En fyldig ukemeny

Denne ukemenyen er full av robust, herlig mat.

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer! Foto:  Erik Hannemann
OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer! Foto: Erik HannemannVis mer

Det er søndag kveld. Jeg har for lengst innsett at denne dagen ikke ble til den matdagen jeg hadde forestilt meg. Noen dager kommer ut av rytme - og før du vet ordet av det er klokka åtte og alt du har spist etter frokost er tre boller med brunost.

Det er ikke noe galt med boller, men det er ikke middag. Derfor begynte jeg å glede meg til en ny matuke. Og jeg bestemte meg allerede i går kveld at den skal begynne med spagetti carbonara!

Mandag: Spagetti carbonara
Som alltid begynner vi med noe enkelt: Pisk eggene sammen i en bolle som tåler varme (du kan også bruke en kjele). Stek bacon og vend inn i eggene. Ha den varme pastaen umiddelbart oer eggene etter avsiling - og vend rundt. Servér med nyrevet parmesan.

Jeg pleier alltid å servere litt rå grønnsaker til den her. For eksempel reddiker, gulrøtter og fennikel.

Tirsdag: Fiskesuppe
Ting faller på plass om du serverer fiskesuppe på tirsdager. Den hører hjemme her.

Framgangsmåten er såre enkel. Skjær fisk (laks, torsk og gjerne flere typer) i biter eller skiver og legg dem i skåler. Så lager du en godt kraft av løk, grønnsaker, fiskebuljong og fløte som du til slutt heller over den rå fisken. Da blir den kokt.

Onsdag: Kosedag!
Couscous er kjappere enn pasta. Og så er det lettere å gi smak til det. Jeg pleier å bruke litt kyllingkraft og servere det med masse deilige grønnsaker. Godt og vidunderlig enkelt!

Torsdag: Torsk med nøtter
Den tradisjonelle torskesesongen nærmer seg slutten. Det heter at torsk bare skal spises i måneder med "R" - og de som kjenner kalenderen og uten problemer kan forutsi hva neste måned heter kan fort regne ut at mai ikke er en torskemåned.

Oppskriften er kun på fisken, så du trenger litt tilbehør. Jeg foreslår å lage en god brokkolirett, enten brokkoli med parmesan eller brokkoli med sitronaroma.

Fredag: Tikka masala
Bland sammen yoghurt, garam masala (krydderblanding du kan kjøpe ferdig), olje, knust hvitløk, tomat, kokosmelk og kylling - inn i ovnen. Vanskelig? Nei. Godt? Det kan du være trygg på.

Lørdag: Bacalao
Det er på høy tid å lage bacalao igjen! Lørdagen blir spesiell med en diger gryte bacalao. Og jeg skal jammen bake litt focaccia til også. For en fest!

Søndag: Klassisk søndagsmat
Jeg har ikke glemt forrige søndag (boller og brunost), så jeg lover meg selv bot og bedring: Nå blir det klassisk søndagsmat med ferskt kjøtt og suppe. Oppskriften er legendarisk og gammeldags. Dette er en av 50-60-talls oppskriftene som vi må sørge for å bevare for all framtid. En nasjonalskatt, intet mindre.

Prinsippet er enkelt: Kok kjøttet mørt, 1-2 timer, ha i grønnsakene og servér med en herlig sursøt løksaus (som er basert på vanlig hvit saus).


Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.