Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En fransk dans på rosé

Ingen andre steder i verden produserer like mye rosévin som Provence. I Sør-Frankrike er livet rosérødt.

EN DANS PÅ ROSÉ: Provence
i Frankrike er rosévin i ferd med å bli en ny favoritt. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
EN DANS PÅ ROSÉ: Provence i Frankrike er rosévin i ferd med å bli en ny favoritt. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I solrike Provence er rosévinen den store stjerna, sier vinbonde Christine Myleéne (46) og skjenker oss noen iskalde, lyserosa dråper i skyggen av et appelsintre.

VAKKER: Seillans regnes som en av Frankrikes vakreste byer. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
VAKKER: Seillans regnes som en av Frankrikes vakreste byer. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Vinen er laget på Grenache og Cabernet sauvignon-druer, og det er sommer ved første slurk. Vingården ligger vakkert til, omkranset av sjarmerende murhus, lavendelbusker og rad på rad med vinranker.

Og like ved ligger det en sjarmerende campingplass. Dermed er det ingen grunn til å spytte i glasset.

Rosérevolusjon

Mange av de aller første vintypene var faktisk rosé – lette utvannede blandinger av røde og hvite vindruer. Men så begynte grekerne og romerne å separere druene, og rødvin og hvitvin ble skapt. I dag lages rosé på rødvinsdruer, men skallet blir fjernet kjappere enn når man lager en rødvin. Kvaliteten er også blitt betraktelig bedre.

EDLE DRÅPER: Rosévin fra Provence leder an verdens rosérevolusjon. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
EDLE DRÅPER: Rosévin fra Provence leder an verdens rosérevolusjon. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer

Den lettdrikkelige vinen har de siste årene økt i popularitet på verdensbasis, så mye at det har vært snakk om en rosérevolusjon – med viner fra Provence i tet.

La vie en rosé

Etter vinsmakingen drar vi inn til lille Seillans, som er kåret til en av Frankrikes vakreste landsbyer. Her er romantiske torg med vakre fontener og sjarmerende trange brosteinsgater med gallerier og antikvariater.

Utenfor den provençalske restauranten La Gloire de mon Père er det satt opp et tårn av rosévinflasker med teksten: «La vie en rosé» – et ordspill på en av Édith Piafs mest kjente sanger.

Og kanskje livet blir litt mer rosenrødt av å drikke rosé?

SJARM: Fransk småbyliv er selve definisjonen på det gode liv! Her fra Seillans. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst
SJARM: Fransk småbyliv er selve definisjonen på det gode liv! Her fra Seillans. Foto: Mari Bareksten / Magasinet Reiselyst Vis mer