Du leser nå Dagbladet Pluss

En ny og bedre test avslører prostatakreft

- Et kvantesprang for prostatakreftutredningen.

TETT KOBLET: Prostata ligger tett
koblet til nerver som styrer ereksjon og
urinblære. Overdiagnostikk og overbehandling
er et uttalt problem ved prostatakreft.
En ny test kan få ned antall
unødige bivirkninger av behandlingen.
Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
TETT KOBLET: Prostata ligger tett koblet til nerver som styrer ereksjon og urinblære. Overdiagnostikk og overbehandling er et uttalt problem ved prostatakreft. En ny test kan få ned antall unødige bivirkninger av behandlingen. Foto: Science Photo Library / NTB ScanpixVis mer

PSA-test, prostataspesifikt antigen, er blodprøven som i dag benyttes for å kunne oppdage mulig prostatakreft hos menn. Et av ankepunktene mot PSA-testen har vært at den gir for mange, falske positive svar. Den finner for mye kreft - kreft som ikke ville utviklet seg og ikke ført til noe fare, men hvor behandlingen kan gi bivirkninger som ereksjonssvikt og inkontinens.

En ny PSA-test er nå utviklet i Sverige.

- Testen er mer spesifikk, det blir færre falske alarmer. Vi kan senke antall biopsier med en tredel, sier Henrik Grönberg, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska institutet i Stockholm. Han har ledet prosjektet som har utviklet den nye testen.

Økt bevissthet

Nå i november, med den årlige Movember-kampanjen for økt bevissthet rundt prostatakreft, er PSA-testen oppe til diskusjon igjen. Antall norske menn som tester seg fortsetter å øke. Antall som får diagnosen prostatakreft har økt med rundt 1000 tilfeller siden 2004.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.