og umettet fett, fiber og salt de forskjellige knekkebrødene inneholder. Mye mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens mye protein, umettet fett og fiber har trukket opp.

Vi har latt fiber telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for lite fiber. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn 4, fordi alle knekkebrødene i denne testen kan defineres som sunne. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no

Testresultater Sigdal Helsprøtt knekkebrød med speltflak & gresskarkjerner En av testens vinnere! Mye fiber, bra med protein, lite salt. Karakter: Produsent: Sigdal Bakeri AS Sigdal Helsprøtt knekkebrød rug og speltkli En av testens vinnere! Mye fiber, bra med protein, lite salt. Karakter: Produsent: Sigdal Bakeri AS Coop Sprø knekkebrød, linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø En av testens vinnere! Bra med fiber, bra med protein, greit med salt. Karakter: Produsent: Goman Valaker AS Synnøve Grovkrisp, sesamfrø og linfrø Bra med fiber, lite salt, fin fordeling mellom mettet og umettet fett. Mer sukker enn de andre typene. Karakter: Produsent: Synnøve Finden Synnøve Grovkrisp, hakkede gresskarfrø, sesamfrø og linfrø Bra med fiber, greit med salt, bra med protein, grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Litt mer sukker enn de andre typene. Karakter: Produsent: Synnøve Finden Norgesbakeriet Knekkebrød Bra med fiber, greit med salt, og grei fordeling mellom mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Norgesbakeriet AS Sigdal Helsprøtt knekkebrød med havre, glutenfritt Bra med fiber, lite salt, mye umettet fett. Glutenfritt og et veldig bra alternativ for de som ikke tåler gluten! Karakter: Produsent: Sigdal Bakeri AS Coop Gullbygg knekkebrød med bygg Bra med fiber, greit med salt, og bra med umettet fett. Karakter: Produsent: Goman Valaker AS Sigdal Helsprøtt knekkebrød Sport Bra med fiber, mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Sigdal Bakeri AS Sigdal Helsprøtt knekkebrød havre Greit med fiber, greit med salt og bra innhold av mettet og umettet fett. Karakter: Produsent: Sigdal Bakeri AS Mesterbakeren Knekkebrød Greit med fiber, lite salt. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Coop Northug Sportsknekkebrød Greit med fiber, lite salt. Karakter: Produsent: Goman Valaker AS Mesterbakeren knekkebrød med urter og havsalt Greit med fiber, lite salt. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Helios Knekkebrød havre og chia Bra med fiber, litt mye salt. Karakter: Produsent: Alma AS Norge Helios speltknekkebrød Greit med fiber, litt mye salt. Karakter: Produsent: Alma AS Norge Coop Sprø knekkebrød, gresskar, urter og havsalt Greit med fiber, mye salt. Karakter: Produsent: Goman Valaker AS Les mer på Bramat.no:
Barnemat kan få barn til å like søtsaker
Slank av spinning?
Jogger du kun med beina?