MATLAND: Når den nye parken åpner, kan du smake på Italia hele dagen. Foto: FICO EATALY WORLD
MATLAND: Når den nye parken åpner, kan du smake på Italia hele dagen. Foto: FICO EATALY WORLDVis mer

Eataly åpner fornøyelsespark for mat i Italia

Italia får «Disney World» for matelskere.

Er du «foodie» eller bare glad i god mat, kan Bologna i Italia være feriestedet neste år. Da åpner den internasjonale gastronomikjeden Eataly en hel temapark viet mat.

For ordens skyld: De norske restaurantene Eataly på Aker Brygge og Little Eataly på Strømmen, Sørlandssenteret og Oasen har ikke noe med gastronomikjeden Eataly å gjøre.

Er du klar for å bytte ut Mikke Mus med smaksopplevelser, får du nå en unnskyldning til å booke fly til Italia framfor Frankrike.

Nutellafontene På «Fico Eataly World» vil du på 20 mål finne alt fra beitende dyr (råvarer) til grønnsakåkre, matlaboratorier, dagligvare, håndverksmat, matlagingskurs for barn og voksne og 25 restauranter. Pluss et svært akvarium.

KYR: Skal du først lære om mat, er det greit å starte med begynnelsen. Foto: FICO EATALY WORLD
KYR: Skal du først lære om mat, er det greit å starte med begynnelsen. Foto: FICO EATALY WORLD Vis mer

Her vil du finne alt innen italiensk mat og drikke alt på ett sted.

Akkurat hva den italienske gourmetkjeden vil varte opp med er ukjent, men det er lov å drømme. Nettstedet Eater går i bresjen for en fontene med Nutella, hasselnøttpålegget oppfunnet i 1946 i Piemonte av konditoren Pietro Ferrero.

En annen attraksjon kunne vært en hel klatrevegg av fastosten Pecorino Romano. En gondoltur på en innsjø av extra virgin olivenolje, ville heller ikke vært ueffent, kanskje før et romersk bad fylt med Barolo eller Chianti?

Fikk du lyst på noe deilig italiensk nå? Dette bør du ha i skapet for å lage italiensk mat.

Uansett hva som bygges, vil du neppe gå alene, om du bestemmer deg for å utforske parken.

Forsiktige anslag er seks millioner besøkende hvert år. Konsernsjefen har i et optimistisk øyeblikk antydet ti millioner.

SLOW FOOD:  Ost og skinke i skjønn forening hos matgiganten Eataly i Roma. Nå bygger kjeden fornøyelsespark. Foto:  AFP/ ALBERTO PIZZOLI
SLOW FOOD: Ost og skinke i skjønn forening hos matgiganten Eataly i Roma. Nå bygger kjeden fornøyelsespark. Foto: AFP/ ALBERTO PIZZOLI Vis mer

Blant de besøkende skal 100.000 være der for å lære noe, i en eller annen form.

Hils på kålen Hvor mye som investeres er uklart. Vi snakker uansett en flersifret millioner dollar.

Maten skal ikke bare være kortreist, men ureist, fra jord til bord. Du skal kunne hilse på grønnkålen før du spiser den, slik en rekke europeiske restauranter allerede tilbyr i dag

- Her møter du alle trinnene i kjeden, dyr, råvarer, bedrifter som foredler og spisesteder,  sa Tiziana Primori, visepresident i Eataly og toppsjef i Eataly World, på en konferanse i Cannes nylig.

Verdensomspennende Gourmetkjeden Eataly ble startet den italienske forretningsmannen Oscar Farinetti i 2007.

FRA JORD TIL BORD: I den nye parken skal maten skal være ureist. Her kan du se grønnsakene før du spiser dem. Foto: FICO EATALY WORLD
FRA JORD TIL BORD: I den nye parken skal maten skal være ureist. Her kan du se grønnsakene før du spiser dem. Foto: FICO EATALY WORLD Vis mer

I januar 2007 åpnet den første Eataly i Torino. Visjonen er å produsere, markedsføre og selge italiensk mat til faire priser i et miljø hvor folk kan handle, smake og ikke minst lære.

Lyst på en italiensk matopplevelse i Oslo? Prøv Baltazar bak Domkirken.

Eataly, som også selger mat i butikk og på nett, var vokst seg stor på italiensk mat, og finnes nå over store deler av verden.

STJELER SHOWET: I Bologna finner du mye kultur, men pastaen stjeler showert. Stoltheten, tortelllini, fylles og formes en for en. Den nye temaparken  Fico Eatly World vil lære deg å lage den. Foto: DAGBLADET
STJELER SHOWET: I Bologna finner du mye kultur, men pastaen stjeler showert. Stoltheten, tortelllini, fylles og formes en for en. Den nye temaparken Fico Eatly World vil lære deg å lage den. Foto: DAGBLADET Vis mer

Kjeden er et sterkt merkenavn på steder som New York og Chicago. På Manhattan er lagt mer vekt på servering. På 6000 kvadratmeter finner du sju temarestauranter med alt fra pasta og pizza til vegetar, ost og skalldyr.

Eataly Manhattan, som drives på franchise av brødrene Alex og Adam Saper, har 600 ansatte og 20 000 besøkende daglig.

Også Dagbladets kokk Arne Brimi er inspirert av italiensk matkultur. Prøv for eksempel hans oppskrifter på pizza og minestrone.

Kjeden har sitt eget tipunkts manifest om maten de selger og egne forpliktelser overfor kundene. 

Pastaby Siden temaparkplanene ble lansert i begynnelsen av 2014, har mange jublet. De mest skeptiske er muligens italienerne selv, skal vi tro nettstedet Eater.

Bologna ligger i Emilia Romagna-regionen omtrent halvveis mellom Firenze og Milano. Kulturbyen er kjent for både operahus og katedral, men ikke noe slår pastaen.

Alle delikatesseforretninger i Bologna selger fersk tortellini.

SATSER: Gourmetkjeden Eataly har tatt stor suksess både i Italia, USA og andre land. Nå tas matopplevelsen steget videre. Utenfor Bologna i Italia bygges en 20 mål stor fornøyelsespark for matelskere. Bildet er fra Eataly på Manhattan hvor kjeden har 6000 kvadratmeter stort matmarked med en rekke restauranter. Foto: JAMES LEYNSE / CORBIS / NTB SCANPIX
SATSER: Gourmetkjeden Eataly har tatt stor suksess både i Italia, USA og andre land. Nå tas matopplevelsen steget videre. Utenfor Bologna i Italia bygges en 20 mål stor fornøyelsespark for matelskere. Bildet er fra Eataly på Manhattan hvor kjeden har 6000 kvadratmeter stort matmarked med en rekke restauranter. Foto: JAMES LEYNSE / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Om Bologna trenger en hel temapark for å hedre egne mattradisjoner, vil tida vise.