SMITTSOMT: Sopp angriper lett både føtter og tånegler. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
SMITTSOMT: Sopp angriper lett både føtter og tånegler. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.comVis mer

En hotellovernatting kan være nok

Så lett får du uappetittlige føtter.

- Fotsopp og fotvorter er forårsaket av gjenstridig sopp og virus, og det hjelper ikke alltid å vaske gulvet. Det kan likevel være sporer igjen som kan smitte dem som går rundt barbeint. Er huden fuktig eller våt er den mer mottagelig enn ellers. Mange smittes derfor i svømmehaller, fellesdusjer, på treningssentere og også via gulvet på hotellrommet, sier hudlege Xiaotong Li ved Volvat Medisinske Senter

Angriper tekstiler, gulvflater og sokker Fotsopp er en soppinfeksjon i huden forårsaket av en gruppe sopp som kalles dermatofytter.

Disse trenger lett gjennom det øverste hudlaget og gir en infeksjon.

Huden skåldes ofte av, og det er helt normalt å se et rødt "skille" mellom normal og betent hud.

Det infiserte området vil også klø, svi og stikke.

Etterhvert kan også tåneglene infiseres.

Soppen smitter lett og trives på steder som er varme og fuktige.

Fotvortevirus er også veldig smittsomt.

Denne infeksjonen angriper hudcellene og gir en fortykning i huden.

Vorten i seg selv er hvit, hard og gjerne sirkelformet med et mykt midtpunkt.

SMERTEFULLE: Sprekker i hælen er vondt. Uten behandling er det lettere å bli smittet av sopp og virus. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
SMERTEFULLE: Sprekker i hælen er vondt. Uten behandling er det lettere å bli smittet av sopp og virus. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com Vis mer

Den kan være øm å gå på, og mange har flere av gangen. Både sopp- og vortevirus kan sette seg i tekstiler, sokker og gulvoverflater. Det er derfor så mange smittes etter et besøk i garderoben i svømmehallen.

Fryser dem vekk Det tar ofte lang tid å behandle både fotsopp og fotvorter. Begge tilstandene kan være tilbakevendende, til tross for gjentatte behandlinger.

Fotsoppen kan behandles med krem, spray eller pudder.

Fotvortene forsvinner som regel helt av seg selv hvis du har tålmodighet til å vente.

Mange opplever det å ha store hvite vorter på eller under føttene som svært sjenerende.

De kosmetiske årsakene, samt smerter er ofte grunnen til at folk oppsøker legehjelp.

- Fotvorter er ikke farlig og forsvinner innen 6 måneder. Hvis vortene gir smerter eller andre plager kan man forsøker hjemmebehandling først. Dersom dette ikke fungerer er frysebehandling hos en hudlege førstevalg. Det innebærer at vi bruker flytende nitrogen på vortene, med en temperatur helt ned i -100 grader.

- Hensikten er å ødelegge vorten og lage et frostsår, slik at kroppens immunforsvar aktiveres mot vorteviruset. Det kan svi litt, og det er ofte nødvendig med ca. 3-4 frysebehandlinger. I tillegg må pasienten pensle selv hjemme (med f.eks. Verucid) mellom hver behandling, forteller Li videre.

Flinkere med føtter Autorisert fotterapeut Anne Grethe Bjerge ved Lavendelklinikken i Oslo syntes folk har blitt flinkere til å gi føttene den behandlingen de trenger. Særlig menn oppsøker klinikken oftere enn tidligere. Bjerge har flere gode tips for å forhindre fotsopp.

- Jeg anbefaler å tørke godt mellom tærne etter dusjen og bruke sokker i ikke- syntetisk materiale som for eksempel ull. Det puster og gir luft til føttene, sier hun

Inngrodde negler og liktorner Et annet veldig vanlig problem er inngrodde negler, og her er kvinner mest utsatt. Lekre, men ubekvemme sko med høye hæler som gjerne presser på tærne, må ta skylden for de mange inngrodde tåneglene Bjerge må fiske frem og fikse på.

Skoene får også skylden for liktorner, da disse også gjerne dukker opp på tærne eller forfoten der det klemmer mest.

Liktorner har en hard kjerne i midten som kan oppleves som en torn som stikker ned i huden. Det er med andre ord viktig å skjenke føttene en tanke, til tross for ønsket om stilige sko.

- Som regel kan inngrodde, nedgrodde og innrullede negler behandles ved å rense langs negl falsen. Det av neglen som sitter fast og irriterer huden fjernes. Deretter er det vanlig å benytte noe som heter copeline gas for å forhindre at neglen gror inn i huden igjen. Dette er en liten smal bandasje, og det er vanlig å rive av ca. 1-2 cm og legge den under neglen. En spangebehandling kan også være aktuell. Dette er en hard plastikkbøyle som vil løfte og rette ut neglen, samt forhindre smerter, forteller Bjerge.

Hard hud og dype sprekker Hard hud eller hornhud som det også kalles innebærer at et hudområde fortykkes. Fortykningen skjer som følge av friksjon og slitasje. Hæler og tær er særlig utsatt. Mange opplever også smertefulle sprekker som følge av at den harde huden blir for tykk eller tørr.

Slike sprekker er gjerne mottagelige for infeksjoner eller sopp, så det gjelder å være påpasselig med hygienen.

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv. Et deilig fotbad etterfulgt av filing med en god fotfil, samt innsmøring med en god fotkrem beregnet på føtter med sprukne hæler kan gjøre underverker. Det finnes også plaster som kan bidra til å lege sprekkene fortere.

Er det mye hard hud og sprekker som verker, væsker eller er spesielt dype, bør du søke hjelp. Når tilstandene er behandlet kan du igjen gjøre føttene lekre og innbydene. Dette kan en fotpleier hjelpe deg med.

Mest fotsopp blant menn

Det er i herregarderoben det skjer.

Menn har nemlig størst sjanse for å pådra seg fotsopp.

Og det er en helt naturlig forklaring på hvorfor.

- Det viser seg at mannlige kjønnshormoner gjør huden mer mottakelig for sopp. Og dette stemmer godt i praksis. De fleste voksne menn har hatt fotsopp problem en eller en annen gang i livet. De sprer smitten videre i herregarderober og dermed blir det en klar opphopning av denne type sopp på steder forbeholdt menn, forteller Xiaotong Li , hudlege ved Volvat Medisinske Senter.

FOTSOPP: Det finnes mange midler mot fotsopp på markedet både spray, pudder og krem med ulike virkestoffer. ILLUSTRASJONSFOTO: John DeFeo
FOTSOPP: Det finnes mange midler mot fotsopp på markedet både spray, pudder og krem med ulike virkestoffer. ILLUSTRASJONSFOTO: John DeFeo Vis mer

Les også:
De glemte undersåttene

Babyføtter uten proff hjelp

Hjelper bananskall mot dette?

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.