Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En av verdens beste restauranter har verdens beste frokost

Frokost er det mest misforståtte måltidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ti år siden hadde nesten ingen hørt om den lille bygda Järpen i Jämtland i Nord-Sverige.

Langt unna byer, flyplass og folk - men ikke fe  - hadde ikke Järpen noe spesielt å tilby som du ikke kunne finne andre steder.

REISEMÅL: Järpen var totalt ukjent. I dag valfarter folk dit fra hele verden.Foto: METTE RANDEM
AVSIDES: Du skal være bra interessert i mat for å kjøre den nedsnødde veien til Fäviken. Foto: METTE RANDEM
MICHELIN: Middagen på Fäviken utfordrer, sjokkerer og flytter grenser. I februar fikk Fäviken michelinstjerne. Mange har etterlyst den i årevis. Foto: METTE RANDEM
VERDENS BESTE: Maten på Fäviken er moderne og gammeldags på samme tid, avansert og enkel, og ikke minst veldig, veldig god. Foto: METTE RANDEM
HJEMMELAGD: Ekte vare hele veien, som nybakt brød som er litt brent i skorpen. Foto: METTE RANDEM
SMAK: Grøten er grov og full av tekstur, uten å være tung og vrien. Foto: METTE RANDEM
MATKUNST: En liten restaurant med store ambisjoner. Alt blir tatt vare på og foredlet. Foto: METTE RANDEM
ENKLE GLEDER: Småkaker. Og masse, masse kokekaffe. Uten grut. Foto: METTE RANDEM
VERDENSKJENT: Han er ennå ung men Magnus Nilsson er blitt et kjent navn blant matinteresserte over hele verden. Foto: METTE RANDEM

Det beste du kunne si om Järpen var at det var bra å jakte der, og at det ikke var så veldig langt fra skistedet Åre, der velbeslåtte stockholmere drar på påskefjellet. Hvis nå det er et pluss.

Matdestinasjon I dag er Järpen en destinasjon. Den nedsnødde grusveien som tar oss de siste 20 kilometerne til The Middle of Nowhere blir hver dag kjørt av matelskere fra hele verden, som alle valfarter av én og samme grunn: De skal spise middag på Fäviken, den lille restauranten med de store ambisjonene som nå er regnet som en av verdens mest innflytelsesrike.

Kjøkkensjef Magnus Nilsson er en global kjendis i matmiljøet, med eget portrettprogram på Netflix, og plassering på den ettertraktede lista over verdens 50 beste restauranter.

OMSORG: På Fäviken er det som om frokosten er laget av en dedikert bestemor som er overbevist om at frokosten er dagens viktigste måltid. Foto: METTE RANDEM
OMSORG: På Fäviken er det som om frokosten er laget av en dedikert bestemor som er overbevist om at frokosten er dagens viktigste måltid. Foto: METTE RANDEM Vis mer

En middag på Fäviken er reisen verd. Kamskjell bakt i sin egen kraft. Storfekjøtt som er hengt i åtte måneder. Kuskjell og kråkebolle. Rotfrukter fra egen jordkjeller. Mat som er moderne og gammeldags på samme tid, avansert og enkel, og ikke minst veldig, veldig god. Og masse vin.

Men det er ikke den eneste grunnen til å ta reisen. Hvis du overnatter - som er eneste mulighet hvis du vil benytte deg av den fantastiske vinkjelleren - vil du få en nesten like stor opplevelse neste morgen, når du våkner opp etter en tung natts søvn. For da er det frokost på Fäviken.

Misforstått måltid Frokost er det mest misforståtte måltidet. Det er nesten ingen som klarer det skikkelig.

MESTEREN: Da Netflix lagde TV-portretter av noen av verdens beste kokker, valgte de Magnus Nilsson fra Fäviken. Foto: METTE RANDEM
MESTEREN: Da Netflix lagde TV-portretter av noen av verdens beste kokker, valgte de Magnus Nilsson fra Fäviken. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Franskmennene og italienerne spiser en croissant og en kopp kaffe. Noe som kan være godt. Men det er ikke frokost. Ekte protestanter spiser brødskive og ingenting annet. Noe som er selvplaging.

Og fine hoteller som varter opp med storslåtte frokoster, kan by på champagne og et halvt snes varmretter. Noe som også kan være nydelig. Men det er ikke frokost — det er middag.

Likner kunst Gastronomi er ikke kunst. Men det likner på kunst i det at den ofte setter seg fore å gjøre noe nytt.

PERFEKT KOKT: Egget er en nytelse, på samme måte som det grove brødet og pålegget. Foto: METTE RANDEM
PERFEKT KOKT: Egget er en nytelse, på samme måte som det grove brødet og pålegget. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Redefinere hva som er et maleri, eller et måltid. Utfordre, sjokkere, endre, flytte grenser. Det gjør også middagen på Fäviken.

Tenk at et blad fra en kålrot som har begynt å spire nedi kjelleren kan få en slik verdi når det dukker opp i en rett! At lårbeinet til en ku kan bli en internasjonal snakkis.

Vanlig og gjenkjennelig Frokosten på Fäviken har et annet mål. Det handler ikke om å finne opp frokost på nytt. Måltidet er så vanlig og gjenkjennelig at min kone, som har vokst opp med svenske bondebesteforeldre, fikk flashback til barndommens morgener på gården.

På bordet står långfil, en tettemelk (ikke ulikt norsk tjukkmjølk). En grøt som er grov og full av tekstur, uten å være tung og vrien - kanskje den beste grøten jeg har smakt.

Små skåler med syltet ørret og brunet smør. Hjemmelaget skinke og røykt hjerte. Nybakt brød som er litt brent i skorpen. Hjemmelaget brunost. Et perfekt kokt egg. Godt, grovt brød. Småkaker. Og masse, masse kokekaffe. Uten grut.

Dagens viktigste Og det er nettopp det gjenkjennelige som gjør frokosten så god:

I stedet for at du har følelsen av at måltidet er laget av en av en mesterkokk magiske evner som veiver sin tryllestav over råvarene, er det som om frokosten er laget av en dedikert bestemor som er overbevist om at frokosten er dagens viktigste måltid.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!