Syden-feriene rives vekk:

En av fire øker feriebudsjettet i 2017

Stadig flere nordmenn prioriterer å bruke penger på reiser og opplevelser framfor materielle ting. 

STADIG VIKTIGERE: Å reise, oppleve og skape minner er stadig viktigere for flere nordmenn. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STADIG VIKTIGERE: Å reise, oppleve og skape minner er stadig viktigere for flere nordmenn. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

I en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Finn reise, kommer det fram at reiser i høyere grad vil prege nordmenns private forbruk i 2017.

36 prosent svarer at de foretrekker å bruke penger på å reise, fremfor klær, bolig, mat og drikke og fritidsinteresser.

- Vi ser en tendens til at reiser og opplevelser er noe vi verdsetter, og ønsker å bruke mer penger på. Nordmenn investerer både tid og penger i det å skape minner sammen på ferie, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Ifølge reiseundersøkelsen skal 24 prosent av oss ha høyere feriebudsjett i 2017 enn i 2016.

Og det er de eldste som er mest eventyrlystne; 41 prosent av respondentene over 50 år vil helst prioritere reise.

104 bestillinger i timen

Tendensen er den samme som turoperatørene opplever, nordmenn er usedvanlige reiselystne for tida.

- I løpet av året regner vi med at rundt en million nordmenn skal reise på en charterferie. I tillegg kommer alle som bestiller pakketurer med rutefly og de som setter sammen reisen på egen hånd. Felles er at reiselysten er stor, til tross for terror og uroligheter som har preget året vi snart legger bak oss, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Bare i løpet av de neste fem ukene vil nordmenn bestille pakkereiser for rundt 724 millioner kroner, viser beregninger fra Ving Norge.

OPPLEVELSER VIKTIGST: Tall fra Finn reises undersøkelse viser at nordmenn prioriterer opplevelser framfor luksus når de reiser på ferie. Foto: ShutterstocSk / NTB Scanpix
OPPLEVELSER VIKTIGST: Tall fra Finn reises undersøkelse viser at nordmenn prioriterer opplevelser framfor luksus når de reiser på ferie. Foto: ShutterstocSk / NTB Scanpix Vis mer

- Jula er høysesong for ferieplanlegging, både familieferier og turer med vennegjengen. Det er når vi har ferie vi har tid til å planlegge den neste ferien. Tall fra Google viser at reisesøkene starter allerede ved 21-tiden selveste julaften, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

Beregninger fra Ving viser at vi i løpet av de neste fem ukene kommer til å bestille 87 500 pakkereiser til en samlet verdi av 724 millioner kroner.

- Det tilsvarer hele 2500 solgte reiser per dag, 104 reiser i timen eller 1,7 reiser i minuttet, sier Fossum.

Opplevelse framfor luksus

Undersøkelsen Finn reise har fått utført, viser at halvparten av oss foretrekker å bruke penger på opplevelser og attraksjoner når vi reiser på ferie. Bare åtte prosent foretrekker å legge pengene i et fint sted å bo.

Undersøkelsen viser at også at mange ikke nøyer seg med en utenlandstur i løpet av året. 29 prosent skal på en ferie og 29 prosent skal på to ferier neste år, 15 prosent svarer at de planlegger tre utenlandsferier i 2017.

16 prosent oppgir at de ikke skal utenlands i det hele tatt, men ta ferien i Norge.

Og de aller fleste er opptatt av opplevelser og å skape minner framfor å leve det glade liv i sus og dus.

- Hele 57 prosent av oss synes ikke luksusfølelse er så viktig på når vi er på ferie. Dette gjenspeiles også i søkene på FINN reise, hvor det er en tydelig økning i antall søk til utleiehytter. Hytteferie har blitt enormt populært, og en undersøkelse vi utførte i sommer viser at de fleste som leier hytte velger en standard som er midt på treet. Mye tyder på luksusfølelse ikke har noen betydning for folk flest. Det viktigste er å hygge seg med familie og venner, sier Terje Berge i Finn reise.

- Vi vil ha med oss spesielle opplevelser hjem i bagasjen. For noen betyr det å ha spist middag med en lokal familie, mens andre kanskje har oppsøkt et lokalt barnehjem eller dyrehospital for å bidra med frivillig arbeid i løpet av ferien, sier Tonje Løkaas Fossum i Ving.