Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En fristelse du ikke kan si nei til

Prøv en av Arne Brimis nydelige bærdesserter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Arne Brimi.

(Dagbladet Endelig fredag): Ferien er over på Vianvang i Vågå, og kokkene er i full gang med å lage nye og spennende smaker til sultne gjester.

BÆRGLEDE: Dagbladkokk Arne Brimi gleder seg stort over sommerens friske bær og lager gode desserter med blåbær, bringebær og jordbær. Foto: Mette Møller / Dagbladet
BLÅBÆRSORBET: Denne friske og lette sorbeten er en av sommerens favoritter. Foto: Mette Møller / Dagbladet
BÆRTERTE MED MASCARPONEKREM: En herlig frisk sommerkake med mørdeigbunn og syrlig krem. Den er enkel å lage, og pyntes med de bærene du liker best. Foto: Mette Møller / Dagbladet
BRINGEBÆR MED APPELSINKREM: En kjempegod og enkel dessert som det er lurt å lage mye av, for du kommer til å få ønsker om påfyll. Foto: Mette Møller / Dagbladet

Dessertbordet er alltid viktig.

Et perfekt måltid skal helst avsluttes med en fristelse for god til å si nei til.

BÆRTERTE MED MASCARPONEKREM: En herlig frisk sommerkake med mørdeigbunn og syrlig krem. Den er enkel å lage, og pyntes med de bærene du liker best.   Foto: Mette Møller / Dagbladet
BÆRTERTE MED MASCARPONEKREM: En herlig frisk sommerkake med mørdeigbunn og syrlig krem. Den er enkel å lage, og pyntes med de bærene du liker best. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Nå i august er det norske bær som inspirerer til å lage gode, søte dessertsmaker.

Masse friske bær Ved kjøkkenbenken står Arne Brimi med en stor bolle blåbær, bringebær og jordbær. Han har laget en tertebunn av mørdeig, og fyller den med nylaget mascarponekrem og masse friske bær.

- Vær raus med bærene. Nå i sesongen skal vi ikke ha måtehold, men bruke rikelig med bær og prøve nye sammensetninger. Bland flere typer bær. Blåbær og villbringebær er for eksempel spennende smaker sammen, sier Brimi.

FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FREDAGSKOKK: Dagbladets matekspert Arne Brimi har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst og har gitt ut flere bøker. Han driver nå stedet Vianvang (senter for matkultur) i Vågå i Oppland. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Mascarpone er en lett søtlig italiensk ferskost som passer veldig godt til syrlige bærdesserter.

Sammen med fløte, sukker og saft av lime eller sitron piskes den til en krem som kan brukes til både kakefyll og som krem til lune bærdesserter.

- For øvrig smaker en real håndpisket krem av god fløte alltid fenomenalt sammen med bær, sier Brimi.

Tid for blåbær Det blåner i lyngen utenfor Vianvang, og Brimi gleder seg stort over blåbærsesongen.

Ville bær er noe av det beste sommeren har å by på.

- Blåbærturen er viktig. Vi må ta vare på tradisjonene våre. Let etter blåbær i nordvendte dalsider. Der det er morgensol finner du best bær, råder Brimi.

Han har gjennom åra utviklet mange spennende oppskrifter med blåbær, og en av sommerens favoritter er en frisk blåbærsorbet. Med bare tre ingredienser, blåbær, søt vin og sukker, lager han en nydelig sorbet som smaker friskt og ekte.

- En annen god smak er blåbærsabayonne. Kok opp 1 dl sukker og 1 dl hvitvin sammen med rikelig med nyplukket blåbær. Pisk så inn 5 eggeplommer på svak varme til sabayonnen stivner. Denne desserten er så enkel at den fint kan lages på et stormkjøkken ute i blåbærlyngen, sier Arne Brimi.

503 Service Unavailable 503 Service Unavailable 503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media