Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En gang var denne byen selve symbolet på plastjuggel, «Made in Hong Kong»

Har på kort tid blitt forvandlet til Asias kunsthovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Daft Punk runger fra høyttalerne og på veggene henger verker fra noen av verdens mest anerkjente moderne kunstnere som Banksy, Damien Hirst og Invader.

På restauranten Bibo møter urban gatekunst fransk gourmet.

- Tallerkenen er lerret mitt og råvarene paletten, sier kjøkkensjef Mutard Baldé, mens han danderer en forrett komponert av rødbeter, urter og blomster.

Han henter mye inspirasjon fra kunstverkene på veggene, og er glad for at byens økende kunstinteresse har ført til at kunst har fått plass også utenfor Hong Kongs museer og gallerier. 

STJERNEPROMENADEN: Helt nede ved vannet på Kowloon-siden ligger promenaden Avenue of Stars - Hong Kongs svar på Walk of Fame. Foto: MARI BAREKSTEN
GATEKUNST: I Tank Lane, har gatekunstnere dekorert veggene. Owen Kam (33) lar seg imponere. Foto: MARI BAREKSTEN
HØYT: Hong Kongs skyline er kanskje byens aller største attraksjon. Foto: MARI BAREKSTEN
KREATIVE KLÆR: Den unge prisvinnende klesdesigneren Janko Lam, tar elementer fra gamle kinesiske kjoler og gjør dem moderne. Foto: MARI BAREKSTEN
HIPPE HONG KONG: I området Wan Chai har det åpnet opp mange hippe spisesteder den siste tida, som tapasbaren Ham and Cherry. Foto: HAM AND CHERRY
URBAN STEMNING: På restauranten Bibo møter urban gatekunst fransk gourmet. Foto: MARI BAREKSTEN
KOKKEKUNST: Restauranten Bibo sin kjøkkensjef Mutard Baldé, finner mye inspirasjon av den urbane kunsten som er utstilt i restauranten. Foto: MARI BAREKSTEN
KUNSTNERISK MAT: Bibos kjøkkensjef Mutard Baldé, sammenlikner tallerkenen med et lerret og råvarene med en palett. Foto: MARI BAREKSTEN
GUIDET MATTUR: På guidet mattur besøker du seks familiedrevne spisesteder. Foto: MARI BAREKSTEN
VINSENTRUM: En av byens beste vinbarer ligger i tilknytning til Caprice, en franskinspirert restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Foto: MARI BAREKSTEN
SMAKEN AV HONG KONG: På guidet mattur får du smake på mat typisk for Hong Kong, som denne eggeterten. Foto: HONG KONG FOOD TOURS
BRA BRUNSJ: PMQ-bygningen huser også flere spennende spisesteder hvor restauranten Aberdeen Street Social er å anbefale. Foto: MARI BAREKSTEN
KUNSTHOVEDSTAD: Hong Kong omtales i dag som Asias kunsthovedstad. Her på kunstmessen Affordable Art. Foto: MARI BAREKSTEN

I dag er det vanskelig å tenke seg et Hong Kong uten kunst. Men det er slett ikke lenge siden den asiatiske storbyen knapt var å finne på kunstradaren.

Kulturell boom Det store vendepunktet kom da verdens viktigste kunstmesse Art Basel overtok byens tidligere kunstmesse i 2013.
 
- Hong Kong endret seg. Nå er vi ikke lenger kjent for bare shopping, mat og skyskrapere. Vi har blitt sofistikerte, sier den unge kunstsamleren og restaurantgründeren Alan Loo, og smaker på suppa si.

Vi spiser lunsj på én av restaurantene han har vært med å starte, den kantonesiske restauranten Duddell, med to stjerner i Michelin-guiden. 

Men Duddell er heller ikke bare et spisested, det er og et galleri, og en interiørdesigners drøm.

Interiørdesigneren Ilse Crawford har skapt en eklektisk atmosfære med en kombinasjon av egne møbler og tradisjonelle kinesiske tepper.

Kunsten på veggene byttes ut, med ulike temaer og utstillinger. Utenfor baren i andre etasje finner du en stor og frodig terrasse, et perfekt sted for å teste de kyndige bartendernes miksologi-magi.

STJERNEPROMENADEN: Helt nede ved vannet på Kowloon-siden ligger promenaden Avenue of Stars - Hong Kongs svar på Walk of Fame. Foto: TUUL AND BRUNO MORANDI / CORBIS / NTB SCANPIX
STJERNEPROMENADEN: Helt nede ved vannet på Kowloon-siden ligger promenaden Avenue of Stars - Hong Kongs svar på Walk of Fame. Foto: TUUL AND BRUNO MORANDI / CORBIS / NTB SCANPIX Vis mer

Nei, Duddell er verken en restaurant eller et galleri. Det er både og, og mer enn det.

Kreativt knutepunkt Der Aberdeen Street krysser Hollywood Road ligger enda et kreativt knutepunkt.

PMQ-bygningen er et friskt alternativ til byens mange kjøpesentre, og et sted hvor nye og etablerte designere er samlet under ett tak.

Her kan du vandre i timevis og handle alt fra klesplagg til keramikk. I fjerde etasje selger den lokale fremadstormende designeren Janko Lam klærne sine, preget av gamle kinesiske elementer med en moderne vri.

Det mener hun er selve essensen av dagens Hong Kong: Klassisk, men også veldig moderne.

For selv om byen på mange måter skiller seg fra Fastlands-Kina, er fortsatt mange av de gamle kinesiske tradisjonene tilstedeværende.

URBAN STEMNING: På restauranten Bibo møter urban gatekunst fransk gourmet. Foto: MARI BAREKSTEN
URBAN STEMNING: På restauranten Bibo møter urban gatekunst fransk gourmet. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Butikker i Sheung Wan selger fortsatt ingredienser som brukes i tradisjonell kinesisk medisin. Langs Hollywood Road ligger hippe kafeer og moderne gallerier side om side med antikvitetshandlere og gallerier som viser tradisjonell kinesisk kunst.

I sidegatene finner du velduftende blomsterboder og et mangfold av spennende råvarer. Det er miksen av europeisk og asiatisk kultur som gjør Hong Kong helt spesiell.

Smaken av Hong Kong Denne atmosfæren opplever du også på guidet mattur.

I Hong Kongs sentrale områder haster travle forretningsfolk forbi, og turister med store shoppingbager er på vei videre til neste butikk.

Men det er ikke langt fra moderne shoppingbutikker til de tradisjonelle familierestaurantene.

Første stopp sies å servere Hong Kongs beste wonton-nudler. Så gode at vi har fått streng beskjed av guiden vår om ikke å røpe restaurantens navn.

- Wonton-nudler er for Hong Kong som ramen er for japanerne, en kulinarisk superstjerne, sier den matglade guiden Lilian Chan.
 
På turen hennes får du ikke bare smake på mat typisk for Hong Kong. Du blir også tatt med igjennom fargerike matmarkeder, fortalt spennende historier og introdusert for interessante mennesker.

Edle dråper Hong Kong er ikke bare et senter for kunst og mat. Etter at vinskatten opphørte i 2008, har vinindustrien tatt Hong Kong med storm.
 
Byens entusiasme for vin gjenspeiler seg i de mange gode vinbarene som finnes her.

Den aller beste ligger i tilknytning til Caprice, en franskinspirert restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Her blir du servert spennende oster fra restaurantens ostekjeller, paret med vin av barens dyktige vinkelnere.

Fra baren har du god utsikt til den andre siden av Victoria Harbour - Kowloon.

Der er byggingen av verdens største kultursenter, West Kowloon Cultural District, i gang. Et senter som etter planen skal stå klart i 2019.

Området vil huse et operahus, gallerier, en stor utendørsscene og ikke minst det moderne kunstmuseet M+, som skal bli dobbelt så stort som Tate Modern.

HØYT: Hong Kongs skyline er kanskje byens aller største attraksjon. Foto: MARI BAREKSTEN
HØYT: Hong Kongs skyline er kanskje byens aller største attraksjon. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Et museum den svenske museumsdirektøren Lars Nittve har fått i oppgave å lede. Og kanskje vil det nye kultursenteret i Hong Kong være et uttrykk for et skifte i den kulturelle verdensordenen.

KREATIVE KLÆR: Den unge prisvinnende klesdesigneren Janko Lam, tar elementer fra gamle kinesiske kjoler og gjør dem moderne. Foto: MARI BAREKSTEN
KREATIVE KLÆR: Den unge prisvinnende klesdesigneren Janko Lam, tar elementer fra gamle kinesiske kjoler og gjør dem moderne. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!