MER TIL EKTEFELLE:  I forslaget til ny arvelov som arvelovsutvalget la fram i går er et av hovedpunktene at ektefellens arv økes fra en firedel til en halvdel. Barna kommer dårligere ut i det nye forslaget. Foto: COLOURBOX
MER TIL EKTEFELLE: I forslaget til ny arvelov som arvelovsutvalget la fram i går er et av hovedpunktene at ektefellens arv økes fra en firedel til en halvdel. Barna kommer dårligere ut i det nye forslaget. Foto: COLOURBOXVis mer

Ektefellene får mer og barna mindre i forslaget til ny arvelov

Sjekk hvem som kommer best og dårligst ut.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Ektefeller får arve mer, og flere samboere får også ta del i disse utvidede rettighetene, er hovedpunktene i forslaget til ny arvelov som arvelovsutvalget la fram i går.

HER ER FORSLAGENE Mer til ektefellenEktefellens arv økes fra en firedel til en halvdel i konkurranse med avdødes livsarvinger.Ektefellens minstearv foreslås også økt fra 4 ganger folketrygdens grunnbeløp G (rundt 300 000 kroner) til 6 G (rundt 500 000 kroner). Det betyr at hvis formuen etter avdøde var på 500 000 kroner, med andre ord at ekteparets felles formue var på 1 million kroner, vil avdødes barn ikke arve noe. I ekteskap der det ikke er så mye midler, kan barna altså risikere å ikke få noe arv.Arveretten til gjenlevende ektefelle i barnløse par styrkes. Ektefellen skal være enearving dersom avdødes nærmeste slektsarving er foreldre eller etterkommere etter foreldrene. I dag arver foreldre eller søsken halvparten og ektefelle halvparten dersom paret ikke har barn.Utvidet arverett for samboereSamboere gis samme rett til arv og uskifte som ektefeller som har felleseie. Dette gjelder likevel bare for samboere som har felles barn, eller som har vært samboere i mer enn fem år før dødsfallet. I dag er det bare samboere som har, har hatt eller venter barn sammen som har en begrenset arverett. Utvidelsen av ektefellers arverett vil også gjelde samboere.Begrenset pliktdelsarv for barnaI dag har barn krav på to tredeler av dødsboet som pliktdel, det vil si at disse pengene ikke kan testamenteres bort til andre. Det foreslås nå at livsarvingenes pliktdel skal begrenses til en halvdel av arven man har krav på etter loven.Dersom avdøde etterlater seg ektefelle eller samboer, vil barna i utgangspunktet arve halvparten. Men pliktdelen skal begrenses til halvparten av dette, altså en firedel. Der arvelater ikke hadde ektefelle eller samboer, skal pliktdelen være en halvdel.Hvis avdøde var samboer eller gift, og arven er på 3 millioner kroner, vil barnas pliktdel være 750 000 kroner. Hvis avdøde ikke var gift eller hadde samboer, blir barnas pliktdel 1,5 millioner kroner.Pliktdelen begrenses til 40 ganger folketrygdens grunnbeløp per barn, i dag om lag 3,4 millioner kroner.Tidligere var den begrenset til en million kroner per barn.At pliktdelen reduseres, vil bety at arvelatere får større mulighet til å testamentere arven slik de ønsker i de mindre og middels store dødsboene. Ved å øke maksimumsbeløpet, blir det større pliktdel i de store dødsboene.Testament uten vitnerEt testamente skal fortsatt kunne opprettes med vitner, men at det også innføres en mulighet til å opprette testamenter direkte hos tingretten uten bruk av vitner.Kilder: Justis- og beredskapsdepartementet, advokat Per-Jakob Haakstad, advokat Randi Birgitte Bull.

Et av hovedpunktene er at ektefellens arv økes fra en firedel til en halvdel, og minstearven deres øker. Er ekteparet barnløse, foreslås det nå at ektefellen skal arve alt. Tidligere arvet slektsarvinger halvparten i slike tilfeller.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn