Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ekspertene kritiske til ryggrøntgen

En av tre blir henvist videre unødvendig. Dette kan du gjøre selv for å få bedre rygg.

RYGGRÅD: En kombinasjon av teori om ryggsmerter, kognitiv terapi og treningstimer er tilbudet når Marte Lund (t.v) og Gro Camilla Riis underviser om hvordan du kan få frisk rygg ved Hjelp24 Nimi. Her viser vi noen av deres bevegelighets- og styrkeøvelser mot vond rygg. Foto: NINA HANSEN

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RYGGRÅD: En kombinasjon av teori om ryggsmerter, kognitiv terapi og treningstimer er tilbudet når Marte Lund (t.v) og Gro Camilla Riis underviser om hvordan du kan få frisk rygg ved Hjelp24 Nimi. Her viser vi noen av deres bevegelighets- og styrkeøvelser mot vond rygg. Foto: NINA HANSEN Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 80 prosent av nordmenn har ryggplager en eller flere ganger i løpet av livet, og rundt halvparten av alle nordmenn har hatt slike plager i løpet av det siste året.

I perioden fra 2004 til 2008 økte bruken av bildediagnostikk (MR) på ryggpasienter med 25 prosent.

- MR-bruken skyter i været, men det finnes ingen dokumentasjon på at pasientene blir fortere friske eller kommer fortere i arbeid, sier Even Lærum, professor i allmennmedisin og leder av Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser (FORMI) ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Han understreker at for noen få prosent av pasientene der det er snakk om underliggende, alvorlig sykdom, er det helt klart riktig å bruke MR. Også ved prolaps hvis operasjon kan bli aktuelt, er MR et riktig valg.

- Men gjennomgående er det ingen holdepunkter for at økningen i MR-bruken gir bedre diagnostikk eller behandling, sier Lærum.

Blir engstelige
MR kan derimot gjøre pasientene mer engstelige dersom de ikke samtidig får en skikkelig forklaring på hva resultatene innebærer.

BEKKENVIPP: Sitt på kanten av en stol med armene over brystet. La korsryggen falle bakover mens magen slapper av. Bevegelsen skal komme fra korsryggen, ikke øvre del av ryggen. Gjør 50 repetisjoner daglig mens du sitter i kontorstolen. Alle foto: NINA HANSEN
BEKKENVIPP: Sitt på kanten av en stol med armene over brystet. La korsryggen falle bakover mens magen slapper av. Bevegelsen skal komme fra korsryggen, ikke øvre del av ryggen. Gjør 50 repetisjoner daglig mens du sitter i kontorstolen. Alle foto: NINA HANSEN Vis mer

- Kommunikasjon og informasjon knyttet til diagnose og behandling er helt sentralt. De aller fleste allmennleger undersøker pasientene på en god måte og følger vedtatte retningslinjer. Samtidig må legen diskutere og ikke minst lytte til pasienten. Her kan det nok være mer å hente, mener professoren.

Også seksjonsoverlege Jan Sture Skouen ved Nakke- og ryggpoliklinikken ved Haukeland universitetssykehus mener det er et stort MR-overforbruk på ryggpasienter de første ukene.

MOBILISERING MED ROTASJON: Ligg på ryggen med føttene i bakken og knærne i 90 graders vinkel. Roter så knærne går ned mot bakken. Minst 20 repetisjoner.
MOBILISERING MED ROTASJON: Ligg på ryggen med føttene i bakken og knærne i 90 graders vinkel. Roter så knærne går ned mot bakken. Minst 20 repetisjoner. Vis mer

- Det vi også ser er at tolkningen av bildene kan forbedres, det vil si hvordan resultatene blir formidlet til pasientene. MR er et usikkert redskap, og stort sett er det riktig å nedtone funnene, mener Skouen.

Sammensatte plager
Det som gjør vond rygg til en utfordring i en klinisk hverdag, er at langvarige ryggplager ofte er sammensatt av fysiske, psykiske og somatiske faktorer.

— Er det vanskelig for en almennlege å skille mellom disse ulike faktorene?

BEKKENHEV: Ligg på ryggen med føttene i bakken og knærne i 90 graders vinkel. Løft bekkenet opp og hold det oppe. Løft annenhvert bein opp i lufta. Hold bekkenet stabilt og pass på at det ikke tipper til siden. Kryss armene over brystet for en ekstra utfordring. Fem repetisjoner på hvert ben x tre serier.
BEKKENHEV: Ligg på ryggen med føttene i bakken og knærne i 90 graders vinkel. Løft bekkenet opp og hold det oppe. Løft annenhvert bein opp i lufta. Hold bekkenet stabilt og pass på at det ikke tipper til siden. Kryss armene over brystet for en ekstra utfordring. Fem repetisjoner på hvert ben x tre serier. Vis mer

— Nå finnes det en del måter å skille disse faktorene, blant annet ved hjelp av spørreskjema. Det kan være snakk om depresjon eller lavere grad av forventning til bedring, og da må depresjonen behandles. Det viktige er å forklare pasienten sammenhengen mellom de ulke faktorene og gjennom det gjøre pasientene trygge, sier professor Lærum.

Skal ryggpasienter også bli trygge på hva de kan gjøre selv av trening og øvelser, forutsetter det at de får veiledning av kyndige fagfolk. Og ikke minst at de blir fulgt opp underveis og ikke bare overlatt til seg selv, mener Lærum. Han viser også til nytten av kognitiv behandling der pasientene får hjelp til å endre tenkning.

Unødvendige henvisninger Så mange som 1/3 av pasientene som blir henvist til Nakke- og ryggpoliklinikken ved Haukeland, kunne like gjerne vært hjulpet av den som har henvist pasienten videre, ifølge seksjonsoverlege Jan Sture Skouen.

KNEBØY: Stå med beina med skulderbreddes avstand, og bøy ned. Du skal ha 90 graders vinkel i hoftene og knærne, og ha tyngden på hælen. Aktiver mage- og ryggmusklene og hold ryggen i midtstilling. Ti repetisjoner x tre serier.
KNEBØY: Stå med beina med skulderbreddes avstand, og bøy ned. Du skal ha 90 graders vinkel i hoftene og knærne, og ha tyngden på hælen. Aktiver mage- og ryggmusklene og hold ryggen i midtstilling. Ti repetisjoner x tre serier. Vis mer

— Det er et problem at fastlegene henviser for mange pasienter. Inntrykket er at fastlegene er blitt et mer koordinerende ledd enn behandlere for ryggpasienter som ikke raskt blir bra igjen, sier han.

— Hva skyldes det?

DIAGONAL ARM- OG BENSTREKK: Stå med knærne og albuene mot bakken, og løft annenhvert ben og motsatt arm opp. Fem repetisjoner på hvert ben x tre serier.
DIAGONAL ARM- OG BENSTREKK: Stå med knærne og albuene mot bakken, og løft annenhvert ben og motsatt arm opp. Fem repetisjoner på hvert ben x tre serier. Vis mer

— Legene har for mange pasienter. I stedet for umiddelbart å henvise videre skulle de tatt seg mer tid til pasientene og fulgt opp pasientene lengre, mener Skouen. Ofte dreier det seg om manglende mestring hos pasientene av vanlige ledd- og muskelsmerter i korsryggen. Mer kursing av fastleger og andre henvisere i førstelinjen i kognitiv tilnærming ville kunne hjulpet langt flere av disse pasientene.

Ny ordning For å bedre samhandlingen innfører Helse Bergen denne uka en ny ordning der fastleger, kiropraktorer og manuell terapeuter får informasjon om hvilke ryggpasienter som bør henvises videre, når de bør henvises og hva henvisningen skal inneholde.

Henvisningene sendes så til en felles adresse der et spesialistteam foretar en samlet vurdering av henvisningene. Deretter videresendes disse til de rette poliklinikker. 

PLANKE: Ha knærne og albuene i bakken, rett opp brystet og finn midtstillingen i ryggen. Hold så lenge du kan. Nybegynnere orker kanskje ti sekunder seks-åtte ganger, etter hvert kan du holde lenger og stå på tærne.
PLANKE: Ha knærne og albuene i bakken, rett opp brystet og finn midtstillingen i ryggen. Hold så lenge du kan. Nybegynnere orker kanskje ti sekunder seks-åtte ganger, etter hvert kan du holde lenger og stå på tærne. Vis mer

- Med det vil vi kunne redusere mulighetene for at pasientene blir sendt til feil spesialist med for eksempel en forventning om operasjon, sier Jan Sture Skouen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!