PÅSKEFRISTELSE: Dette er påskemat så det holder - og så ser det lekkert ut. Gravlakssmørbrød med posjerte egg er fryktelig godt, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon Eikesdal
PÅSKEFRISTELSE: Dette er påskemat så det holder - og så ser det lekkert ut. Gravlakssmørbrød med posjerte egg er fryktelig godt, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Egg i fire variasjoner

Høna hadde gjort sitt - levert friske egg til kjøkkenet på Opaker. Resten var opp til kokka. Som vanlig ble det løst smakfullt.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Det er ikke de tyngste rettene Dagbladets kokk er i gang med denne formiddagen. De fire eggrettene Charlotte Mohn frister med i dag, kan du bruke til lunch eller som kveldsrett. Eggeform med røkelaks står først av gjøremålene.

Deilig kveldsrett
- Dette er kjempefint til forrett, lunch eller hvis du bare er litt sulten på kvelden, sier Charlotte.

Ønsker du litt mer fyll kan poteter og grønnsaker tas i bruk - så blir det mest som en middag. Personlig foretrekker Charlotte retten uten ekstra fyll.

- Laks passer godt til egg - og den salter retten nok, sier Charlotte.
 
Renessanse for pultosten
Selvsagt heter neste rett Hedmarksbondens omelett. Sjefen på kjøkkenet er riktig dyktig til å ivareta lokale mattradisjoner. Dette er en krysning av bondeomelett og pultostpai.

- Pultosten har fått sin renessanse, sier Charlotte. - Rett før jul fikk osten en pris fra orgnisasjonen Slow Food - og det er vi stolte av.

Charlotte forteller med glød i stemmen at denne retten bør mange prøve seg på, og pultosten er ikke noe å være redd for.

- Den smørbare er veldig god - og ligger ikke noe tilbake for de internasjonale ostene - snarere tvert om, sier Charlotte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan lage mye med egg
Stekt ris med egg er en fin måte å tøye en rett på. Og smaken er knallgod. Det er rett og slett stekt ris med finsnitta grønnsaker som stekes sammen, før man har eggene over det hele.

- Med egg i kjøleskapet kan du lage vanvittig mye godt, sier Charlotte.

Retten kan du bruke til lunch eller middag. Til sistnevnte kan du ha fisk eller kylling i tillegg.

Gravlaks og posjerte egg
Kokt egg, eggerøre og omelett kan vi. Posjerte egg har vi hørt om, men kanskje ikke er så flinke til å lage. Undertegnede skal ikke forsøke å forklare hvordan - men henviser til den innsiktsfulle oppskriften. Eggene er ypperlig egnet som forrett eller kveldsrett.

- Gravlakssmørbrød med posjerte egg er fryktelig godt, sier Charlotte Mohn til Dagbladet. - Eller sammen med grønne asparges og lun hollandaisesaus.
 
Charlotte viser hvordan
Lurer du på hvordan i all verden man posjerer et egg? I denne videoen viser Charlotte hvordan.

Oppskriftene
Posjert egg
20 minutter

8 egg
2 liter vann
1 ss salt
1 ss eddik

Slik gjør du det:

Stekt ris med egg
Stekt ris med egg Vis mer

Kok opp vann med salt og eddik.
Knekk ett og ett egg i en kopp.
Rør med en skje rundt i vannet så vannet snurrer rundt.
Slipp ett og ett egg oppi, vannet må ikke koke.
La de trekke i 3-4 minutter ved kokepunktet til hviten har samlet seg og plommen fortsatt er bløt.
Legg de deretter i iskaldt vann.
Server med grønne asparges og hollandaisesaus til, eller på smørbrød med skinke og gravlaks.

Ølanbefaling:

Varenr. 80311 Rise Premium India Pale Ale, 50 cl 53,20 kr.

Et dansk øl med massevis av karakter og spenst som frisker opp etter denne retten.

Stekt ris med egg
20 minutter

2 stilker vårløk
1 pose bønnespirer
1 paprika
6 sopp
1 brokkoli i små buketter
4 porsjoner kokt ris
4 sammenpiskede egg

Slik gjør du det:

Finsnitt grønnsakene og stek de i en wok eller en romslig panne sammen med risen.
Hell eggene over og rør rundt til de har stivnet.
Server straks med stekt kylling til og litt soyasaus.

Ølanbefaling:

Varenr: 34054 Paulaner Hefe Weissbier, 50 cl kr 39,30

Eggeform med røkelaks
Eggeform med røkelaks Vis mer

Et av Tysklands beste hveteøl med friske delikate toner og rene smaker.

Eggeform med røkelaks
45 minutter

8 store skiver røkelaks
2 ss hakket dill
1 brokkoli i mså buketter
8 egg
8 ss fløte

Slik gjør du det:

Strimle røkelaksen og fordel den sammen med brokkoli og dill i 4 kopper/små former.
Pisk egg og fløte sammen og hell det over i koppene.
Stekes i ovn på 160 grader til eggemassen har stivnet, 30-40 minutter.

Vinanbefaling:

Varenr: 34784 Loosen Riesling Kabinett 2008, Mosel, Tyskland kr 79,90

Vin med litt sødme og frisk syre matcher godt til både egg og laks.

Hedmarksbondens omelett
60 minutter

6 kokte poteter
1/3 purre
8 egg
8 ss fløte
1 ss pultost
Salt, pepper

Slik gjør du det:

Del potetene i terninger og finsnitt purren og legg det hele i en ildfast mellomstor form eller panne.
Pisk sammen egg, fløte og pultost og smak til med salt og pepper.
Stekes i ovn på 160 grader til eggemassen har stivnet, ca. 40 minutter.

Hedmarkbondens omelett
Hedmarkbondens omelett Vis mer

Vinanbefaling:

Varenr: 15587 Fabiano Valpolicella Superiore 2007, Veneto, Italia kr 99,90

Lett frisk karakter. Server på 16 grader og med brød til.

Posjerte egg med grønne asparges og hollandaisesaus.
Posjerte egg med grønne asparges og hollandaisesaus. Vis mer