En god grunn til å sjekke at den fortsatt henger der etter du har trukket ned

Uhellet kan fort koste deg fra et par tusenlapper .

DYRT: Ine Thereze Gransæter måtte ut med drøye 2000 kroner for å få fisket en slik WC-blokk ut av rørene. Hun var heldig. FOTO: ALLER MEDIA / INE THEREZE GRANSÆTER
DYRT: Ine Thereze Gransæter måtte ut med drøye 2000 kroner for å få fisket en slik WC-blokk ut av rørene. Hun var heldig. FOTO: ALLER MEDIA / INE THEREZE GRANSÆTERVis mer

- Den onde broren til denne dorens-blokken kostet meg 1.800 kroner (pluss moms, red.anm.), sier Ine Thereze Gransæter til DinSide.

WC-blokken som skal henge på kanten av toalettet, hadde løsnet og forvillet seg ned i rørene.

Følgene var selvsagt at den tettet systemet.

- Doen tettet seg halvveis etter første spyling. Jeg helte på en halv flaske avløpsrens, og ved neste spyling gikk vannet helt opp til kanten. Etter å ha rotet rundt med både dobørste og armen, ringte jeg Rørleggervakta i affekt, sier Gransæter.

Selv om du klarer å trekke det ned, er det mye du burde droppe å kaste i do: For eksempel skal du IKKE kaste våtservietter i toalettet.

- Aldri mer dorensblokk Rørleggervakta anbefalte over telefon at Gransæter skulle stake opp eller prøve en avløpspumpe, men siden hun ikke hadde det tilgjengelig, og attpåtil hadde besøk, endte det med at hun bestilte en rørlegger til å fikse problemet.

Rørleggervakten brukte under et minutt på selve jobben, men med en timepris som også inkluderer kjøretid, kom regningen på cirka 1.800 kroner. Pluss moms.

- Aldri mer dorensblokk i denne kåken fra nå av, konkluderer Gransæter.

Ikke skyll ned! Do-blokker som setter seg fast i toalettet er et velkjent problem blant rørleggere. Noe av det første rørleggeren spurte Gransæter om var om hun hadde hatt en dorensblokk hengende på siden av toalettet, og om hun trodde det var årsaken til at toalettet var tett.

Skulle du være uheldig å oppleve at do-blokken, eller noe annet, sklir ned i toalettet, er det viktig at du husker på dette: Ikke skyll ned.

- Folk skal ofte løse problemer med å bare dra- eller skylle ned, og da går det dårlig, sier Trond Skistad i Rørleggervakta AS til DinSide.

Det er kanskje ikke morsomt å måtte fiske opp stort eller smått fra toalettskålen, men det betaler seg fort å gjøre grisejobben med en gang.

Med mindre du er like uheldig som Bård: Vi skjønner godt at han trakk ned da denne hårete tassen svømte opp i toalettskålen.

Slapp billig unna
Gransæter hadde flaks. Rørleggeren fikk fisket WC-blokken opp på under ett minutt, og hun slapp unna med en regning på et par tusen kroner. Det kunne gått mye verre.

- Ni av ti ganger må man fjerne toalettet når noe sitter fast, sier Skistad.

Det er ikke bare en jobb som tar langt mer tid enn et lite minutt og prises deretter. Hvor mye det vil koste er avhengig av flere faktorer. Hvilket toalett du har er én faktor, generelt vil det være rimeligere om du har frittstående toalett enn vegghengt, ifølge Skistad. Hvor langt ned WC-blokken eller annet har kommet før den setter seg fast er en annen.

ALTERNATIVER: Er du redd for å miste do-blokken i toalettet, finnes det flere alternativer, blant annet WC-duck fresh discs, en silikonlignende masse som fester seg til toalettskålen, og gradvis skylles bort. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
ALTERNATIVER: Er du redd for å miste do-blokken i toalettet, finnes det flere alternativer, blant annet WC-duck fresh discs, en silikonlignende masse som fester seg til toalettskålen, og gradvis skylles bort. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer

- Det hender jo noen ganger når man skrur av toalettet at det er så gammelt at det blir ødelagt. Og da må man ha nytt toalett, sier Skistad.

Men også nye toaletter kan bli kostbare, og feilinstallerte toaletter kan blant annet gi vannskader.

Produsenten: Ikke fått noen klager Gransæter er ikke den eneste som har hatt problemer med at do-blokken har tettet igjen toalettet, men hos produsenten er de ikke kjent med problemstillingen.

- Hos Lilleborg Forbrukerservice, som er i daglig kontakt med norske forbrukere, har vi ikke registrert at dette er et problem knyttet til våre wc-blokker, sier kommunikasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til DinSide.

Hun forteller at Lilleborg ikke har noen konkrete planer om å endre størrelsen på WC-blokkene.

- Men vi er alltid interessert i tilbakemeldinger fra forbrukere, og vi jobber hele tiden med å forbedre oss. Så vi tar dette med oss videre, avslutter hun.

Alternativer? Det finnes flere alternativer på markedet, blant annet WC-duck fresh discs.

I motsetning til hva navnet indikerer er dette en gelé som festes på innsiden av toalettskålen, og som gradvis skylles bort.

Det koster mer, men du unngår altså eventuelle merkostnader, skulle ulykken være ute. Kanskje en idé for barnefamilier?

Har du noen smarte (og økonomiske) alternativer? Tips gjerne i debatten.

Les mer:

Tette rør: Se hva du kan gjøre selv, og hva du bør overlate til andre


Slik bruker du avløpspumpen riktig


Kan bakepulver og eddik løse opp tett avløp?

ADVARER: Gransæters rørlegger fraråder spesielt familier med små barn å bruke do-blokker. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
ADVARER: Gransæters rørlegger fraråder spesielt familier med små barn å bruke do-blokker. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO Vis mer