Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En av disse inneholder mer sukker enn en brus

Og bare en får terningkast seks

BEDRE ENN BRUS? Mange drikker juicebaserte drikker som et sunnere alternativ til brus, men hvor sunne er de egentlig? Foto: ERIK HELGENESET
BEDRE ENN BRUS? Mange drikker juicebaserte drikker som et sunnere alternativ til brus, men hvor sunne er de egentlig? Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

BraMat tester leskedrikker (Bramat.no): Vinneren inneholder over 50 % juice. Det er ingen tvil om at vann er den beste tørstedrikken, men hva velger du de gangene du er litt tørst og samtidig har lyst på noe som smaker litt ekstra godt?

Mange velger brus, med eller uten sukker, men det finnes også mange andre leskedrikker å velge mellom. Spørsmålet er bare hvilken av dem som er sunnest?

Mye sukker i juice Velger du ren juice, inneholder denne like mye sukker som saft eller brus. Det er det ikke alle som vet. Men, juice er selvfølgelig sunnere fordi den også inneholder antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Om du skal velge juice, eller andre leskedrikker, er derfor et spørsmål om hvor mye sukker, frukt og grønnsaker du ellers får i deg.

Spiser du lite frukt og grønt, kan et glass juice være et fint tilskudd av vitaminer. Men, hvis du egentlig får i deg en del frukt og grønt, og prøver å begrense inntaket av sukker, bør du velge andre drikker fremfor rene juicer.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi tatt for oss et utvalg leskedrikker der noen er fri for juice, mens andre inneholder en viss mengde juice. Vi har ikke tatt med rene juicer ettersom disse kommer inn under en egen kategori.

Vi har heller ikke tatt med typiske lettprodukter, selv om en av drikkene i testen inneholder kunstig søtning.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av leskedrikkene, har vi sett på innhold av kalorier, sukker og andel juice. Mye sukker og kalorier har trukket ned, mens mye juice har trukket opp.

Våre kilder Opplysningene til Bramat sine tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt så kan vi 1) ikke gi denne et terningkast eller 2) ikke gi poeng for denne faktoren og la produktet likevel bli med i testen og få et terningkast. Dette vurderes i hvert tilfelle.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, fortrekkes den. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Noisy appelsin En høy andel fruktjuice, men likevel ikke altfor mye sukker. Karakter: Produsent: Tine Powerade appelsin Testens eneste drikk med kunstig søtstoff. Dette gjør at denne også inneholder forholdsvis lite sukker og kalorier forhold til en del av de andre. Karakter: Produsent: Coca cola Vitamin Boost Balance Relativt lite sukker gjør at denne kommer nokså bra ut i testen. Drikkens innhold av vitaminer er minimal og ikke noe som slår positivt ut i denne testen. Karakter: Produsent: Multibev Yt appelsin Som en sportsdrikk under eller etter trening, egner Yt sportsdrikk seg veldig bra. Som en ren leskedrikkk kunne den optimalt sett inneholdt mer juice og litt mindre sukker. Karakter: Produsent: Tine Green tea Nokså mye sukker, og ikke noe juice. Karakter: Produsent: Arizona Lipton Ice tea lemon Ikke noe juice og nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Lipton Iste Grønn te, pasjon Mye sukker, ikke noe juice. Karakter: Produsent: Tine Nestea sitron Mye sukker, ikke noe juice Karakter: Produsent: Nestea Mer, bringebær solbær Veldig mye sukker gjør at denne kommer svært dårlig ut til tross for at den inneholder litt juice. Karakter: Produsent: Coca cola Snapple Mango Madness Testens høyeste innhold av sukker gjør at denne får terningkast 1 selv om den inneholder litt juice. Karakter: Produsent: Scwheppes Iste, fersken kullsyre Mye sukker, ikke noe juice.  Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Hvor mye vann trenger vi?
Hvor mye protein trenger vi egentlig?
Undervurderte nøtter - enda sunnere enn du tror

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media