TEST: Vi har latt  konditorene teste pepperkakedeig. Foto: Øivind Lie
TEST: Vi har latt konditorene teste pepperkakedeig. Foto: Øivind LieVis mer

Ekspertene har testet pepperkakedeig

Testen viser at det er veldig varierende kvalitet på det du får kjøpt.

Enda en pepperkaketest? Joda, Foreldre & Barn har nettopp testet pepperkakedeig. Da satt fire barn i ekspertpanelet, og de testet 12 forskjellige deiger. Nå har Klikk.no's matredaksjon latt to konditorer teste ti forskjellige deiger.

Vi kan si så mye at konditorene og barna ikke er helt enige.

Kriterier Det vi har vært på jakt etter, er smaken av gode råvarer. Da snakker vi om smør, skikkelig mørk sirup, og gode krydder slik som kanel, ingefær, nellik, kardemomme og gjerne pepper. Tar produsentene snarveier her, blir det gjerne et industripreg på smaken.

Konsistensen på deigen må være riktig, slik at den er lett å kjevle og grei å flytte over på platene. Når kakene er ferdig stekt, må de være sprø og ellers ha riktig konsistens.

Lage egen deig Pepperkakedeig er enkelt å lage selv, og resultatet blir uslåelig om du følger ekspertenes enkle tips: Bruk mørk sirup og ekte meierismør, og kjøp inn ferske krydder.

Testen Alle deigene er først smakt rå. Deretter har vi testet de ferdigstekte pepperkakene. Alle kakene er stekt etter anvisningen på pakken.

Vinneren Den beste deigen fant vi hos Centra Colosseum. Den er bakt i butikken og bar preg av gode råvarer uten fusk av noe slag. Det eneste vi trakk for var litt lite pepperkakesmak.

Bor du langt unna, har vi mange gode deiger som deler andreplassen: Bakers, Rema, Samson og Bjørken.

Ekspertene I testpanelet satt Eline Gulbrandsen og Annemari Erlbeck. Begge konditorer. Annemari har en lang rekke første- og andreplasser i NM i konditorkunst. Hun fikk også nylig 2.plass i kokke-OL i Erfurt med det norske kokkelandslaget. Annemari jobber som konditor på Alex Sushi.

Eline har jobbet for Terje Næss på Oro, Alfred og Onda. I tillegg har hun jobbet sammen med Annemari på kokkelandslaget i to år.

Les også:

Oppskrifter på romjulsgodt

Slik lager du mandelkonfekt

STEKT: Pepperkakedeigene er testet rå og ferdig stekt. Foto: Øivind Lie
STEKT: Pepperkakedeigene er testet rå og ferdig stekt. Foto: Øivind Lie Vis mer

Slik lager du pepperkakehus på 1-2-3

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Centra butikklaget pepperkakedeig Litt lite pepperkake, men smak av skikkelige råvarer. Karakter: 5/6 Pris: 60,00 Bakers pepperkakedeig Harde, men gode på smak. Karakter: 4/6 Pris: 29,90 Rema 1000 pepperkakedeig Sprø, men smaker lite. Karakter: 4/6 Pris: 19,90 Samson pepperkakedeig Smaker fløtekaramell, litt lite krydder. Karakter: 4/6 Pris: 74,00 Bjørken pepperkakedeig Sprø, men smaker lite. Karakter: 4/6 Pris: 39,90 Coop pepperkakedeig Søt og lite kryddersmak. Karakter: 3/6 Pris: 51,50 Baker Hansen pepperkakedeig Sprø, men smaker industri. Karakter: 3/6 Pris: 75,00 BeTo Helsebakeri pepperkakedeig Glutenfri deig, mye peppersmak og sandaktige. Karakter: 2/6 Pris: 198,00 IKEA pepperkakedeig Litt harde og klumpete med metallisk smak. Karakter: 2/6 Pris: 29,00

TESTPANEL: Eline Gulbrandsen og Annemari Erlbeck. Foto: Øivind Lie
TESTPANEL: Eline Gulbrandsen og Annemari Erlbeck. Foto: Øivind Lie Vis mer