GRILLET OG GODT: Arne Brimi byr på grillet kalvekam, kalveculotte og svinebog, og serverer det rustikke kjøttet med grillede grønnsaker og en deilig, hjemmelaget smørsaus med ramsløk.     Foto: METTE MØLLER
GRILLET OG GODT: Arne Brimi byr på grillet kalvekam, kalveculotte og svinebog, og serverer det rustikke kjøttet med grillede grønnsaker og en deilig, hjemmelaget smørsaus med ramsløk. Foto: METTE MØLLERVis mer

En grillbuffet er genialt når du har invitert mange

Arne Brimi: Velg gode råvarer. Gjerne store, rustikke stykker.

Grill ulike typer hele kjøttstykker, og server et raust fat med grillede grønnsaker til kjøttet.
 
Gode råvarer En god saus hører også med til grillmaten.

Den lager du ferdig før gjestene kommer.

Arne Brimi foreslår en god smørsaus - en hollandaise smakt til med ramsløk.

Sausen passer perfekt til både kjøtt og grønnsaker.

Og hvis du ikke har laget smørsaus før, er det bare å begynne. Det er ikke vanskelig.
 
- Smørsauser er jo så godt. Folk må bare prøve seg fram. Det viktigste er å passe på temperaturen, og å vispe jevnt og trutt, sier Brimi.

GRØNT PÅ GRILLEN:  - Server samme type grillede grønnsaker til alt kjøttet. Blomkål og hjertesalat er flott på grillen. Stapp blomkålen med smør, det gir både god smak og ekstra varme, og husk å ta med blomkålbladene. De smaker så godt, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
GRØNT PÅ GRILLEN: - Server samme type grillede grønnsaker til alt kjøttet. Blomkål og hjertesalat er flott på grillen. Stapp blomkålen med smør, det gir både god smak og ekstra varme, og husk å ta med blomkålbladene. De smaker så godt, sier Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Når Brimi skal grille kjøtt, er han først og fremst opptatt av gode råvarer. Han velger helst det beste han finner.

Det er ikke bare gode råvarer som skal til. En ren grill er også en forutsetning. Slik får du skinnende ren grill uten vann og såpe.
 
- Jeg er ikke så glad i å bare «slenge» noe på grillen. Kjøp godt kjøtt, og krydre det selv. For meg gir salt, pepper og litt olje nok smak til kjøttet, men folk må krydre med det de liker, sier Brimi.

Tenker du automatisk «marinade» når du vil gi kjøttet smak? Kanskje du heller skal prøve en rub?

Planlegging Kalvekam er en av Brimis favoritter. Den kan du dele opp i stykker, men det er enkelt å grille den hel - og det er litt ekstra stas å servere en rustikk kalvekam med brunsvidde bein til sultne gjester.

- Grill kjøttet på middels varme, snu ofte og bruk god tid. Husk at kjøttet må hvile før servering, sier Brimi.

En mør og saftig svinebog er også enkelt å grille hvis du skal ha mange gjester.

Er du blant de modige? Prøv Viestads ekstremgrilling.

Men her er god planlegging viktig for et topp resultat.

Pakk svinebogen inn i plastfolie, og sett stekeovnen på 66 grader. 

Les også: Lær deg fire tall, bli en grillmester.

Så lar du kjøttet bakes på lav varme i 12 timer.

10-12 minutter på grillen Da har du er svært mørt kjøttstykke, som bare trenger 10-12 minutter på grillen før det serveres.
 
- Server samme type grillede grønnsaker til alt kjøttet. Blomkål og hjertesalat er flott på grillen. Stapp blomkålen med smør, det gir både god smak og ekstra varme, og husk å ta med blomkålbladene. De smaker så godt, sier Brimi.