Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Ekspertveldet har gått altfor langt!

Professor til frontalangrep på «eksperter».

DU ER EKSPERTEN: Stein Erik Ulvund med klar tale til foreldre. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
DU ER EKSPERTEN: Stein Erik Ulvund med klar tale til foreldre. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund går til frontalangrep på «eksperter» som gir fasit på barneoppdragelse.

- La heller barnets temperamentstrekk bestemme!

Foreldre blir utsatt for ekspertvelde - Media oversvømmes av eksperter som gir råd til foreldre. Både eksperter med faglig tyngde og selvoppnevnte eksperter uttaler seg om hva foreldre skal gjøre, og ofte er rådene motstridende. Bør man la et barn på 18 måneder gå i barnehage, eller er det skadelig? Noen mener at skrikekurer er det som skal til for å få barnet til å sove, mens andre hevder det tvert imot vil skade barnet, og resultatet er forvirrede og usikre foreldre, forteller professor Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo.

- Det er egentlig ikke medias skyld at foreldre blir utsatt for dette, det er ekspertveldet som har gått så altfor langt!

Ulvund mener foreldre i mye større grad må stole på egen magefølelse, og også slutte å bekymre seg for hvilken foreldretype de er.

Det finnes ingen fasit - Barn skal ikke ha den samme oppdragelsen. I vanlige familier er foreldrene de beste ekspertene på egne barn.

Dette skriver professor Stein Erik Ulvund i sin nye bok, «Rakkerunger og englebarn - oppdragelse uten fasit».

- Den vanligste misforståelsen er at mange mener det finnes en fasit som gjelder for alle barn, men det gjør det ikke. Typiske artikler som foreldre utsettes for er: «Slik får du et lydig barn», «Slik får du en lykkelig baby» og «Slik får du et barn som sover». Det går ikke an! Det finnes ikke en fasit på dette der man kan sette to streker under svaret. Ikke engang søsken skal ha den samme oppdragelsen, understreker Ulvund til Mammanett.no.

La barnets temperament styre oppdragelsen - Gi katten i hva naboen gjør, og vær mer opptatt av hvordan du kan bli bedre kjent med ditt eget barn, råder Ulvund.

Han forteller at alle barn er født med et temperament, og i oppdragelsen er det lurt å være bevisst på dette.

Temperament må ikke misforstås som «kort lunte», det handler om mye mer.

Hvilke temperamentstype er ditt barn? Ulvund deler inn temperament i fem hovedkategorier:

    • Grad av utadvendthet
    • Grad av medmenneskelighet
    • Grad av kontroll/disiplin
    • Grad av følelsesmessig stabilitet
    • Grad av åpenhet

Ulvund forteller at allerede fra tre måneders alder vil foreldre begynne å kunne se hvilke temperamentstype barnet er. De fleste barn havner ikke på ytterpunktene, men er blandingstyper av flere temperamentstyper.

- En utålmodig rotekopp har liten grad av kontroll og selvdisiplin, men kan for eksempel samtidig være flink til å bli kjent med nye mennesker, og ha en stor grad av utadvendthet.

Et barns temperament vil virke sterkt inn på hvordan foreldrene oppdrar barnet. Et utagerende barn vil få mange negative reaksjoner, og den vonde sirkelen er i gang. Et enkelt og imøtekommende barn vil møte mange positive reaksjoner og er raskt inne i en god sirkel.

PROFESSOR STEIN ERIK ULVUND: - I vanlige familier er foreldrene de beste ekspertene på barnet.
PROFESSOR STEIN ERIK ULVUND: - I vanlige familier er foreldrene de beste ekspertene på barnet. Vis mer

Ulvund argumenterer også for at arv har mye større betydning enn det mange tror. Er mor og far hissigpropper eller sjenerte, er muligheten til stede for at barnet også kan arve disse egenskapene. 

- Slutt å vektlegg foreldretyper! Forfatteren går også imot foreldretyper, og mener at detaljer i hva foreldre gjør riktig eller galt, ikke bør vektlegges for mye.

- Hysteriet rundt trygghet og tilknytning er et godt eksempel. Tilknytning er ingen spesielt sårbar egenskap hos barn, og den må sees i sammenheng med barnets temperament og personlighet. Foreldre som gir mye god omsorg kan likevel få et utrygt barn. Tilsvarende kan foreldre som ikke er så bevisste på dette, få et trygt og harmonisk barn.

- Idealet for foreldretypene er å være myndig, men det er ikke lett å være myndig mot et hvilket som helst barn. Barnet skaper et miljø rundt seg selv som vil påvirke hvordan du møter det.

Ulvund mener også at begreper som curlingforeldre og helikopterforeldre er unyttig og stigmatiserende.

- Poenget mitt er: Slutt å bekymre deg for hvilken foreldretype du er! Du er den beste eksperten på ditt eget barn! 

Denne saken ble første gang publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: De pedagogiske appene
Disse klærne trenger barnet i barnehagen
Slik takler dere søskensjalusi
Syv råd for språkforskerne: Slik blir barnet en språkvinner

Hele Norges coronakart