Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En av fem kjøper bil med elmotor

Knallbra salgstall for november.

ELEKTRISK STEMNING: Bilsalget fosser fram, elbilene slår alle rekorder og hybridklassen kommer også til å gjøre det bra en stund, tør vi spå. Dette etter nylig å ha blitt imponert over hva Mitsubishi har fått til med denne Outlanderen - nå i salg i Norge - med en elmotor foran og en bak. Foto: KNUT MOBERG
ELEKTRISK STEMNING: Bilsalget fosser fram, elbilene slår alle rekorder og hybridklassen kommer også til å gjøre det bra en stund, tør vi spå. Dette etter nylig å ha blitt imponert over hva Mitsubishi har fått til med denne Outlanderen - nå i salg i Norge - med en elmotor foran og en bak. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

DinSide: Opplysningsrådet for Veitrafikken, OFV, har sluppet årets nest siste månedslister over nyregistrerte biler, som vi for enkelhets skyld ofte kaller salgstall.

Tallene viser fortsatt høyt nivå en anelse over fjoråret - som i likhet med året før var et knallbra år for bilsalget her til lands.

Det mest oppsiktsvekkende som skjedde i november var at elbilsalget slo alle tidligere rekorder med nesten 12 prosent av markedet og tre elektriske bilmodeller inne på topp-ti-listen (Nissan Leaf, Tesla Model S og VW e-up!).

Et av tidenes beste år I november 2013 ble det totalt registrert 12 079 nye personbiler, hvilket er 0,8 prosent flere biler enn i november 2012. Dette til tross for at det var en registreringsdag mindre enn i november i fjor.

I forhold til gjennomsnittet for november måned de ti foregående årene, er årets novembertall 21,2 prosent høyere, og tendensen holder seg dermed i forhold til foregående måneder: Unntatt total kolllaps i desember (svært lite sannsynlig), kommer dermed 2013 til å bli et av tidenes beste år for bilsalget her til lands.

Elbil: En av åtte! Elbilene oppnådde en fabelaktig markedsandel på 11,9 prosent blant personbilene i november i år, mens den i november i fjor var 2,6 prosent.

MENS VI VENTER PÅ: Elbilbølgen tiltar, og hundrevis av nordmenn står i kø for å kjøpe BMWs elbil - i3. Foto: BMW
MENS VI VENTER PÅ: Elbilbølgen tiltar, og hundrevis av nordmenn står i kø for å kjøpe BMWs elbil - i3. Foto: BMW Vis mer

I november ble det registrert utrolige 1434 nye elbiler. Det er altså fire ganger flere enn i november 2012.

Så langt i år er det totalt registrert 6609 nye personbiler med bare elmotor. Oppgangen fra i fjor er på nesten 80 prosent.

Det ble i tillegg bruktimportert 249 elbiler i november. Det er også en firedobling fra i fjor. Totalt ble det førstegangsregistrert (nye og bruktimporterte) 1683 elbiler i november i år.

Hittil i år er det dessuten registrert 165 varebiler med elmotor - i fjor var tallet på samme tid under 30.

Hybrider også fram Det ble i november registrert 849 nye personbiler med hybriddrift - altså elmotor i kombinasjon med bensin- eller dieselmotor. Det er 61 prosent flere enn i november i fjor. Hybridbilene har dermed en markedsandel på 8,9 prosent.

PUH! Noe som er som før: VW Golf igjen på topp. Men tre elbiler er på topp-ti-listen... Foto: Fred Magne Skillebæk
PUH! Noe som er som før: VW Golf igjen på topp. Men tre elbiler er på topp-ti-listen... Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Hittil i år er det registrert 9275 nye personbiler med hybriddrift - 57 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Dette betyr at biler med elmotor, enten alene eller i kombinasjon med forbrenningsmotor, nå står for over 20 prosent av nybilsalget.

En av fem velger altså ny bil med elmotor.

Under halvparten diesel Elektrifiseringen går på bekostning av salget av dieselbiler i stor grad.

I november hadde 48,6 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor, i november 2012 var fortsett andelen 56,6 prosent - og tendensen var allerede da sterkt fallende.

Stadig lavere utslipp Den høye andelen elbiler og hybrider har stadig økende konsekvenser for CO2-utslippet. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle førstegangsregistrerte nye personbiler i november var 113 gram per kilometer, ned fra 118 i oktober. Det er hele 16 gram mindre enn i november 2012.

Hittil i år er CO2-utslippet for nyregistrerte personbiler 124 gram per kilometer, seks gram lavere enn i samme periode i fjor.

For personbilene med bensinmotor er utslippet redusert med fem gram per kilometer til 124 gram i perioden.

Utslippet fra diesel er redusert med ett gram - 135 gram per kilometer.

CO2-utslipp for nye personbiler (november 2013, i parentes endring i forhold til november 2012):

• Alle personbiler 113 gram per kilometer. (- 16 ) • Bensinbiler 121 gram per kilometer. (- 5) • Dieselbiler 134 gram per kilometer. (- 4) Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Slik var bilsalget i 2012
Nysgjerrig på elbil? Les mer her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media