JA, VI ELSKER NAVN: Vi får rett og slett ikke nok av navn, og mange tyr til navnetoppene for å finne inspirasjon. Foto: Colourbox
JA, VI ELSKER NAVN: Vi får rett og slett ikke nok av navn, og mange tyr til navnetoppene for å finne inspirasjon. Foto: ColourboxVis mer

Emil, Lukas, Emma og Nora er mest populære

I 2011. Men ekspertene tror andre navn snart tar over.

Årets navnetrender er endelig offentliggjort. Her er Statistisk Sentralbyrås navnestatistikk for 2011.

- Det kan se ut til at vi går i retning kortere navn, selv om det nok også fortsatt vil være noen litt lengre som vil være populære i årene som kommer, sier navneforsker Ivar Utne.

Han synes det er interessant at vi ser korte navn kommer oppover på listene.

- Tydelig blant vekst for gutter 2006-2011: Liam, Leon, Theo og Max. Dels tysk og dels engelsk mote nå. Også interessant at gamle tradisjonsnavn kommer igjen, som Mikke og Ola (vekst 2010-2011). Kristian holder ut, kanskje fordi det er et gammelt tradisjonsnavn, sier Utne.

Mange foreldre ønsker korte navn Utne kan fortelle at blant foreldre som spør ham om navneforslag, hører han mest om korte navn, men det er navn der hvert enkelt er lite brukt, slik som Anea, Ea, Max og Leo.

- Foreldre plukker også fram navn vi kjenner til fra hundre år siden, slik som Agnes, Alma, Otilie, Vilma, Alfred, Luvig og Alvin, sier Utne.

Også Jørgen Ouren synes statistikken var som ventet.

- Ting endrer seg langsomt. Når et navn kommer, tar det ofte flere tiår fra det begynner til det når toppen. Derfor burde jeg vel spådd Emil, som jo har vokst lenge, men jeg er ikke overrasket, sier Ouren.

Bibelske navn på vei opp - Blant guttene kan Lucas og Emil kanskje også komme til å toppe for 2012. Det lange William kan også komme til å være blant de mest brukte. Populære navn på vei vekk fra toppen kan være Mathias, Markus, Kristian, Alexander og Kristoffer.

Svært mange har bibelske navn, ofte uten at foreldrene selv er klar over det. Nye bibelske navn på vei opp er Jakob, Filip, Noah og Isak, Jonathan og Johannes, ifølge forskeren.

Andre guttenavn som vil nærme seg toppen, er Leon, Aksel, Oskar, Theo, Theodor og Julian.

- Særlig har jeg tro på de britiske Oliver og Liam, understreker Utne.

Stor tro på Sofie Et jentenavn på full fart oppover er Sofie.

- Det var min favoritt til vinner i statistikken for 2011, og kanskje blir det svært mye brukt videre inn i 2012. Sofia kan også bli mer brukt, påpeker han.

Andre jentenavn som Utne har tro på, og som han mener kan bli mye brukt, er Jenny, Mathilde, Pernille, Amalie og Victoria.

- Ikke minst har jeg tro på det britiske Olivia, som er på navnetoppen i England, sier Utne, som legger til at fortsatt vil nok Emma, Linnea, Nora og Ingrid bli mye brukt, men at deres tid på toppen kanskje ganske snart er over.

Sjekk Navnekarusellen om du vil slå opp navns betydning og få opp andre forslag til navn.

Les også:
Disse navnene går aldri av moten
Slik velger vi navn
Graviditeten fra helvete

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.