En av byene har verdens reneste hoteller - du vil ikke tro hvilken by som havner i bunnen av lista

- Det er lite heldig omdømmemessig.

PÅ TOPP OG BUNN: Tokyo havner på topp i hotellsøketjenesten hotel.infos kåring av byene i verden med renest hoteller. Oslo havner tredje sist på lista. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX OG KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
PÅ TOPP OG BUNN: Tokyo havner på topp i hotellsøketjenesten hotel.infos kåring av byene i verden med renest hoteller. Oslo havner tredje sist på lista. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX OG KAZUHIRO NOGI / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tokyo har de reneste hotellene i verden, mens Oslo ligger tredje sist i en oversikt utarbeidet av hotellsøketjenesten hotel.info.

- Rangeringen er basert på mer enn to millioner gjesteevalueringer verden over,  skriver kommunikasjonsrådgiver Glaudia Gerbeth i en e-post til Dagbladet.

Hun forteller at bak gjestevurderingene av de norske hotellene er flest nordmenn, mens tyskere er den nest største gruppa.

Beste score et hotell kan oppnå er 10,0. Hotellene i Tokyo havner på 8,93, mens Oslo-hotellene får samlet 7,53 - bare «slått» av Rio de Janeiro i Brasil og London som inntar de to nederste plassene på lista.

Byene med mest skitne hoteller: 1. Rio de Janeiro, Brasil - 7,29
2. London, Storbritannia - 7,52
3. Oslo, Norge - 7,53
4. Amsterdam, Nederland - 7,58
5. København, Danmark - 7,60
6. Paris, Frankrike - 7,63
7. Athen, Hellas - 7,68
8. Sao Paulo, Brasil - 7,69
9. Brussel, Belgia - 7,71
10. Kiev, Ukraina - 7,71

- Lite heldig - Det er lite heldig omdømmemessig. Det spiller inn på oppfatningen av Norge som reisemål, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge, når Dagbladet forteller ham om kåringen.

123 større byer har blitt rangert. Av de 123 havner Oslo på 101-plass, ifølge Claudia Gerbeth i Hotel.info. Når lista begrenses til i hovedsak hovedsteder havner Oslo tredje sist, og det er denne kåringen som går igjen i utenlandsk media.

Tuftin påpeker at det sikkert er mye ved gjennomføringen og presentasjonen av kåringen som kunne blitt diskutert.

Gjester i Norge kan for eksempel stille strengere- eller ha andre krav til renhold enn gjester i andre land.

Samtidig spiller akkurat det liten rolle når kåringen først blir skrevet om i medier i andre land, mener reiseslivsdirektøren.

- Må levere The Wall Street Journal, Travel Daily News og australske News.com er blant mediene som har omtalt kåringen med Oslos bunnplassering.

- Det skumle er å komme dårlig ut på lister som gjengis i internasjonale medier. Min jobb er å markedsføre Norge som reisemål, og scorer vi dårlig i slike kåringer påvirker det negativt, sier Tuftin.

Hotellnæringa må nå se på hva den dårlige oppfattelsen av renholdet skyldes, og hva som kan gjøres for at Norge ikke havner nederst i kåringer som dette, mener han.

- Det internasjonal inntrykket er at det er dyrt å feriere i Norge, og da må vi levere produkter folk er fornøyde med, sier Tuftin.

Fant blod og sæd I slutten av august kunne du se «TV 2 hjelper deg» avsløre hvor møkkete det er på norske hoteller.

Da forbrukerprogrammet gikk undercover og gikk hotellrenholdet etter sømmene, fant de alt fra kjønnshår, buser, og urin til blod og tånegler på ni hotellrom i Oslo.

På hele fem av de ni hotellene ble det påviste vi sæd, både på vegger, stoler og nattbord

- Når man sjekker inn på et hotell bør man forvente et rent og pent rom, hvor det ikke er spor etter forrige gjest. Men det har ikke vært tilfelle på noen av hotellene vi har sjekket, sa rengjøringsekspert og rådgiver i Teknologisk Institutt, Lena Furuberg til TV2.

Allerede et tema Direktør for reiseliv og kultur i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim, er ikke overrasket over Oslos plassering i kåringen:

- Dette er ikke hyggelig, men jeg er ikke overrasket. Hotellkvalitet er et tema i tilbakemeldingene vi får fra internasjonale operatører.  Dette er et symptom på de utfordringene turistnæringa står overfor, sier hun til Dagbladet. 

En kåring som er basert på gjestevurderinger kan ses på på to måter, mener Solheim.

- Det handler om hvordan du møter forventningene. Opplever du at du betaler mye, er også forventningene høye. Men det indikerer også at det er utfordringer med tanke på renhold, og at den ikke er så godt som forventet.

Tøff konkurranse Det er ikke sånn at hotellnæringa ikke ønsker å levere kvalitet, påpeker Solheim. Samtidig er det høyt kostnadsnivå på personal i Norge sammenliknet med hotellnæringa i andre land. Det gjør konkurransen mot utlandet er tøff, forteller hun.

Når kostnadssiden er presset påvirker det hvor lang tid man bruker på rommet og hvor mange som er på jobb.

Du finner ikke de beste hotellene i Norge, men heller ikke de verste.

- Det er krevende å drive femstjernershotell etter internasjonal standard i Norge. Med servicen og bemanningen det krever, vil det være vanskelig å få det til gå rundt, sier Solheim.

Kåringen er derfor påminnelse om at Norge har utfordringer på kvalitet, og at det nok stilles høyere forventninger i et land som oppfattes som dyrt, rent og trygt, mener Virke-direktøren.

- Norge er allerede kjent som et dyrt ferieland. Det blir et problem om folk begynner å spørre seg om det er samsvar mellom pris og kvalitet.

Byene med renest hoteller: 1. Tokyo, Japan - 8,93
2. Warszawa, Polen - 8,76
3. Seoul, Sør-Korea - 8,73
4. Bratislava, Slovakia - 8,54
5. Sofia, Bulgaria - 8,54
6. Moskva, Russland - 8,45
7. Lisboa, Portugal - 8,41
8. Helsinki, Finland: 8,40
9. Bangkok, Thailand - 8,36
10. Bern, Sveits - 8,35

Renest i Norge: Bergen - 7,8
Stavanger - 7,7
Trondheim - 7,7
Oslo - 7,5
Kristiansand - 7,4

Kilde: Hotel.info.