Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En av disse inneholder bare 50 prosent kjøtt

Styr unna kjøttboller fulle av salt og fett.

SALT OG FETT : Det er stor forskjell på hva ferdig-kjøttbollene inneholder. Noen har bra med kjøtt, andre ikke. Samtlige av kjøttbollene i denne testen inneholder mer salt enn ønskelig. Foto: ERIK HELGENESET
SALT OG FETT : Det er stor forskjell på hva ferdig-kjøttbollene inneholder. Noen har bra med kjøtt, andre ikke. Samtlige av kjøttbollene i denne testen inneholder mer salt enn ønskelig. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant?

Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.

I denne testen varierer kjøttinnholdet fra mellom 50 % til 84 %.

Kjøper du kjøttbollene med kun 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse.

Dette går utover næringsinnholdet.

Påvirker næringsinnholdet Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse.

Noen tilsetter også hvetefiber, men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er.

Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt.

Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør, som fullkornpasta og salat.

For mye salt Rent kjøtt inneholder naturlig litt natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttboller, tilsettes salt.

Kjøttboller er en matvare som generelt inneholder mye salt. Dette kan særlig være problematisk i forhold til barn som tåler mindre salt enn voksne, men som fort kan spise mange kjøttboller av gangen.

En matvare som inneholder mer enn 1,25 gram salt per 100 gram kategoriseres som en matvare som inneholder mye salt.

Samtlige av kjøttbollene i denne testen inneholder altså mer salt enn ønskelig.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare. Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og salt trekker ned.

Ytterst få oppga mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Ordentlige kjøttboller Høy andel kjøtt, lite fett, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Prior Kyllingboller Høy andel kjøtt, lite fett. Karakter: Produsent: Coop Spanske kjøttboller Testens høyeste innhold av kjøtt, men også en del fett og høyere saltinnhold enn ønskelig. Karakter: Produsent: Finsbråten Go´& Mager Lite fett, greit med kjøtt men høyere saltinnhold enn ønskelig. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttboller av kalkun og kylling Høyere saltinnhold enn ønskelig, men greit med kjøtt og lite fett. Karakter: Produsent: Prior Spanske kjøttboller Ok innhold av kjøtt, men for mye salt. Karakter: Produsent: First Price Lammeboller med hvitløk og timian Ok innhold av kjøtt, men litt for mye karbohydrater og ikke spesielt mye protein. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttboller med løk og muskat Bra med kjøtt og protein, saltinnholdet burde vært lavere. Karakter: Produsent: Gilde Baconboller med baconbiter Ok med kjøtt, men nokså mye salt og fett. Karakter: Produsent: Gilde Svenske kjøttboller Ikke spesielt mye kjøtt, saltinnholdet burde vært lavere. Karakter: Produsent: Folkets Svenske kjøttboller Lite kjøtt, saltinnholdet burde vært lavere. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttboller Lite kjøtt, litt for mye salt. Karakter: Produsent: Matmesteren Les mer på Bramat.no:
Er du bevisst på hva slags kyllingkjøtt du kjøper?
Er kokosvann sunt?
Tre trinn til avspenning

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling