En gang var disse magiske, hvitskurte øyene grønne og frodige

Trærne herfra står som påler under Venezia den dag i dag.

TØMT FOR TRÆR: En gang var Kornatiøyene grønne og frodige. Trærne ble hentet til Venezia, den gang byen hersket over Middelhavet. Det er disse trærne som står som påler under byen den dag i dag. Foto: JOSEF GRUNIG/CREATIVE COMMONS
TØMT FOR TRÆR: En gang var Kornatiøyene grønne og frodige. Trærne ble hentet til Venezia, den gang byen hersket over Middelhavet. Det er disse trærne som står som påler under byen den dag i dag. Foto: JOSEF GRUNIG/CREATIVE COMMONSVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise

REISETIPS ADRIATERHAVET (Dagbladet): Vi seiler mellom de utallige hvite øyene i Adriaterhavet.

DRØMMETUR: Ante Pelaic guider på seiltur fra Vodice gjennom Kornatiøyene. Foto: GEIR BØLSTAD
DRØMMETUR: Ante Pelaic guider på seiltur fra Vodice gjennom Kornatiøyene. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Skipper Ante Pelajic har tatt på seg oppgaven med å vise fram Kroatias stolthet, nasjonalparken Kornatiøyene - en øygruppe som består av 147 ubebodde øyer og skjær, og som for 20 000 år siden var toppene i en fjellkjede.

De magiske, hvitskurte øyene var engang grønne og frodige.

VODICE: Innseilingen til den lille kystbyen Vodice. Foto: GEIR BØLSTAD
VODICE: Innseilingen til den lille kystbyen Vodice. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Trærne ble hentet til Venezia, den gang byen hersket over Middelhavet. Det er disse trærne som står som påler under byen den dag i dag.

Vodice Ante er fra Vodice, byen som var et av nordmenns favorittreisemål i charterturismens barndom.

Nå håper innbyggerne her at nordmenn skal komme tilbake til den lille feriebyen, og Ante har derfor satset på seilbåter for turistene.

Han elsker havet og har seilt på Adriaterhavet siden han var liten guttunge. Men han vet også hvor farefullt det kan være.

Seilerparadis Adriaterhavet er et seilerparadis, med knallblått hav og rolig farvann. Men du må vite hva du gjør når du seiler her, selv de som bor her sjekker alltid kartet når de seiler ved Kornatiøyene, forteller Ante.

Kornatiøyene er en av åtte nasjonalparker i Kroatia. Seks av dem ligger i eller ved vann, de siste to i oppe i fjellene i nord.