TRADISJON: Sandkaker uten smør er ikke sandkaker, mener noen. Andre synes smaken er like god med margarin. Hva synes du? Foto: DAGBLADET
TRADISJON: Sandkaker uten smør er ikke sandkaker, mener noen. Andre synes smaken er like god med margarin. Hva synes du? Foto: DAGBLADETVis mer

Ekspert: Noen kaker bare må bakes med margarin

Smør eller margarin i småkakene. Hva mener du?

Serinakaker, krumkaker og sandkaker. Kanskje er du blant dem som fyller opp kakeboksene akkurat nå.

For noen er det ikke engang et tema. Kakene må bakes med smør.

Men må de egentlig det?

Smørstress

La oss spole tilbake til høsten 2011. Husker du hysteriet da det gikk opp for det norske folk at det var mangel på smør i landet? Hvordan butikkhyllene gapte tomt mot oss?

Så ille var det at noen droppet baksten. Uten smør kunne det være det samme.

Bekymrede bakere utvekslet siste nytt fra butikkhyllene og dro mange mil på smørjakt, jo noen helt til Sverige.

Les også : Tre julekaker som faktisk blir spist

I år er det smør nok. Både smør og margarin brukes i julebakst Men hva er egentlig best?

Bruker du smør eller margarin? Og hvorfor foretrekker du det ene framfor det andre?

Send inn din mening til mat@dagbladet.no

Berlinerkranser med smør

- Det er ikke noe enten eller. Noen kaker trenger smør, andre trenger margarin, sier Liv Gregersen Kongsten, matekspert og mangeårig assistent i Tv-studioet hos Ingrid Espelid Hovig,

JA, TAKK BEGGE DELER: Matekspert og kakebaker Liv Kongsten må ha smør i berlinerkransene,men velger margarin til pepperkakene. Foto:TOR LIE
JA, TAKK BEGGE DELER: Matekspert og kakebaker Liv Kongsten må ha smør i berlinerkransene,men velger margarin til pepperkakene. Foto:TOR LIE Vis mer

Hun er klar i sin sak: Noe kaker faller helt gjennom uten smørsmaken. Berlinerkranser er en slik kake, den må ha smør.

Hvilke kaker trenger så margarin?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kaker som skal være sprø, tynne, de som skal kjevles, svarer Kongsten.

- Bakeresultatet blir mye bedre om du bruker margarin framfor smør i for eksempel pepperkaker og sirupsnipper, sier hun.

En tommelfingerregel når du skal bake er å bruke margarin med nøytrale oljer som raps og solsikke. De setter ikke bismak på bakverket.

Mora og dattera

André Løvaas er baker i forsøksbakeriet ved Nofima på Ås. Nofima et næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Løvaas mener smør og fast margarin langt på vei har de samme bakeegenskapene og at begge kan brukes.

Les også: Bak supergode julekaker uten gluten

Han synes, som Kongsten, at smørsmaken er sentral i noen julekaker, mindre viktig i andre.

- I pepperkaker, for eksempel, har du så mange andre smaker at smørsmaken forsvinner litt, sier han.

MARGARIN: Kongsten synes pepperkakene  blir best med margarin. Foto: DAGBLADET
MARGARIN: Kongsten synes pepperkakene blir best med margarin. Foto: DAGBLADET Vis mer

Løvaas minner om at vi lenge ikke hadde margarin. Julekakeoppskriftene våre er basert på smaken av smør. Den første margarinfabrikken i Norge ble først grunnlagt på slutten av 1800-tallet.

Mange margariner ble laget for å etterape smørsmaken.

-Noen liker akkurat margarinsmaken, for meg er den ikke like god som smør, sier han.

Selv bruker han bare smør i julekakene. Rett og slett fordi han liker smør bedre.

Les også: Lite å snakke om med slekta? Dra småkakenes historie

- Jeg har en generell leveregel. Den lyder: uansett å du gjør, kall ikke margarin for smør.

SMØR: For Nofima-baker André Løvaas er det bare en ting som gjelder, og det er smør. Foto: JON-ARE BERG JACOBSEN
SMØR: For Nofima-baker André Løvaas er det bare en ting som gjelder, og det er smør. Foto: JON-ARE BERG JACOBSEN Vis mer