Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En øy uten vann ligger midt i skogen

Blåbærfromasjen er i seg selv verdt hele turen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

FOLLDAL
(Dagbladet): Vi kjører fylkesvei 29 i langt nord i Hedmark, i retning Alvdal. Beskrivelsen er lett å huske:«Sving inn ved den gamle BP-stasjonen. Så er det bare å følge skiltene til Kvebergsøya».

Den er vel bevart, fredet og lett å se. Uten bensin, bare til minne og glede.

Etter noen kilometer på grusvei, omgitt av hvitt reinlav og brunbarka furuer, åpner det seg ei diger slette i skogen. Et tun med gamle vakre tømmerhus omgitt av flate jorder.

Kulturhistorie Kvebergsøya er en gammel gård med røtter tilbake til 1600-tallet. Synes du navnet er pussig så er forklaringen nær. Gammel dialekt preger gamle navn.

- Ei øy beskriver ei slette eller åpning i skogen og har ingen ting med det vi forbinder med ei øy med vann rundt, forklarer Martin Kjønsberger.

Han driver gården sammen med sin tyskættede kone, Eris Davids.

Gårdens bebyggelse utgjør et unikt miljø med gamle hus plassert i et to-tun-system. Her er det ryddig. Gamle redskaper står vedlikeholdt og brukbare pent oppstilt, et levende museum.

En gård som fortjener kulturarvprisen, Olavsrosa.

Fra Texas Ut fra fjøset, kommer texasdialekt. Patti Harrington og sønnen Eric Ellis er på Norgesbesøk.

Jakten på slekt og opplevelser, det ekte gamle Norge, har brakt dem til Kvebergsøya.Hun er pensjonert fransklærer, nå borgermester i den lille byen Weston i Texas. Sønnen jobber i Microsoft.

Begeistringen over å ha opplevd «bed&breakfast» i tømmerhus og felles måltid med vertskapet, har gitt dem en liten smak av levende fortid.

BEVART: BP stasjonen mellom ALvdal og Foldal er fredet og ligger ved avkjørselen til Kvebergsøya.Foto: Ole C. H. Thomassen
TOSPANN: Eris Davids og Martin Kjønsberg med passasjerene Patti Harrington og sønnen Eric Ellis, begge fra Texas,Foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ TUR: Patti Harrington og sønnen Eric Ellis, begge fra Texas, koste seg hos Eris Davids og Martin Kjønsberg .Foto: Ole C. H. Thomassen
SLÅMASKIN: På Kvernbergsøya kan du fortsatt opplev at det slås med hest spent foran denne innretningen.Foto: Ole C. H. Thomassen
KJERRER: Velbrukte hestekjerrer uten komfort, som ga kusken tresmak i baken.Foto: Ole C. H. Thomassen
SENG: Utskårne hester er med å utvide den gamle senga til å passe våre dagers voksne kropper.Foto: Ole C. H. Thomassen
FINSTUA: I hjørnet av den gamle finstua kan du sove godt og gammeldags.Foto: Ole C. H. Thomassen
STILLE:Her virker det som om tida har stått stille, lenge.Foto: Ole C. H. Thomassen
GAMMELT: Hengeskapet i den eldste stua bærer sin alder med innhold fra svunne tider.Foto: Ole C. H. Thomassen
LIVSSTIL: Eris Davids og Martin Kjønsberg byr på kaffekos ved den gamle grua, med blåbærfromasj og rømmebrød.Foto: Ole C. H. Thomassen

En kjøretur med fjordinger i tospann foran stasdoningen, en opplevelse av Norge nesten slik som det var for noen, den gang forfedrene utvandret til Amerika.

Fjordinger
Fem vakre hopper utgjør kjernen av dyrelivet på Kvebergsøya, uten forkleinelse for saueflokken, elghundene og de kattene som måtte finnes.

- Vi er veldig opptatt av den norskeste av alle hester, fjordingen, forklarer Eris.

Hit kommer familier for en annerledes hesteopplevelse. De minste og de som ikke føler at de vil sitte i en sadel, kan få seg en hest og kjerre opplevelse. Hva med en tredagers tur med overnatting på ei gammel seter, med kusk eller om du har tatt kurs, med tømmene i egen hender.

Her holdes nemlig kurs i kjøring med hest å kjerre, pløying og slåttonn med hest etter gammelmåten.

Aktiviteter De fleste kommer hit for stillheten, kulturarven og hestene, men her er mer som står på opplevelsesmenyen.

- Gjestene setter veldig pris på å være med å trekke garn, for deretter å få fangsten servert til kvelds. Vi kan dessuten tilby kanoturer, sykkelturer, seterbesøk og godt fluefiske, forteller Martin.

Om vi legger til at Alvdalsfjella ligger i sør, Rondane i vest og Dovre ikke for langt unna, da er det muligheter for safari.

Elg, bever og moskus, står på safarimenyen.

Maten På bordet er det mest lam, lokal fisk og vilt. Det er kortreist og laget fra bunnen.

- Det er norsk tradisjonsmat, pluss litt fra mine tyske røtter, smiler Eirin.

Gårdens hjemmelagete, grove lammepølse, har slektskap med de beste tyske pølser.

Ellers brukes det naturen har å by på, bær fra skog og fjell.

Vi fikk en smak av skogen til kaffen.

Blåbærfromasj á la Eris.

En smaksopplevelse som er verdt hele turen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media