Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Eksperimentell slankepille ga stor vektnedgang

Men norske eksperter mener den har alvorlige bivirkninger.

FÅ MIDLER MOT SLANKING: I Norge har en rekke slankemidler blitt trukket fra markedet. Både her og i USA er det bare et legemiddel som er godkjent for slanking. Illustrasjonsfoto: Linda Næsfeldt
FÅ MIDLER MOT SLANKING: I Norge har en rekke slankemidler blitt trukket fra markedet. Både her og i USA er det bare et legemiddel som er godkjent for slanking. Illustrasjonsfoto: Linda Næsfeldt Vis mer

Slankepillen Qnexa er vist å gi stor vektnedgang i en studie publisert i tidsskriftet The Lancet. Studien, der nesten 2500 personer deltok, viser at slankepillen ga opptil 10 prosent reduksjon i vekta i løpet av et år.

Pillen, som kombinerer to virkestoffer, viste også forbedringer på blodtrykk og kolesterolnivå.

- Denne typen vektnedgang, sammen med reduksjon i risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, representerer en potensielt viktig framgang i behandlingen av overvekt, uttaler Kishore M. Gadde, leder for forskningsgruppen ved Duke University som har gjennomført studien.

Bivirkninger
De som fikk høyest dose av Qnexa, gikk i snitt ned 8,6 kg mer på ett år enn gruppen som fikk placebo (narrepiller).

Det finnes bare ett godkjent slankemiddel på resept i Norge i dag. Amerikanske myndigheter har tidligere avvist å godkjenne Qnexa på grunn av flere alvorlige bivirkninger. Pillen er fremdeles ikke godkjent i USA eller noen andre land.

- Resultatene i denne studien er nesten dobbelt så bra som i tidligere studier av liknende medikamenter. Men det kan henge delvis sammen med at vektnedgangen var liten i placebo-gruppa, sier Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Helse Sør-Øst.

Han er skeptisk til bivirkningene som slankemiddelet gir, og tror derfor det bare kan bli aktuelt å ta i bruk blant noen grupper. Blant alvorlige bivirkninger er nummenhet, søvnløshet og svimmelhet.

- For noen kan dette være veldig god hjelp, men nettopp derfor er det synd at det har så mange bivirkninger. Medikamenter som virker på hjernen, vil kunne gi bivirkninger i hjernen som angst og depresjon, sier han.

Flere medisiner trukket
Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket peker på at to slankemidler har vært trukket fra markedet de siste årene på grunn av bivirkninger.

- Resultatene i studien er lovende, men de må vurderes nøye opp mot risikoen for langtidsbivirkninger, spesielt etter de erfaringene vi har fra de andre slankemidlene, sier han.

Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, mener en svakhet ved studien er at flere falt ut av studien underveis, og at man bare har ett års oppfølgingstid.

- Som behandler er jeg opptatt av effektive medisiner for vektreduksjon, men vi er nødt til å være sikre på at medisinene ikke har uønskede bivirkninger, sier hun.