Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

USA-ferie:

En av Californias største turist­attraksjoner har rast ut

Highway 1. 

UFRAMKOMMELIG: En million tonn stein og jord raste sist helg ut og stengte den populære turistveien Highway 1 i California. Det er uvisst når veien kan åpnes igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et massivt jordskred har stengt deler av den populære kystveien mellom Los Angeles og San Francisco.

Den ikoniske veien med sin mektige utsikt over Stillehavet er sterkt trafikkert av turister sommerstid, og betyr svært mye for lokalbefolkningen som i stor grad lever av turistene.

I vår og sommer har veien imidlertid blitt rammet av flere uhell.

Én million tonn stein og jord

Jordskredet sist helg begravde 400 meter av veien under et tjukt lag av jord og gjørme. Mer enn en million tonn stein og jord raste ned og ødela veien i et område som betegnende nok heter Mud Creek, melder ABC News.

OMFATTENDE SKADER: Highway 1, den svært så populære kystveien mellom Los Angeles og San Francisco har fått omfattende skader i jordskredet. Foto: NTB Scanpix
OMFATTENDE SKADER: Highway 1, den svært så populære kystveien mellom Los Angeles og San Francisco har fått omfattende skader i jordskredet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ingen kan si hvor lenge veien vil være stengt, og opprydning og reparasjon er foreløpig i det blå.

- Vi har ikke kunnet gå inn i rasområdet ennå. Det rører fortsatt på seg der, sier Suzana Cruz, talsperson for transport-myndighetene i California til ABC News.

- Vi har geologer og ingeniører som skal inn for å vurdere skadene, men området er fortsatt ustabilt, sier hun.

- Inntil vi vet mer, får vi ikke laget en plan for hvordan vi skal løse dette, sier Cruz og legger til at jordraset er det største hun kjenner til i Californias historie.

Fra tørke til høljregn

BRU-KOLLAPS: Tidligere i vår måtte Pfeiffer Canyon Bridge bokstavelig talt bukke under for værkreftene. Foto: NTB Scanpix 
BRU-KOLLAPS: Tidligere i vår måtte Pfeiffer Canyon Bridge bokstavelig talt bukke under for værkreftene. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Det er en av de fuktigste vintrene i manns minne som er årsak til at jordmassene er blitt ustabile. Etter fem års med tørke, fikk vestkysten av USA rekordnedbør sist vinter. Bra for mange, men ikke for Highway 1.

Flere steder har det gått jordras, og erosjonen langs kysten har også økt.

Før jordskredet gikk sist helg, hadde vær og klima gjort skader for en milliard dollar på veisystemet i California. Det er nesten en dobling fra året før.

Turist-attraksjon

Tidligere i vinter og bår, har flere bruer måttet stenge på den populære kystveien. Andre, dog mindre, jordskred, har også påført bilistene lange omveier og gjort at de ikke fikk oppleve det de kom for å oppleve: Den svingete, smale veien som snirkler seg langs en mektig kyst, store redwood-skoger og vakker natur der Santa Lucia-fjellene stiger opp av Stillehavet.

Flere campingplasser og andre overnattingssteder i Big Sur, som området heter, har vært avskåret fra veien og har måttet frakte gjester og forsyninger med helikopter.

Tidligere i år måtte Pfeiffer Canyon Bridge, også den på Higsway 1, rives etter at den ble hardt skadet i storm og massivt regnvær.

Ny bru er ikke på plass før i september.

Så, skal du kjøre Highway 1 i sommer, må du regne med å bli ledet inn på en del omkjøringsveier.

Hele Norges coronakart