FRIKJENNER METTET FETT: Forskere har i en ny, stor studie ikke funnet en kobling mellom mettet fett i kosten og økt risiko for hjerte- og karsykdom. <br>Foto: NTB Scanpix
FRIKJENNER METTET FETT: Forskere har i en ny, stor studie ikke funnet en kobling mellom mettet fett i kosten og økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Foto: NTB ScanpixVis mer

Hjerte- og karsykdom

Ekspert-krangel: Karbohydrater farligere for hjertet enn fett

Ny forskning kobler for mye karbohydrater til sykdom og tidlig død, mens mettet fett frikjennes.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fett har lenge vært et «ormebol» blant fagfolk. Noen forskere har hevdet at mettet fett ikke er knyttet til negative helseeffekter som hjertesykdom, slag, diabetes eller død generelt - mens andre har vært sterkt uenig.

I en ny stor studie publisert i forskningstidsskriftet The Lancet, antyder nå forskerne at mettet fett bør frifinnes.

Forskerne fant ingen kobling mellom mettet fett i kosten og økt risiko for hjertesykdom.

Samtidig har Nasjonalt råd for ernæring nylig gjennomført en kunnskapsoppsummering om fett og helse.

Denne konkluderer med at inntaket av mettet fett bør begrenses for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Hjerte- og karsykdommer er fremdeles den vanligste dødsårsaken i Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn