Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- En firedel av dagens energi bør komme fra frokosten

Vrient å få til? Sjekk tipsene.

VIKTIG OG RIKTIG: Frokosten bør utgjøre 20-30 prosent av dagens totale energiinntak, mener kostholdsekspert. Foto: Colourbox
VIKTIG OG RIKTIG: Frokosten bør utgjøre 20-30 prosent av dagens totale energiinntak, mener kostholdsekspert. Foto: Colourbox Vis mer

Det er de færreste av oss som er på det mest kreative om morgenen, og dette gjenspeiles nok ofte når man kikker ned på tallerkenen med frokost og når vi åpner matpakken seinere på dagen.

Brødskive med leverpostei, gulost og servelat er gjerne gjengangere, men det finnes faktisk mange frokostalternativer som både smaker bedre og er bedre for kroppen enn et par skiver kneippbrød.

Viktig måltid - Vi sier ofte at frokost er dagens viktigste måltid, og det er ikke uten grunn. Etter nattas faste er det på tide med påfyll av energi til både hode og kropp, sier ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari H. Bugge.

Frokosten gir deg nødvendig energi til å starte dagen, den får også fart på forbrenningen din og den bidrar til en bedre appetittregulering utover dagen. Det er altså lettere å holde vekten dersom du spiser frokost.

- Det er mange sunne alternativer å velge mellom, men en blanding av sunt fett, langsomme karbohydrater som gir god metthet, og nyttige proteiner som kroppen trenger til fornyelse av celler og vev, er å anbefale, sier Bugge.

Godt sammensatt Ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen i Thema Nutrition bekrefter at en optimal frokost bør bestå av fiberrike karbohydrater, magre proteiner og sunt, umettet fett.

- Totalt bør man dekke 20-30 prosent av det totale energiinntaket for en hel dag gjennom dette første måltidet, og det finnes så mange spennende frokoster man kan variere med, sier Mathisen.

Sliter du med appetitten på morgenkvisten, kan det kanskje være enklere å drikke en smoothie eller du kan eventuelt smøre en matpakke som du spiser på vei til skole eller jobb.

Sunn frokostblanding Er du glad i frokostblanding, er det også et godt alternativ til brødskiven.

Husk bare å studere innholdsfortegnelsen nøye før du velger hvilken pakke du skal ta med deg hjem fra butikken. En del frokostblandinger er nemlig fulle av sukker og nesten fri for næringsstoffer - og det til tross for at de ser kjempesunne ut på bildet som pryder emballasjen. Hvis du kjøper et nøkkelhullmerket produkt, kan du føle deg sikker på at du velger en sunn variant.

Les på emballasjen - Frokostblandinger er basert på korn. De må derfor forventes å gi en del energi og karbohydrater, men det er typen karbohydrater du skal være opptatt av. Velg en frokostblanding med lite tilsatt sukker og som samtidig inneholder mye kostfiber, sier Mathisen.

Denne informasjonen finner du lett på emballasjen, der næringsinnholdet pr 100 gram vare står deklarert.

ERNÆRINGSFYSIOLOG:  Therese F. Mathisen Foto: Privat
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Therese F. Mathisen Foto: Privat Vis mer

- Bruk gjerne havregryn som referanse for å vite hva som er optimal sammensetning. Finn en frokostblanding som har så nær null prosent sukker som mulig og 10 prosent fiber, sier Mathisen.

Lite sukker og mye fiber La deg likevel ikke lure selv om frokostblandingen for eksempel har svært høyt fiberinnhold, for det er godt mulig at sukkerinnholdet i den samme frokostblandingen er altfor høyt.

- Sukker stimulerer appetitten og søtsuget og gjør at man raskt spiser mer enn nødvendig. Fiber vil derimot mette, slik at porsjonen begrenses. Man føler seg også mett i lengre tid etter måltidet og unngår derfor småspising eller at neste måltid inntas for kort tid etter frokosten, sier Mathisen.

Søtere med bær Syns du den sunne frokostblandingen smaker kjedelig eller savner du litt søtt, er det lurt å velge andre alternativer enn sukker for å gjøre den søtere.

- Smakstilsetning uten sukker kan gjerne være friske eller frosne bær, frisk frukt, tørket frukt som rosiner og aprikos, kanel, kakaonibs, nøtter, frø eller yoghurt uten sukker, men med smak, sier Mathisen.

Bær er naturens egne slankepiller.

Mathisen anbefaler derimot ikke syltetøy. Ofte inneholder glassene du kjøper i butikken så mye som 50 prosent sukker, og da hjalp det ikke stort å styrte unna en frokostblanding med mye sukker.

Frokostforslag fra Therese F. Mathisen:

Smoothie

Bland juice, frukt og bær i blenderen. Miks også inn litt proteiner for eksempel i form av et yoghurtbeger, litt melk, en scoop proteinpulver eller måltidserstatter som herballife, nutrilett, allevo eller lignende.

Grøt med eple

Kok grøt av havregryn og melk. Rasp opp litt eple som du har i. Du får en sunnere og søtere grøt ved å bruke frukt som smakstilsetter.

Kanel passer også godt sammen med eple og havregryn. Strø gjerne hakkede mandler over - det gir litt ekstra næring og sunt fett.

Grøt med banan

Kok grøt av havregryn og melk. Bland i most banan og kok det også inn. Dette blir også en søtere og enda sunnere havregrøt.

Kornblanding

Bland havregryn, nøtter, mandler, tørket frukt og frisk frukt i biter.

Sunn frokostblanding

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Kari H. Bugge Foto: Grete Roede AS
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Kari H. Bugge Foto: Grete Roede AS Vis mer

Lag en frokostblanding som består av halvparten havregryn og halvparten sukkerfrie flakes. Dette gir sprøhet og tyggekonsistens i frokostblandingen. Spis det gjerne med Biola for en søtere smak.

Omelett

Lag omelett og spis den sammen med grovbrød eller en råkostsalat.

Omeletten kan gjerne lages dagen i forveien.

Fruktsalat

Kutt opp frukt som kiwi, eple, pære og banan og ha så litt valnøtter over.

Spis det med en halv boks med cottage cheese eller kesam vanilje.

Frokostforslag fra Kari H. Bugge:

Skyr med frukt

Ha skyr naturell i en skål. Kutt opp frukt som eple, nektarin, banan og ha blandingen over.

Om du ønsker en litt rundere smak, kan du blande litt yoghurt i skyren. Her får du nyttige proteiner fra skyr, mens frukten gir deg karbohydrater, vitaminer og masse antioksidanter.

Cottage cheese med bær

Ha cottage cheese i en skål. Ha over en blanding av ulike bær. Dette gir nyttige proteiner fra cottage cheese, mens bærene gir deg karbohydrater, vitaminer og antioksidanter.

Sprø frokost

Knekkebrød gir en god start på dagen. Velg grove knekkebrød og varier pålegget mellom kjøttpålegg, leverpostei og ost. Cottage cheese og syltetøy er et godt valg for deg som ønsker litt søtt. Knekkebrød bidrar med langsomme karbohydrater og mye fiber som gir metthet som varer.

Tradisjonell frokost

VELG RIKTIG: En riktig sammensatt frokost er viktig for at du skal få en god start på dagen, men det er mye godt å velge mellom.  Foto: Petter Berg/HM Foto
VELG RIKTIG: En riktig sammensatt frokost er viktig for at du skal få en god start på dagen, men det er mye godt å velge mellom. Foto: Petter Berg/HM Foto Vis mer

Brødskive med pålegg er kanskje den mest tradisjonelle frokosten og det er absolutt et godt alternativ. Velg grovt brød og varier pålegget. Velg magre kjøttpålegg, fiskepålegg, ost og leverpostei. Pynt med rikelig grønt. Sammen med et glass melk er brødskive et næringsrikt og fullverdig måltid som gir kroppen mye å gå på.

Yoghurt naturell med tørket frukt og nøtter

Ha yoghurt naturell, gjerne typen mild og lett, i en skål. Hakk litt nøtter og strø over sammen med litt hakket aprikos og rosiner. Her får du en fin blanding av sunt fett, proteiner og karbohydrater som gir energi til hjernen.

Les også: Slik blir du slank med sunn frokost
Rask og enkel lavkarbo-mat
Slik får du kosten i balanse
10 tips til et sunnere og slankere kosthold

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media