<strong>OPPSKRIFT PÅ PEPPERSAUS:</strong> Det er ganske enkelt å lage en perfekt peppersaus. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ PEPPERSAUS: Det er ganske enkelt å lage en perfekt peppersaus. Foto: Erik Hannemann Vis mer

En helgemeny med masse god mat

Jepp, det blir biff i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Endelig helg!

Og nå begynner det virkelig å bli godt matvær. Er det ikke rart hvor lyst man får på god mat når det er kaldt ute?

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det «skagen toast».

INGREDIENSER
1 ss rødløk, finhakket
2 dl crème fraîche
2 ss majones
2
ss gressløk, finhakket
2
ss dill, finhakket
1
ts sennep, gjerne sterk (dijon)
2
stk sitronbåter salt og pepper
150
g reker
150
g krepsehaler
4 ss rogn, gjerne av lakse eller ørret
1
knivsodd kajennepepper, eventuelt

FRAMGANGSMÅTE
Legg finhakket rødløk i vann i en times tid om du ikke liker den skarpe smaken.

Bland sammen crème fraîche, rødløk, majones, gressløk, dill og sennep i en bolle. Smak til med salt, pepper og sitronsaft (eventuelt litt kajennepepper).

Ha i reker og krepsehaler og bland godt.

Server på loffskiver og legg på litt lakserogn og en ekstra dillkvast.

Oppskriftene på denne helgas treretter bærer preg av at jeg er sulten (se tidligere treretters menyer her).

Jeg har lyst på en lekker forrett, biff med en suveren peppersaus (med konjakk), fløtegratinerte poteter og karamelliserte munker til dessert. Høres godt ut?

Forrett: Skagenrøre Skagenrøre er enkelt (og har en morsom historie du kan fortelle). Ideen er å blande skalldyr (reker, krepsehaler etc) og blande med crème fraîche og majones, som du smaker til med kajennepepper, sitron og urter. Dill er supert.

Hovedrett: Biff med peppersaus, fløtegratinerte poteter og squashsalat Ingen kan beskylde meg for å være avant garde i matveien med denne menyen. Dette er hentet fra hylla De mest populære rettene.

Peppersaus

Her er den enkle og gode varianten.

INGREDIENSER
15 stk svarte pepperkorn, eventuelt noen grønne og noen hvite også
5
ss cognac
2
dl kremfløte
salt
2
ss smør

FRAMGANGSMÅTE
Knus pepperkornene grovt i en morter (har ikke morter? Legg pepperkorn i et rent kjøkkenhåndkle og knus dem med en stekepanne).

Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å dufte livlig. Ha i cognacen. Nå det begynner å dampe, sett fyr på den med en lang fyrstikk. La det brenne ut.

OBS! Det er lurt å trekke platen vekk fra vifta, for å unngå at flammene setter fyr på fettet.Og ikke mer enn fem spiseskjeer - det blir fort høy flamme!

Ha i fløte og la det koke inn til det blir tykt. Smak til med salt.
Sausen kan gjøres klar i forveien. Rett før servering koker du den opp, trekker til siden og rører inn smøret.

Pass på at du steker biffen perfekt og får det slik du vil. Og så kan du glede deg til sausen: Den skal du nemlig sette fyr på! Husk bare å trekke panna bort fra stekeplata slik at det ikke tar fyr.

Fløtegratinerte poteter er alltid godt. Og så spanderer vi en enkel squashsalat som vårt grønne alibi. Den blir enda bedre med litt stekte mandler...

Dessert: Munker Til slutt baker vi en klassiker - nemlig munker. De små, sprø og karamelliserte lekkerbiskenene er så gode at jeg får vann i munnen bare ved å tenke på det. De ligner litt på caneles - som også er supergode.

Fløtegratinerte poteter

Effektivt, men like godt!

INGREDIENSER
1
kg potet
1
stk laurbærblad
1 neve timian, hakket
2
fedd hvitløk, eventuelt mer
5 dl fløte
1
klype revet muskatnøtt
2
ts salt nykvernet hvit pepper (kan sløyfes)
150
g revet ost, som for eks ridderost, gruyere, jarlsberg, cheddar - gjerne en blanding av disse

FRAMGANGSMÅTE
Skrell potetene og skjær dem opp i tynne skiver.

Legg potetene sammen med fløte, salt, laurbærblad, timian, finhakket hvitløk, revet muskatnøtt og eventuelt nykvernet hvit pepper i en kasserolle og kok opp. La småkoke under omrøring i fem minutter.

Hell blandingen i en ildfastform og la avkjøle noen minutter.

Dryss med revet ost og stek på 200 grader i omtrent 25 minutter til osten er gyllen.

Og med dette ønsker jeg en riktig god helg!

Les også:
De deiligste eplekakene
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins

Squash-salat

INGREDIENSER
1 stk grønn squash
1
stk gul squash
1 l vann
2
ts salt
2
ss olivenolje
1
ss sitronsaft
1
dl hakket frisk gressløk
salt
grovmalt pepper

FRAMGANGSMÅTE
Kok opp vann med salt. Skjær squashen i skiver som forvelles i det kokende vannet i 1-2 minutter.

La vannet renne godt av. Tilsett olje, sitronsaft, gressløk, salt og pepper etter smak. Ha alt over i en bolle og server.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Munker

Disse er fabelaktige, karamelliserte utenpå - og mye inni.

INGREDIENSER
175 g smør
150
g sukker
2,5 dl melk
50
g gjær
1
stk egg
350 g mel
1 ts kardemomme
50
g sukker og like mye smør til stekingen

FRAMGANGSMÅTE
Smelt smøret.
Ha i sukker og melk. Varm opp til 37 grader. Ha i gjær.
Pisk inn egget og kardemommen. Vend inn melet (ikke rør for mye). La det stå og svelle i en liten time.

Med munkejern
Bruker du munkejern/munkepanne (en stekepanne med dype forsenkninger med størrelse på golfballer) varmes denne opp med smør og sukker. Fyll i røren og vend med gaffel eller skje etterhvert som de får farge. De skal bli mørke og karamelliserte utenpå.

Ikke munkejern?
Du kan fint lage dem i ovnen med muffinsbrett (eller tilsvarende type i mindre størrelse). Ha rikelig med smør i formene og dryss over genereøst med sukker. Ha deigen i formene og stek på ca 200 grader. Følg med og vend dem underveis slik at de brunes rundt det hele.
Dryss gjerne over melis ved servering.

TIPS: En god slump rom gir en nydelig smak og kan brukes for å variere (sammen eller uten kardemomme).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer