EMPATI: I kombinasjon med selvtillit hos kvinnen gir suksess i bingen. Foto: Scanpix
EMPATI: I kombinasjon med selvtillit hos kvinnen gir suksess i bingen. Foto: ScanpixVis mer

Empatisk i seng - gir orgasmer i fleng

Er du blid, fornøyd og skjenker din partner raust med omtanke? Da er sexen best og orgasmene flest.

(Dagbladet): Forskere ved John Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore har kommet fram til at par hvor kvinnen har god selvtillit og mannen er empatisk, har flere orgasmer sammen enn gjennomsnittet.

Undersøkelsen er basert på intervjuer av over 3200 kvinner og menn i aldersgruppen 18 til 26 som lever i heteroseksuelle parforhold og tok for seg hvor ofte de hadde orgasme samt hvor stor nytelse de hadde av å få og gi oralsex.

Selvtillit gir orgasme Det viste seg at kvinner med god selvtillit hadde lettere for å oppnå orgasme. Var også kvinnen sammen med en empatisk mann, økte orgasmefrekvensen ytterligere. Det framkom også at menn liker bedre å gi oralsex enn kvinner.

Sexologen Thomas Johannessen ved Curasenteret i Sarpsborg jobber daglig med unge menneskers seksualitet. I fjor var han én av rådgiverne i TV-programmet «Trekant» på NRK.

Johannessen tror ikke at empatiske menn alltid er å foretrekke hos norske kvinner.

- Det er ofte preferanser som avgjør den seksuelle nytelsen. Noen ganger kan det være greit for kvinner å ha en lite empatisk mann. Det finnes mange kvinner som helst vil ha hard sex med raskest mulig penetrering. Det er nok en årsak til en del jenter velger seg alfahannen, eller det som omtales som slemme gutter, sier Johannessen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den amerikanske undersøkelsen svarte ni av ti menn at de fikk orgasme nesten hver gang de hadde sex. Til sammenlikning var det under halvparten av kvinnene som opplevde orgasme så ofte.

til Unge menn liker bedre å gi oralsex enn unge kvinner. Det bryter med forestillingen om at menn bare er opptatt av egen nytelse, sier en av lederne for undersøkelsen, Adena Galinsky til health24.com.

SEXOLOG: Thomas Johannessen ved Curasenteret. Foto: Privat
SEXOLOG: Thomas Johannessen ved Curasenteret. Foto: Privat Vis mer

Konklusjonen ut fra undersøkelsen er at empati kan være nøkkelen til seksuell nytelse siden den kan motivere til å gi seksuell nytelse til partneren.

En empatisk person kan nyte en annens glede i ren sympati, heter det i undersøkelsen.

- Menn trenger bare å være empatiske for at den seksuelle gleden skal være stor. Kvinner kan på bakgrunn av de sosiale normene relatert til seksuell aktivitet trenge selvtillit i tillegg, sier Galinsky.

Frykter for utseende
På dette punktet støtter sexolog Thomas Johannessen undersøkelsen fullt ut. Han erfarer at samfunnets fokus på skjønnhet og måten norske jenter blir oppdratt som ødeleggende for jenters selvtillit.

- Mange kvinner sliter med å oppnå orgasme fordi de er veldig opptatt av hvordan de ser ut. De er redde for at de ikke ser bra nok ut. Slipper de seg løs og gir blaffen i idealene som pryder motebladene, komme orgasmen lettere, forteller Johannessen.

Han mener mange jenter aldri slipper unna stempelet som «pappas lille pike» og forventningene til at de skal være et dydsmønster.