KARBOHYDRATER ER FARLIGERE: Fedon Lindberg, lege og  kostholdsekspert, mener det ikke finnes ingen holdepunkter for å si at mettet
fett øker risikoen for hjertekarsykdom. Foto: NTB Scanpix
KARBOHYDRATER ER FARLIGERE: Fedon Lindberg, lege og kostholdsekspert, mener det ikke finnes ingen holdepunkter for å si at mettet fett øker risikoen for hjertekarsykdom. Foto: NTB ScanpixVis mer

Eksperter i strid: Mettet fett - sunt eller usunt?

Sjekk ut fettguiden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fettdebatten raser videre. Sist uke skrev flere medier, deriblant Dagbladet, at mettet fett gir ingen negative helseeffekter.

En stor studie i det anerkjente British Medical Journal (BMJ) viser at mettet fett ikke øker risikoen for tidlig død, hjerte- karsykdom, slag eller diabetes type 2. Men mye mettet fett reduserte heller ikke hjerte-karrisikoen.

Vanskelig tema

Transfett, industrielt framstilt fett, øker imidlertid risikoen for hjerte- karsykdom og tidlig død.

- Fett er komplekst, det er grunnen til at både leger og folk flest går seg vill, sier Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

- Litt av misforståelsen er at man har blandet sammen transfett med mettet fett, fortsetter han.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn