Ekso-skjelettene kan bli løsningen på Japans eldre-problem

Teknologien som gjør tunge løft til en lek.

STØTTER: En ansatt hos det japanske selskapet ActiveLink Co., et datterselskap av Panasonic, demonstrerer ARM01, også kjent Raku-vesten. ARM01 er et robot-skjelett, også kjent som et ekso-skjelett, som kan brukes til å assistere alt fra bønder til bygningsarbeidere, ved for eksempel tunge løft eller andre krevende oppgaver. Nå leder Japan an i utviklingen av ekso-skjelett også innenfor eldreomsorgen. Foto: REUTERS/Issei Kato
STØTTER: En ansatt hos det japanske selskapet ActiveLink Co., et datterselskap av Panasonic, demonstrerer ARM01, også kjent Raku-vesten. ARM01 er et robot-skjelett, også kjent som et ekso-skjelett, som kan brukes til å assistere alt fra bønder til bygningsarbeidere, ved for eksempel tunge løft eller andre krevende oppgaver. Nå leder Japan an i utviklingen av ekso-skjelett også innenfor eldreomsorgen. Foto: REUTERS/Issei Kato Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Japan er blitt et foregangsland i utviklingen av teknologi for å hjelpe de eldre og andre med fysiske begrensninger i å utføre dagligdagse gjøremål. Men også innen helseindustri, forsvar og luftfart i et land med minkende arbeidskraft gjøres det store framskritt.

Det tar ingeniøren omtrent to minutter å justere eksoskjelettet. Den bæres som en ryggsekk, med store stropper rundt brystet for å holde den godt fast. Resten av skjelettet består av to runde skiver på hoftene, ved kroppens roteringssakse, mens tynne stenger er polstret på forsiden av lårene.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer