Ekspert: - Prishopp uunngåelig Norwegian: - Minimale justeringer

Norwegian reduserer rutetilbudet i Norge.

KUTTER I VINTERAVGANGENE: - Dette er mindre justeringer i vinterprogrammet på ruter vi allerede tilbyr mange daglige avganger, skriver informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen følgende i en sms til Dagbladet. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
KUTTER I VINTERAVGANGENE: - Dette er mindre justeringer i vinterprogrammet på ruter vi allerede tilbyr mange daglige avganger, skriver informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen følgende i en sms til Dagbladet. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Norwegian reduserer flere ruter her i landet kommende vinter sammenlignet med vinterprogrammet i fjor.

Reduksjonen i rutetilbudet gjelder fra slutten av oktober, melder Aftenposten.

På spørsmål om hva som ligger bak kuttene, hvilke ytterligere justeringer Norwegian ser for seg, og om en reduksjon i rutetilbudet vil bety dyrere billetter hos Norwegian, svarer informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen følgende i en sms til Dagbladet.

- Dette er mindre justeringer i vinterprogrammet på ruter vi allerede tilbyr mange daglige avganger. Vinterens tilbud mellom de største byene i Norge er godt og gir de reisende fleksibilitet. Tilbud og etterspørsel styrer prisene.

- Prishopp uungåelig - Når en eller flere aktører reduserer sine frekvenser og ruter, er prishopp uunngåelig. Slik er økonomiens regler. Forklaringen er at Norwegian har hatt en sterk vekst, men at man nå ser at det er nødvendig med en høyere gjennomsnittlig billettpris - såkalt yield, sier luftfartekspert og professor ved Norges handelshøyskole i Bergen, Frode Steen, til Aftenposten.

Konkret til dette skriver Sandaker-Nielsen følgende til Dagbladet:

- Dette er snakk om minimale justeringer og det er fremdeles mange avganger mellom de store byene. Prisene styres av tilbud og etterspørsel.

Til Aftenposten forteller Sandaker-Nielsen at flyene ikke blir satt inn i andre ruter fordi det dreier seg om eldre fly som skal fases ut det neste halvåret.

Norwegians ruteendringer: Reduserte avganger:
To rundturer pr. dag mellom Oslo, Trondheim og Bergen, og én rundtur Oslo - Stavanger fra november til mars.
Oslo - Ålesund fra fire til tre avganger daglig i januar-februar.
Oslo - Evenes fra fire til tre avganger daglig.
Oslo - Tromsø fra fem til fire avganger daglig.
Oslo - Bodø fra fire til tre avganger daglig.

- Justeringer Konkurrenten SAS får flere avganger på rutene Stavanger-Tromsø og Bergen-Ålesund, men også de gjennomfører reduksjoner i vinterens rutetilbud.

- For vår del er det snakk om å justere rutene etter tilgjengelig kapasitet og behovet der ute. Dette er kapasitetsjusteringer vi gjennomfører hele tiden, sier pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø til Dagbladet.

- Rutetabeller er veldig lite statiske, sier han.

SAS' ruteendringer: Oslo - Tromsø reduseres fra ti til ni runder pr. dag.

Summen av rutene mellom Oslo - Bodø, Oslo - Evenes og Oslo - Longyearbyen får også redusert kapasitet til vinteren sammenliknet mot vintermånedene i fjor. 

Oslo - Kirkenes mister den daglige kveldsavgangen. Den vil gå bare tirsdag, torsdag og søndag hele neste vinter. Rundturer pr. uke reduseres med det fra 13 til 10.