Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En helt vanvittig skjerm

Samsung-nettbrett du nesten må se for å tro.

OVERGÅR ALT: Grensesnittet minner om Windows 8/Phone 8 med sine fliser, men skjermen på Samsung Galaxy Tab Pro overgår alt vi har sett av Windows-brett så langt.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS/DINSIDE.NO
OVERGÅR ALT: Grensesnittet minner om Windows 8/Phone 8 med sine fliser, men skjermen på Samsung Galaxy Tab Pro overgår alt vi har sett av Windows-brett så langt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS/DINSIDE.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Nettbrett-salget har virkelig tatt av, og mange av de store produsentene viste fram årets nyheter under CES-messen i Las Vegas tidligere denne måneden.

En av dem var Samsung, som sammen med Apple «eier» storparten av nettbrett-markedet. De viste fram hele fire nye brett i den ferske Galaxy Tab Pro og Note Pro-serien, og du kan lese mer om lanseringen her.

Microsoft-tilnærming? Pro indikerer at brettene byr på litt mer funksjonalitet enn standard Tab-brett, med fokus på produktivitet. For alle Tab Pro-brettene kommer blant annet med forhåndsinstallert Office-pakke med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy som tilsvarer programmene du finner i Microsoft Office. Grensesnittet i programmene er svært likt Microsoft Office 2013, og de skal dessuten være nær 100 prosent kompatible med Office-filer, ifølge Samsung selv.

En annen litt oppsiktsvekkende nyhet er at det klassiske Android (4.4)-grensesnittet er blitt erstattet av noe som minner mistenkelig om noe vi har sett før.

Når du skrur på brettene blir du nemlig møtt av en hjemskjerm som består av fliser i forskjellige størrelser. Flisene er levende og kan vise nye eposter, bildesamlingen din, dato, tid, temperatur, eller ganske enkelt være snarveier til apper.

Høres det kjent ut? Dette er så nær fliseløsningen i Windows 8/Phone 8 som det nesten er mulig å komme.

VELDIG PIKSELTETT: Selv med nesa helt inni brettet er det nærmest umulig å oppdage pikslene.
VELDIG PIKSELTETT: Selv med nesa helt inni brettet er det nærmest umulig å oppdage pikslene. Vis mer

Flisene kan selvfølgelig organiseres, flyttes og endres på som du selv ønsker, og bak dem finner du fortsatt det klassiske Android-grensesnittet som vi kjenner fra eldre Samsung-brett.

Potent 8,4-tommer Vi har fått leke oss med et tidlig produksjonseksemplar av det minste brettet i Tab Pro-serien, med en skjerm på 8,4 tommer. Det er altså 0,5 tommer større enn Ipad Mini. Ifølge Samsung ville produksjonskostnadene være de samme enten man gikk for 7,9 eller 8,4 tommer. I tillegg kommer brettet med 10,1 og 12,2" skjerm.

På innsiden sitter en av de kraftigste nettbrettprosessorene på markedet, en firekjernet Snapdragon 800 som kjører på 2,3 GHz. Det sørger for at brettet løser alle oppgaver kjapt og effektivt.

Brettet har to kameraer, ett på åtte og ett på to megapiksler. For øvrig har brettet fått støtte for trådløse AC-nett, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass og en rekke andre teknologier.

Det er utstyrt med to GB RAM, og leveres med enten 16 eller 32 GB lagringsplass. Dette kan utvides med et microSD-kort på inntil 64 GB. Du finner flere tekniske detaljer her.

Designmessig følger den i samme spor som de siste Tab-brettene, vårt eksemplar har hvit ramme rundt skjermen og hvit, skinnimitert bakside.

Mer «retina» enn Ipad Mini Retina Størrelsesmessig er brettet 12,8 x 21,9 x 7,2 cm og veier 331 gram. Til sammenligning er Ipad Mini 13,4 x 20 x 7,2 cm og veier 308 gram. Ganske sammenlignbar i størrelsen altså, men Ipad Mini er litt bredere på grunn av annet bredde:høydeforhold på skjermen.

Det som er vel så interessant, er at Ipad Minis «Retina»-skjerm har en oppløsning på 2.048 x 1.536 piksler, mens Tab Pro har 2.560 x 1.600 piksler, som gir en høyere pikseltetthet og dermed enda skarpere bilde. Vi beveger oss nå ned på nivåer som neppe skilles med det blotte øye på normal betraktningsavstand.

Vi kan uansett slå fast at «Super clear LCD»-skjermen på Tab Pro 8,4 er eksepsjonelt bra, uansett vinkel. Den fungerer også bra utendørs i vanskelige lysforhold. Berøringsfølsomheten er også som ventet helt ypperlig.

Per i dag representerer dette det beste som er å oppdrive på nettbrettskjerm-fronten, men vi vet at det kommer brett med OLED-skjermer seinere i år. I teorien betyr det i hvert fall enda bedre dynamisk omfang under alle lysforhold, samtidig som strømbruken holdes på et minimum.

Kommer tilbake med mer Blandingen av gammelt og nytt grensesnitt har muligens gjort bruksopplevelsen noe mer fragmentert på Tab Pro enn tidligere, men dette skal vi komme tilbake til når vi har fått testet et ferdig eksemplar.

Brettene blir tilgjengelige i uke 9 (siste uke i februar), og vi kommer tilbake med full test når disse er blitt tilgjengelige. Prisen på 8,4-tommeren er ventet å ligge på rundt 3000 kroner veiledende for 16 GB-utgaven. 4G-versjonen vil koste en tusenlapp mer.

Er du på jakt etter nytt nettbrett, anbefaler vi for øvrig vår store test av nettbrett.

KOBLINGER: Undersiden har microUSB-kontakt og stereohøyttalere.
KOBLINGER: Undersiden har microUSB-kontakt og stereohøyttalere. Vis mer

Les også:
Dette forventer vi av teknologien i 2014

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

FAKE: Bakside i imitert skinn.
FAKE: Bakside i imitert skinn. Vis mer
Hele Norges coronakart