Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Elgen er skutt rett nedi lia, men kokken måtte komme langveisfra

På Norefjell kan du velge bort frityren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

NOREFJELL (Dagbladet): Snø, ski, glühwein, en kald øl og litt gulasjsuppe, det er alpefølelsen for mange.

Fjellet i Norge, har vært og er, pølser, hamburgere og fettlukta fra friterte poteter i bakken. Fortvil ikke, det er tegn på bedring og noen har lagt lista helt opp.

Vi dro til Norefjell og tok turen litt lenger ned i bakken, nedenfor junkfood og bortenfor frityrgrytene. Aldri har vi blitt så glad og overrasket over maten i bakken, som da vi svingte inn til Norefjellhytta for å spise lunsj.

Alpefølelsen, med norsk vri, møter oss allerede i hytteveggen. Reinsdyrskinn ligger utover benkene for å gi varme til kalde skirumper.

NOREFJELLHYTTA: Eiere og vertskap Anne Siri Breivik og Kim Trabjerg Jensen med kokkene Max Buus og Jesper Andersen (bak t.h.) og servitørene Kamilla Kncharina og Stephan Bohus. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ELGSUPPE: Husets egen oppskrift laget med kjøtt fra lokal elg. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NOREFJELLTAPAS: Lunsjtallerkenen på Norefjellhytta domineres av lokale og regionale råvarer. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STAMGJESTER: Rundt bordet fra venstre sitter Jelena Fijan, Trine Hessner, Jolie Fredriksen, Mimmi Sethfors, Brent Gibbs og Camilla Hoelgaard Jensen, servitør er Kamila Kucharikova, dansker, svensker, en kiwi og en tsjekker. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STAMGJESTER: Rundt bordet fra venstre sitter Jelena Fijan, Trine Hessner, Jolie Fredriksen, Mimmi Sethfors, Brent Gibbs og Camilla Hoelgaard Jensen, servitør er Kamila Kucharikova, dansker, svensker, en kiwi og en tsjekker. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NOSTALGI: Her er maten så god at du vil ønske tida skal stå stille. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STABEN: Eiere og vertskap Anne Siri Breivik og Kim Trabjerg Jensen med kokkene Max Buus og Jesper Andersen (bak t.h.) og servitørene Kamilla Kncharina og Stephan Bohus. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Innenfor er det fyr på peisen, duft fra varme supper og nybakt brød.

Suppebuffé og tapas Elgsuppe, jordskokksuppe og løksuppe er på dagens meny. I tillegg til suppebuffeten består lunsjmenyen som regel av en håndfull retter.

Fast innslag er «Norefjell-tapas», som består av små spesialiteter fra Norefjellhytta. Gravet og speket elg, lammerull, røkt ørret, tapanader og ost fra Eiker Gårdsysteri er alltid med.

Det er også «Norefjellchutney», en hjemmelaget krydret marmelade av bær fra Norefjell.

- Ellers varierer menyen fra uke til uke, og det er tilgangen av råvarer, årstida og kokkens fantasi som bestemmer, forklarer Anne Siri Breivik.

Matgründere Anne Siri og samboeren Kim Trabjerg Jensen er gründerne som satset på å lage lokal gourmetmat midt i skibakken.

Danske Kim kom til Norefjell for første gang i 1995, og har fartstid som kokk, kjøkken- og restaurantsjef. Han kom tilbake til Norefjell i 2006 for å jobbe i fire måneder.

ELGSUPPE: Husets egen oppskrift laget med kjøtt fra lokal elg. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ELGSUPPE: Husets egen oppskrift laget med kjøtt fra lokal elg. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Jeg ble fanget av bookingsjefen på Norefjell, og siden har jeg vært her, smiler den glade dansken.

Anne Siri, som er født og oppvokst ved foten av Norefjell, var Norefjell Booking-sjefen som sørget for å legge ut garnet. Kjærlighet, erfaring og kunnskap ledet etter hvert til samboerskap - og bedriften, som etter bare et par års drift har blitt en suksess.

- Sammen har vi ønsket å skape en restaurant utenom det som er vanlig å finne i et norsk skianlegg.

Kortreist og spennende - Maten er viktig for oss - den er jo halve opplevelsen, forklarer Kim.

Ærlig og spennende mat, hjemmelaget, kortreist og ekte. Produkter som lam, gris og ost, alt fra dyktige, små matprodusenter rundt Norefjell.

- Fra Norefjellhytta ser vi ned til Bråthen. De levere lam til oss. Topp kvalitet og et helt igjennom utsøkt produkt, fortsetter han.

NOREFJELLTAPAS: Lunsjtallerkenen på Norefjellhytta domineres av lokale og regionale råvarer. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NOREFJELLTAPAS: Lunsjtallerkenen på Norefjellhytta domineres av lokale og regionale råvarer. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Nedre Skinnesgård leverer «happy pig». En glad frilansgris som smaker helt fantastisk. Oster får vi fra Eiker gårdsysteri. Disse kan jeg ikke få fullrost, konkluderer den matglade Kim.

Plukker bær og sopp - Når det nærmer seg slutten på sommeren og høsten står for døra, går vi til fjells og i skogen for å sanke bær og sopp.

Multer, krekling, blåbær og tyttebær.

- Svart trompetsopp og kantarell er helt fantastisk til vilt og andre typer kjøtt.

Norefjellhytta har ingen à la carte-meny på kveldstid, men lager ny to til fem-retters meny fra dag til dag, som blir presentert for gjestene av kjøkkensjefen selv.

- Det gir stor glede og mye verdi i presentasjon av ulike matretter å kunne fortelle hvor bær og sopp kommer fra, forklarer Kim.

Elgen er skutt nedi lia - Elgen er skutt nede i lia. Kjøttet er bare innom kontroll og partering hos slakteren før vi får det levert, forteller Anne Siri.

- Det faktum at elgen er fra Norefjell, gjør det bare ekstra morsomt å servere den, sier Kim.

Paret er eiere, samboere kjærester og kolleger.

Har selv tegnet hytta Hytta er spesiell med mange kroker og kriker, noe som bidrar til en intim atmosfære. De er opptatt av at gjestene skal føle seg hjemme og få en god opplevelse.

Den spesielle innredningen er det Anne Siri som har stått for.

- Vi ønsker å skape noe nytt på Norefjell, et tilskudd til alt det fantastiske som Norefjell ellers har å by på, utdyper Anne Siri.

Overnatting for par som ønsker romantisk hyttestemning er etterspurt. Derfor bygde de tre godt utstyrte, men intime «hyttesuiter». Hver for to personer, med badstue, peis TV, dvd, wifi og nespressomaskin.

- Her er det fantastisk utsikt, ski inn og ski ut. Vi vil at våre gjester skal kunne senke skuldrene og bruke dagene på å være sammen og kose seg, mens vi ordner resten, sier vertinnen.

FROKOST: Velger du å overnatte, er dette dagens første måltid. Foto: NOREFJELLHYTTA
FROKOST: Velger du å overnatte, er dette dagens første måltid. Foto: NOREFJELLHYTTA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!