Illustrasjonsfoto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Illustrasjonsfoto: Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Eksperter reagerer på pensjonstriks

Prøver seg på de eldre.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser]YS-forbundet Negotia har de siste månedene hatt økt pågang av medlemmer som opplever press på inngåtte avtaler om pensjonsordninger.

- Vi har lenge opplevd at mange arbeidsgivere har gjort mye for å endre inngått pensjonsordninger. Dette har forsterket seg etter 2014. Det vi nå ser er et økt press på å gå vekk fra ytelsesordninger til innskuddsordninger, forteller Arnfinn Korsmo, leder i YS-forbundet Negotia.

Det foregår omfattende forsøk på omlegging til innskuddsordning blant virksomheter i privat sektor og ikke minst virksomheter som går fra offentlig til privat sektor, påpeker han.

Truet bedriften med søksmål Da arbeidsgiveren ville ha de ansatte over på innskuddspensjon, truet de med å gå rettens vei.- Her på huset har vi fire fagforbund med forhandlingsrett på pensjon. Vi gjorde det klart at det ville bli rettssak dersom bedriften vedtok å legge ned ytelsesordningen, sier Lars Yngve Garpestad (58), hovedtillitsvalgt for Negotia i energibedriften Lyse.Fram til nylig var ansatte lovet en ytelsesordning på linje med hva det offentlige tilbyr. I 2008 fikk alle tilbud om å gå over til innskuddspensjon, mens ytelsesordningen ble lukket - det vil si at døra for nyansatte ble stengt.I fjor ville bedriften ha alle ansatte over på innskuddspensjon. - Det ble mye diskusjoner rundt styringsrett på pensjon. På bakgrunn av tidligere avtaler mente vi at bedriften ikke kunne tvinge oss over på en ny pensjonsordning - en ordning  mange ville tape på. En eventuell rettssak ville trolig gå over flere år og skade bedriftens omdømme. Det følte ingen at vi var tjent med. Derfor satte vi oss ned og diskuterte oss fram til en løsning, sier Garpestad.Løsningen ble at de ansatte selv kunne velge. Det ble innført en egenandel for dem som valgte å beholde ytelsespensjon. Innskuddssatsene ble skrudd opp, og de over 55 beholdt retten til AFP selv om de skiftet pensjonsordning.En aktuar ble leid inn for å regne på hva en omlegging av pensjonen ville bety for den enkelte.- Levealdersjusteringen ødelegger jo mye for dem som har ytelsespensjon. Mange rundt 50 får ikke 66 prosent av sluttlønn i pensjon, men i verste fall nærmere 50 prosent. Samtidig har de ikke så mange år igjen av yrkeslivet, og med innskuddspensjon ville de tape enda mer, sier Garpestad.Selv befinner han seg i skjæringspunktet der levealdersjusteringen slår inn. Han kan vente seg nesten 66 prosent av sluttlønn i pensjon dersom han jobber til 67 år. Hvis han derimot går over til innskuddspensjon, vil han tape mellom fem og seks prosent. - Vi ble vist noen tall med en 30-åring som med normal eller høy avkastning vil kunne få en god pensjon, også sammenliknet med ytelsespensjon regnet i prosent av lønn. Mens  pensjonstaperne generelt er dem som er i siste halvdel av 40-åra og eldre.

- I tillegg ser vi dette gjennom økt omfang på tariffhopping blant annet mellom NHO og Virke, hvor hovedpoenget er å bli frikoblet fra inngåtte tariffavtaler og avtaler om pensjonsordninger, sier Korsmo.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn