Dyrt med stor vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn er det ikke bare designet du bør ta hensyn til.

VEDOVN: Les tipsene til hva du må tenke på når du skal kjøpe ovn. FOTO: Colourbox.com
VEDOVN: Les tipsene til hva du må tenke på når du skal kjøpe ovn. FOTO: Colourbox.comVis mer

||| Når du skal kjøpe ny vedovn er det veldig fristende å la designet styre. Det finnes jo så utrolig mange flotte vedovner.

Men det er andre faktorer som er vel så viktige når du skal kjøpe ny peisovn.

Viktig med størrelse og isolering I følge det danske forbrukernettstedet fpn.dk er det tre faktorer som er viktige når du skal kjøpe ovn.

- Det første du bør tenke på er om ovnen passer til husets skorstein. Hvis skorsteinen og ovnen ikke passer sammen vil det gi problemer med opptenning og røyk i stua, i tillegg til dårlig forbrenning, skriver fpn.dk .

Og grunnen til at de ikke passer sammen er som regel at skorsteinen ikke er høy nok, eller at den er for dårlig isolert.

Mål rommet Leder i Varmeprodusentenes Forening Grethe Bachmann sier til Klikk.no at det viktigste man må tenke på før man kjøper ovn, er hvor mye man skal varme opp.

- I tillegg må man tenke på om ovnen skal brukes som tilleggsvarme eller hovedoppvarming. For mange er noe av hensikten med å fyre med ved at de ønsker å spare på strømmen. En ovn som kan lagre varmen vil være en fordel fordi den vil avgi varme utover natten, eller utover dagen dersom det er fyrt om morgenen, sier Bachmann.

Hun forteller videre at ovner med mye kleberstein og kakkelovner vil lagre varmen og avgi den i mange timer etter avsluttet fyring.

- Man kan vel for så vidt si at det er uøkonomisk med stor ovn, men det viktigste er å fyre riktig. Ved riktig fyring utnyttes mest mulig av energien i veden. Mange ser kun på hvor mange kW en ovn kan gi. Det er like viktig å se hvor lite den kan gi. Det sier noe som hvor lite varme det er mulig å få ut av ovnen ved riktig fyring.

Et lite tips er at ovnen er for stor hvis det blir for varmt med en gang man fyrer opp.

Ikke bare tenk design Også daglig leder i Norsk Ved Oddvar Espegard mener det er viktig å tenke på størrelsen.

- Mange tenker nok på møbel i stua og dette med kombipeis og ovn med glassvindu i. For stor ovn gjør at rommet fort blir for varmt. For stor ovn gjør at rommet blir fort for varmt. Så struper man trekken, og prøver å dempe varmen på den måten. Det er ikke bra, sier han til Klikk.no.

Han mener derimot at i en liten ovn kan man fyre et pent lite bål , som brenner lystelig og dermed avgir lite skadelige røykgasser.

Les også:

Slik fyrer du riktig

Optimal og trygg vedfyring

Tenn på fra toppen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Optimal oppvarming av boligen Se våre beste tips. Slik lager du et vedskjul Skal du ha tørr ved til vinteren bør du kappe og stable nå. Her er skjulet som har plass uansett hvor mye ved du hugger opp. Spar tusenlapper på varmepumpe Luft-til-luft varmepumpen slår ut både vedovnen og pelletsovnen. Slik finner du billig ved Kjøp i storsekker fra lokale forhandlere - og styr unna bensinstasjonene. Derfor øker strømforbruket med varmepumpe Riktig bruk er vesentlig for å få ned strømutgiftene. Slik velger du riktig ved Å fyre i peisen varmer godt i vinterkulda. Slik velger du riktig ved. Tenn gnisten med ny ovn Ønsker du å skaffe deg en ny ovn, er utvalget enormt. Her har vi samlet noen mellomstore modeller. Høstens lekreste peiser Sikre høstkosen med en lekker peis. Her er våre favoritter. Fyrer rett i pipa Hva skal man med peis, når man har pipe? Små, smarte vedovner Små vedovner er smarte for varmeøkonomien. Sjekk utvalget og hvordan du velger!