STØTTER: En ansatt hos det japanske selskapet ActiveLink Co., et datterselskap av Panasonic, demonstrerer ARM01, også kjent Raku-vesten. ARM01 er et robot-skjelett, også kjent som et ekso-skjelett, som kan brukes til å assistere alt fra bønder til bygningsarbeidere, ved for eksempel tunge løft eller andre krevende oppgaver. Nå leder Japan an i utviklingen av ekso-skjelett også innenfor eldreomsorgen. Foto: REUTERS/Issei Kato
STØTTER: En ansatt hos det japanske selskapet ActiveLink Co., et datterselskap av Panasonic, demonstrerer ARM01, også kjent Raku-vesten. ARM01 er et robot-skjelett, også kjent som et ekso-skjelett, som kan brukes til å assistere alt fra bønder til bygningsarbeidere, ved for eksempel tunge løft eller andre krevende oppgaver. Nå leder Japan an i utviklingen av ekso-skjelett også innenfor eldreomsorgen. Foto: REUTERS/Issei KatoVis mer

Ekso-skjelettene kan bli løsningen på Japans eldre-problem

Teknologien som gjør tunge løft til en lek.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Japan er blitt et foregangsland i utviklingen av teknologi for å hjelpe de eldre og andre med fysiske begrensninger i å utføre dagligdagse gjøremål. Men også innen helseindustri, forsvar og luftfart i et land med minkende arbeidskraft gjøres det store framskritt.

Det tar ingeniøren omtrent to minutter å justere eksoskjelettet. Den bæres som en ryggsekk, med store stropper rundt brystet for å holde den godt fast. Resten av skjelettet består av to runde skiver på hoftene, ved kroppens roteringssakse, mens tynne stenger er polstret på forsiden av lårene.

Hele enheten veier litt over seks kilo, fordelt på skuldre og lår.

Foran deg står en 30-kilos kasse med vannflasker og venter på å bli løftet opp. Det første forsøket, uten eksoskjelettet, resulterer i umiddelbar stramming i de nederste ryggmusklene, og du begynner å føle deg sliten etter bare to bevegelser.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn