MINDRE Å RUTTE MED: Den økonomiske situasjonen i verden kan også påvirke nordmenns lommebok. Oljenedturen gir økt arbeidsledighet og lavere lønninger i tida framover. Foto: NTB Scanpix
MINDRE Å RUTTE MED: Den økonomiske situasjonen i verden kan også påvirke nordmenns lommebok. Oljenedturen gir økt arbeidsledighet og lavere lønninger i tida framover. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ekspertene: Dette truer din økonomi

Seks eksperter deler sine økonomiske spådommer for året.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet):

BOLIG

Kjersti Haugland, seniorøkonom DNB:

Norsk økonomi er inne i en bølgedal som følge av en kraftig revers i oljenæringens investeringer. I Rogaland faller boligprisene, men bolighøsten vil trolig bli preget av fortsatt prisoppgang på landsbasis. Med bare beskjeden oppgang i oljeprisen vil perioden med lav vekst i norsk økonomi vare en stund.

Tross vedvarende lave renter venter vi synkende temperatur i boligmarkedet framover. Det er fordi arbeidsledigheten etter hvert vil øke også i andre deler av landet, inkludert Østlandsregionen. Fra høsten 2016 og gjennom 2017 regner vi med en viss nedgang i boligprisene.

Når tilpasningen i oljesektoren er unnagjort, og veksten i norsk økonomi tar seg opp igjen i 2018 venter vi at boligprisene igjen vil stige.  Et slikt bilde gir en årsvekst i boligprisene som avtar fra 7 prosent i år til 2,5 prosent neste år, for så å bli negativ på -2,5 og -1,5 prosent i de to påfølgende åra. Fallet må karakteriseres som svært beskjedent, i lys av flere tiår med sterk vekst og en arbeidsledighet som stiger mot 5 prosent. Det skyldes fortsatt lave renter, og en stram tilbudsside i noen sentrale strøk, særlig på Østlandet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn