ALDRI I TVIL: Trond Westersø var aldri i tvil. For ham og kona var egen bobil eneste alternativ. Alle foto: EGIL NORDLIEN / HM FOTO
ALDRI I TVIL: Trond Westersø var aldri i tvil. For ham og kona var egen bobil eneste alternativ. Alle foto: EGIL NORDLIEN / HM FOTOVis mer

Eie eller leie bobilen?

Stadig flere vil prøve bobil-opplevelsen. Hva lønner seg?

Bobilbransjen opplever økende etterspørsel.

Båteiere, campingvognbrukere og andre snuser på kjøretøyet som gir frihet og muligheten til å oppsøke godt vær og stadig nye opplevelser.

Men spørsmålet mange stiller seg er: Bør man satse på å eie eller leie?

BEDRE Å LEIE: Jan-Erik Høgli mener at det for mange vil være bedre å leie enn å eie bobil. Foto: GEIR SVARDAL
BEDRE Å LEIE: Jan-Erik Høgli mener at det for mange vil være bedre å leie enn å eie bobil. Foto: GEIR SVARDAL Vis mer

Trond Westersø (63) ble bobil-eier for første gang i 2010.

I dag eier han og kona sin andre bobil - en drøye 7,5 meter lang helintegrert Hymer, kjøpt inn hos Oslo Caravan på Berger i Akershus.

Nærmere en million For ekteparet Westersø var det aldri aktuelt å leie, selv om innkjøp av en bobil til nærmere én million kroner sikkert gjør inntrykk på lommeboka.

- For oss er det viktig med friheten til å reise hvor vi vil når vi vil, også impulsivt. Det kan vi bare hvis vi eier vår egen bobil.

PERSONLIG: For Trond Westersø er det viktig å kunne gi bobilen et personlig preg.
PERSONLIG: For Trond Westersø er det viktig å kunne gi bobilen et personlig preg. Vis mer

Det er ikke det eneste argumentet Westersø har for å eie. At bobilen ikke er brukt av fremmede, betyr også noe.

- Vi vet hvem som har brukt senger, kjøkken og baderom, vi kan innrede den slik vi vil, vi kjenner bobilen og vet at vi har alt vi trenger, hvor det ligger og hvordan det fungerer. Vi kommer alltid til en bobil som er klargjort for tur, med tingene på faste plasser - en bobil vi vet vi er fornøyd med.

12 900 kr per uke Jan-Erik Høgli driver bobilutleie-firmaet «Rent a Snail» i Asker. Han leier ut bobiler i størrelsen 6,5-7,1 meter, både til privatpersoner og bedrifter. Bobilene er registrert for 4-6 personer, og er typiske for den typen bobil det selges mest av i Norge.

Høgli forlanger 12 900 kroner for en ukes leie. Og 4100 kroner for en helg. Prisene inkluderer fri kjørelengde og forsikring.

- Ser man utelukkende økonomisk på det, blir det jo et regnestykke. Eier du en bobil har du utgifter til forsikring, årsavgift, vedlikehold og dekk. Så har du den store ukjente faktoren her, som er verditapet. Du har uansett fort en årlig utgift på over 50 000 kroner på å eie en bobil, sier han.

Verditapet i kroner avhenger selvsagt av hvor ny bobilen er, og hva den har kostet.

- Snittprisen på en ny bobil i Norge ligger på mellom 700 000 og 900 000 kroner, sier president i Norges Caravanbransjeforbund, Odd Askjem.

DAGLIG LEDER: Tore Steinar Pettersen.
DAGLIG LEDER: Tore Steinar Pettersen. Vis mer

- Det første året er verditapet betydelig, men siden er det ganske lavt, og totalt sett er verditapet for en bobil atskillig lavere enn for en personbil, hevder Askjem.

Bruken avgjør Men utleier Jan-Erik Høgli tror man uansett må regne med en avskrivning på rundt 30 000 kroner for en nyere bobil av den typen han leier ut.

Enda dyrere blir det om du må låne penger til bobilen. Da kommer lånerentene på toppen.

- Tre ukers leie koster cirka 30 000 - 40 000 kroner. Du bør altså bruke en bobil en god del for at det skal lønne seg å kjøpe. Skal du bare på bobiltur i sommerferien og i et par helger, for eksempel, er det rimeligere å leie, hevder Høgli.

Høgli mener også at det er flere argumenter for å leie, enn de rent økonomisk baserte.

- Leier du, får du sannsynligvis en nyere bil. Og du slipper eier-problemene. En annen ting er at det er smart å leie litt forskjellige typer biler før du eventuelt kjøper.

Lei først Og her er Høgli og Westersø helt enige.

- Jeg synes det er riktig å leie først. En bobil er en stor investering for de fleste, og man bør vite om bobil-livet er noe man vil satse på, mener Westersø.

ALKOVEBIL: Plassgunstig.
ALKOVEBIL: Plassgunstig. Vis mer

Dette er for øvrig et allment råd fra bobilbransjen. Prøv ut bobil-livet først, og vær nøye med å kjøpe riktig bobil for ditt behov.

Det er mange spørsmål som skal ha svar, som hvor mange sengeplasser du trenger, og hvordan interiørløsningen bør være.

  Pengene tilbake ved kjøp Hvordan man prøver ut bobil-livet varierer åpenbart. Enkelte forhandlere leier også ut bobiler, og noen av dem tilbyr kundene leiepengene tilbake hvis de kjøper en bobil hos forhandleren i ettertid.

Men faktisk er det få som benytter seg av dette, ifølge Odd Askjem.

DELINTEGRERT: Svært praktisk.
DELINTEGRERT: Svært praktisk. Vis mer

- De orienterer seg vel på andre måter. Leie er greit, men jeg vil si at det kanskje er vel så lurt å kjøpe en rimelig brukt bobil først, og så bruke et par år, og ikke en helg eller et par uker, på å finne ut om bobil-livet er noe for deg.

Leie ut egen bobil? Noen bobileiere velger å dekke kostnader gjennom å leie ut bobilen noen uker hvert år.

Dette kan være lønnsomt, men krever en tilleggsforsikring.

- Og økningen i forsikringspremie er ikke liten; kanskje må du regne med at den blir tre-fire ganger høyere, sier daglig leder Tore Steinar Pettersen i Norsk Bobilforening.

HELINTEGRERT: Best plass.
HELINTEGRERT: Best plass. Vis mer

Pettersen tror at denne premieøkningen baserer seg på erfaringer med at bobilene ikke alltid stelles pent med av leietagerne.

- Og det er nok derfor flere bobilforhandlere har sluttet å leie ut bobiler. Det blir for mye bryderi. Det blir selvsagt noe annet hvis du bare låner bobilen bort til venner eller familie; da blir det mer en avtale mellom to parter, der man gjør opp seg imellom, helt privat.

Dårlig erfaring - Er det mange av medlemmene dine som leier bort bobilene deler av året?

- Det tror jeg ikke, svarer Tore Steinar Pettersen.

KASSEVOGN: Passer for par.
KASSEVOGN: Passer for par. Vis mer

På Facebook-siden «Bobilverden» spurte vi om noen hadde erfaring med å leie ut egen bobil, og fikk prompte svar.

Vedkommende mente det hadde vært en dårlig erfaring, og at han aldri ville leie ut bobilen sin igjen.

Det er utrolig hvor dårlig folk behandler ting de ikke eier selv, var den megetsigende kommentaren.