E-sigaretter kan gi helserevolusjon

Ny, norsk rapport knuser mytene om e-sigarettene.

BRA FOR FOLKEHELSA: Forsker Karl Erik Lund mener en frislipp av e-sigaretter vil være bra for den norske folkehelsa. - Det er den beste måten å få folk til å slutte å røyke. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BRA FOR FOLKEHELSA: Forsker Karl Erik Lund mener en frislipp av e-sigaretter vil være bra for den norske folkehelsa. - Det er den beste måten å få folk til å slutte å røyke. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har nå kommet med en rapport hvor de sterkt anbefaler en lovendring for e-sigaretter.

Norge har i dag et forbud mot nikotinholdige e-sigaretter. Forskningsleder ved SIRUS og forfatter av rapporten «Hva er elektroniske sigaretter, hvor farlige er de og hvordan bør de reguleres», Karl Erik Lund, konkluderer med at det norske regelverket er helt uten hensikt.

- Det virker ganske sannsynlig at e-sigarettene vil komme til å redde flere liv enn de eventuelt vil ta, sier Lund.

Vil ha frislipp Lund har i rapporten forsøkt å finne ut av skadeomfanget av e-sigaretter og hvordan Norge burde regulere det relativt nye produktet.

- Jeg heller langt i retning av å slippe det ut på markedet og gi det konkurransefortrinn. Det betyr at e-sigaretten bør være en vanlig forbruksvare som ikke trenger å stå bak lukkede skap og avgiften bør holdes lav. Det bør også være mulig å markedsføre det sånn at røykere vet det finnes, sier Lund.

Han mener det nå er så mye kunnskap om effekten og helserisikoen ved e-sigaretter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer