- En outrert, 70-talls kokainfantasi

Hadde du en drøm om å eie en Alfa Romeo, Porsche, eller kanskje en Ferrari i din ungdom? Nå har du sjansen.

|||
100-åringen Det er ingen styre- eller bremseservo, det lukter bensin, og V8eren i front spiller en melodi som veksler mellom en lav, nesten amerikansk, rumling, til italiensk opera for full hals.  

Helge Mamen er en av få nordmenn som eier en Alfa Romeo Montreal. 

- Det ble vel laget 2900 stykker totalt om jeg ikke husker helt feil, jeg kjenner til syv stykker her i Norge, forteller han.  

- Gandini designet bilen, samme mann som står bak biler som Lamborghini Miura og Countach, og Maserati Khamsin. Alle designene har til felles at du må bevege deg for å få med deg linjene, sier Mamen.  

I tillegg til Mamens Montreal står det rundt et dusin klassiske Alfaer eid av Alfisti i garasjen i Oslo. En Alfista, betegnelsen på en ekte Alfa Romeo entusiast, og Alfa er entusiastmerke nummer en. Halvparten av alle landets registrerte biler tilhører medlemmer i Klubb Alfa Romeo Norge.  

BMW E30 M3
Ferrari 250 GTO
Mini
Alfa Romeo Montreal
Maserati 3200 GT
Lamborghini Countach
Golf GTI Mach 1
Lotus Elise
Ford Mustang
Porsche 911

- Alfa er jo et av de eldste bilmerkene. De skapte seg et navn i racing allerede før første verdenskrig, sier Mamen.  

Alfa Romeo fyller faktisk hundre år i år.  

De gamle skjønnhetene kommer gjerne med noen barnesykdommer, men stryker man dem med hårene går det stort sett greit.  

- Med aluminiumsmotor som i denne, så må du varme den opp før du kjører den hardt. Det er ikke bare dårlig kvalitet, men gjerne feil bruk som har gitt gamle italienere et litt frynsete rykte.

Realiser drømmen Det som for 20-30 år siden var like uoppnåelig som en tur til månen, er i dag innenfor rekkevidde. Og det finnes mange som oppfyller drømmen, det er bilentusiastklubbene levende eksempler på.

PRIORITERINGSSAK:  Istedet for sikkerhetsbelter er det to reimer konstruert for å holde vinkasser på plass i baksetet. Herlig italiensk. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
PRIORITERINGSSAK: Istedet for sikkerhetsbelter er det to reimer konstruert for å holde vinkasser på plass i baksetet. Herlig italiensk. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Vi gir deg noen av tidenes morsomste bruktbiler i alle prisklasser.

Mini Mr. Beans foretrukne fremkomstmiddel, og hovedrolleinnehaver i The Italian Job fra 1969. Lav vekt og et hjul i hvert hjørne garanterer en opplevelsesrik kjøretur. Er du praktisk anlagt finnes det fornuftig prisede alternativer, man finner gjerne en klassisk Mini til 30 000 kroner.

VW GTI, tre bokstaver som har definert kjøreglede for folket siden Frankfurt messen i 1975. Første generasjon i bra stand er et samlerobjekt ettersom de fleste har rustet bort.

BMW Entusiastvalget er E30 M3, forfaderen i M3 familien fra 1986. Finn deg et godt eksemplar i original stand til en anstendig pris, så har du gjort en god investering. Disse faller ikke i verdi, snarere motsatt. De senere variantene holder seg ikke like godt i pris, men originalitetskravet gjelder like godt.

Ford Mustang er den amerikanske drømmen på fire hjul. Steve McQueen kjørte en GT 390 i filmen Bullitt fra 1968, og i 2000 vekket filmen Gone in 60 seconds liv i en ny generasjon Mustangelskere med en Shelby GT500.

Ferrari Dagen man eier et eksemplar av den steilende hesten fra Maranello er Nirvana for mange bilentusiaster. Dessverre koster en Ferrari skjorta både å kjøpe og eie. Eller gjør den det?

- Du kan eie en Ferrari i dag og klare deg med det samme som andre bilentusiaster. Man får fine Ferrarier fra 250 000 og oppover, forteller president i Ferrari Club Norway Pål Flemming Bang.

Porsche 911 er drømmen for de fleste Porsche entusiaster, men norsk medlemskap i tysk lidenskap kan være en dyrkjøpt opplevelse.

Skal man ha et godt eksemplar må man regne med å bruke noen hundre tusen. 928 er et godt alternativ, og disse koster gjerne fra 100 000 og oppover.

Lotus Morobilprodusent nummer 1. Hovedingrediensene i Lotus-pakken er lav vekt og små spenstige motorer. Tidlige modeller av Elise er overkommelig priset. Ikke forvent komfort eller forståelse fra din bedre halvdel.

Dessverre så koster en 390 GT gjerne over en halv million, og en GT500 det dobbelte av det igjen. Det finnes Mustanger til i overkant av 100 000. Man mangler den rå kraften, men får i alle fall utseendet.

Maserati Den ofte glemte lillebroren til Ferrari. Som med alt annet gammelt italiensk lønner det seg med svart belte i mekanikk.

Lamborghini Selve definisjonen på bilgalskap. Vanvittig utseende er dessverre akkompagnert av vanvittige priser. Du glemmer aldri første gangen du kjører en Lamborghini, og du kommer til å ønske deg en for all ettertid.

Og så videre Dette er selvsagt ingen utfyllende liste. For noen er drømmen en Volvo P1800 for andre er det en Chevrolet Corvette. Men hadde du en gang i tiden en drømmebil som den gang var utenfor rekkevidde, så kan det være at distansen mellom drøm og virkelighet i dag er mindre enn du tror. Livet er for kort til å kjøre kjedelige biler.

SJEL: Helge Mamen er opptatt av å få bilen til å fungere. - Slitasje er patina, sier Mamen. ØISTEIN NORUM MONSEN
SJEL: Helge Mamen er opptatt av å få bilen til å fungere. - Slitasje er patina, sier Mamen. ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
MILJØ: Bilen er fikset opp i en garasje, befolket av entusiaster som deler Helge Mamens fetisj for italienske biler. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
MILJØ: Bilen er fikset opp i en garasje, befolket av entusiaster som deler Helge Mamens fetisj for italienske biler. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer
DETALJER: Helge Mamen forklarer at biler en ble hastet i produksjon og at flere detaljer henger igjen fra konseptbilen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
DETALJER: Helge Mamen forklarer at biler en ble hastet i produksjon og at flere detaljer henger igjen fra konseptbilen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer