E-sigaretter kan gi helserevolusjon

Ny, norsk rapport knuser mytene om e-sigarettene.

BRA FOR FOLKEHELSA: Forsker Karl Erik Lund mener en frislipp av e-sigaretter vil være bra for den norske folkehelsa. - Det er den beste måten å få folk til å slutte å røyke. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BRA FOR FOLKEHELSA: Forsker Karl Erik Lund mener en frislipp av e-sigaretter vil være bra for den norske folkehelsa. - Det er den beste måten å få folk til å slutte å røyke. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har nå kommet med en rapport hvor de sterkt anbefaler en lovendring for e-sigaretter.

Norge har i dag et forbud mot nikotinholdige e-sigaretter. Forskningsleder ved SIRUS og forfatter av rapporten «Hva er elektroniske sigaretter, hvor farlige er de og hvordan bør de reguleres», Karl Erik Lund, konkluderer med at det norske regelverket er helt uten hensikt.

- Det virker ganske sannsynlig at e-sigarettene vil komme til å redde flere liv enn de eventuelt vil ta, sier Lund.

Vil ha frislipp Lund har i rapporten forsøkt å finne ut av skadeomfanget av e-sigaretter og hvordan Norge burde regulere det relativt nye produktet.

- Jeg heller langt i retning av å slippe det ut på markedet og gi det konkurransefortrinn. Det betyr at e-sigaretten bør være en vanlig forbruksvare som ikke trenger å stå bak lukkede skap og avgiften bør holdes lav. Det bør også være mulig å markedsføre det sånn at røykere vet det finnes, sier Lund.

Han mener det nå er så mye kunnskap om effekten og helserisikoen ved e-sigaretter.

- E-sigaretten har ingen akutt medisinsk virkning og langtidseffektene er mye mindre enn ved vanlig sigarettrøyking.

Lund tror e-sigaretten er eneste reelle alternativ for å få folk til å slutte å røyke.

- Et forbud er helt uhensiktsmessig for folkehelsa. Det er nesten bare røykere som bruker den som et alternativ. Det er omtrent én million røykere i Norge. 200 000 av disse er uhebredelig nikotinavhengige og det er viktig å gi disse et alternativ, mener han.

- Å forby dette er omtrent som å stenge nødutgangen fordi branntrappa er glatt. Det har ingen hensikt.

På markedet i 2017 I EU tyder alt på at e-sigaretter vil bli klassifisert som konsumvare. Trolig vil e-sigaretter bli tilgjengelig på markedet fra 2017. EUs beslutning kan tvinge Norge til å oppheve sitt forbud.

Den eneste måten nordmenn så langt har kunnet få tak i e-sigaretter har vært via internett.

- Det er mange useriøse aktører og dårlige produkter på internett. Folk aner ikke hva de kjøper for det er ingen reguleringer eller standard. Norge kan for eksempel behandle e-sigaretter slik som de gjør med kosmetikk. Det må være høye standarder og regulering slik at kvaliteten er på topp og at myngdighetene har ansvar for at det ikke er noen farlige kjemikalier i e-sigarettene, sier Lund.

Han mener heller ikke røykeloven bør omfatte e-sigarettene.

- Dampen fra e-sigarettene er ikke farlig å bli eksponert for, så de bør heller ikke bli omfatta av røykeloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer