FLERE INNBRUDD: Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 bare var en kortvarig nedgang.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
FLERE INNBRUDD: Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 bare var en kortvarig nedgang. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comVis mer

En lampe og et skilt kan stoppe kriminelle bander

Tiltakene som får tyven til å droppe ditt hus.

Antall boliginnbrudd øker igjen. Forsikringsselskapene fikk melding om 25 107 innbrudd eller tyverier i boliger og hytter i årets ni første måneder. Dette er en økning på 7 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge statistikk fra FNO.

- Det er ut fra disse tallene grunn til å frykte at utviklingen vi så i 2011, bare var en kortvarig nedgang, konkluderer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Erstatningene fra selskapene knyttet til innbrudd og tyveri ble 390 millioner kroner i årets ni første måneder. Det er en økning på 6 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Proffe og målbevisste - De østeuropeiske bandene er proffe og mer målbevisste enn vi har vært vant til i Norge, men har du en bolig med et solid sikkerhetsinntrykk, reiser de videre, forklarer sikkerhetsekspert Johnny Brenna, som har lang erfaring fra forsvaret og politiet.

I dag har den tidligere politispaneren sitt eget konsulentfirma med hovedfokus på personlig sikkerhet. Han mener du som minimum bør ha en solid lås og boligalarm.

- Men enkelte innbruddstyver har uttalt at de ikke bryr seg om alarm?

- En standardpakke som bare fungerer i førsteetasje er ikke optimalt. Kanskje du bør ha flash-lamper med bevegelsessensorer. De liker ikke å jobbe med tilskuere. Dessuten er det viktig at det ikke er altfor tett beplantet rundt huset.

Brenna understreker verdien av å ha flere sikkerhetsanstaltninger som utfyller hverandre. Det innebærer blant annet å involvere naboene. Derfor anbefaler han nabonettverk.no, som er en slags dugnad mot organisert kriminalitet.

- Et skilt med nabonettverk gir et kraftig signal til omgivelsene om at noen følger med. Det er en preventiv virkning mot kriminelle, som får enda en ny usikkerhetsfaktor å forholde seg til. Det liker de dårlig, forklarer han.

Store utfordringer Leif Osland i FNO forteller at utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Det høye norske velstandsnivået er fristende for folk fra Øst-Europa. Utfordringene knyttet til slik organisert kriminalitet er store.

- Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, understreker han.

KORTVARIG NEDGANG? Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 bare var kortvarig. Foto: Tomas Navratil/Getty Images/iStockphoto
KORTVARIG NEDGANG? Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 bare var kortvarig. Foto: Tomas Navratil/Getty Images/iStockphoto Vis mer

Politiet er tydelig på at de fleste tyver er på jakt etter enkle jobber og ombestemmer seg dersom sikringen er god. Ta motet fra tyven og sørg for at de må bruke lang tid og lage støy, lyder rådet på Politiets egne nettsider.

«Små forholdsregler kan være med på å hindre tyveri eller kriminelle handlinger. Tenk som tyven. Vinningsforbrytere forbereder seg ofte før de slår til. De går gjerne flere runder i nabolaget for å merke seg hvilket hus som virker forlatt. Å motarbeide dette inntrykket kan derfor lønne seg.»

Naive nordmenn Ekspertene anbefaler også at du bruker noen kroner på å installere forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører og utsatte vinduer. Dersom kjellerdør, bakdør eller terrassedør er dårligere sikret enn hoveddøra, oppdager tyven det raskt.

I 2010 kunne politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i Politiets Grenseløs-prosjekt fortelle til klikk.no at utenlandske innbruddstyver nærmest ristet på hodet av den norske naiviteten.

- De forteller om åpne dører og vinduer, og hager de kan spasere igjennom uten problemer. De sier til oss at inntil dere får folk til å forstå at de må låse dørene og sikre vinduer og terrassedører, vil det fortsatt være enkelt å ta seg inn i boliger. Det betyr at vi må bli langt mer bevisste på hva som er i ferd med å skje og forstå at den europeiske innbruddsvirkeligheten har kommet til oss.

Les også:
Her er hele Norges inspirasjonsguide til hus og hytte
Jeg driter i innbruddsalarmen din
Slik monterer du en sikkerhetslås
Lettere å selge hus til 42 000 000 kroner enn et hus til 80 000 kroner

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.